Ei laulettu Enkeliä taivaan

Kemiönsaaren keskuskoulun suomenkielisillä luokilla 1-9 oli tänään joulujuhlat. Istuskelin yleisössä kun oma tenava, 3-luokkalainen, oli muiden mukana. Viime päivien korviariipivä älämölö koulun joulujuhlien uskonnolisesta luonteesta tuntui kaukaiselta kuin kesäpäivä talvipäivänseisauksena.

Reksi piti puheen. Yksi luokka palkittiin hyvästä käytöksestä. Oppilaat esittivät itse tekemäänsä ohjelmaa, välissä kaikille yhteisiä lauluja joihin yleisö yhtyi. Jeesussta muistettiin yhteislaulun "Sydämeeni joulun teet" kertosäkeessä, sen jälkeen kun lapset olivat soittaneet, laulaneet ja esittäneet "Meksikon pikajunan." Teini-ikäisemmät esittivät sarkastisen runomukaelman "Etsin valtaa loistoa…" seteleitä heitellen mutta Joulupukki, -muori ja enkeli tönivät heidät pois lavalta ja muistuttivat puheessaan joulun ei-materiaalisesta puolesta. Lopuksi mentiin ruokalaan syömään riisipuuroa, toivotettiin hyvät Joulut ja poistuttiin lomalle.

En olisi kiinnittänyt huomiota yhden virren puuttumiseen ellei siitä olisi pidetty vuotuista meteliä. En jäänyt kaipaamaan mutta en olisi paheksunut jos se olisi laulettu. Eilen joulukirkossa se varmasti laulettiin, siinä joka on jokaiselle vapaaehtoinen. Koulu ei ole kovaan ääneen julistanut ettei virttä esitetä, sitä vain ei esitetty. Ei siellä myöskään ollut tiernapoikia mustaksi plankattuine naamoineen, vaikka ei sitäkään ole erikseen kiellettty.

Lasten ilo ja oman pitkään harjoitellun ohjelman esittäminen ja aikuisten jännittyneen liikuttuneen intensiivinen osallistuminen on se joka on tärkeää. Ei aikuisten ihmisten riitely  ja kinastelu yhdestä jonkinlaisen uskonnollisen indoktrinaation symboliksi nousseesta laulusta, sen puolesta tai vastaan.

Vuodenkierto koostuu perinteistä: suomalaiseen uudempaan jouluperinteeseen kuuluu omata kovaääninen mielipide koulun järjestämien juhlien sisällöstä. Onneksi joulu on kohta ohi eikä aikaakaan, kun oikeusasiamies saa ratkaistavakseen kantelut suvivirren laulamisesta kevätjuhlissa. 

Rauhallista Joulua itse kullekin säädylle!

JanneSalonen11
Sitoutumaton Kemiönsaari

Yhteiskuntatieteiden maisteri Tampereen yliopistosta, pääaineena tiedotusoppi. Yrittäjä ja isä, koiran hovimestari. Pro Kimitoön - Kemiönsaaren puolesta rf/ry:n puheenjohtaja.
Kemiönsaaren kunnanvaltuutettu ja teknisen lautakunnan jäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu