Hoitohenkilöstön näkökulma: ”Olemme pelkkä riesa ja säästökohde”

Valtakunnan tasolla vuosia jatkunut sote-sotku näkyy ikävällä tavalla myös kunnissa. Selvityksiä tehdään, konsultteja palkataan ja johtava virkamiehet antavat medioissa madonlukuja kunnan sosiaali- ja terveyspuolen kalleudesta. Viesti on selvä: henkilökunta ja asiakkaat maksavat liikaa ja niistä tulee leikat… eikun siis toimintaa tulee järkevöittää. ”Henkilökunta on meidän arvokkain voimavaramme”, julistaa kunnanjohtaja meillä.

Miltä tuntuu olla numerona myllerryksen keskellä, kun omaa työpaikkaa esitetään myytäväksi hoitojätille? Kun epävarmuus on jatkunut jos vuosia. Haastatellut kaksi kunnallista vanhustenhoivan työntekijää ovat Kemiönsaarelta, mutta tilanne on sama ainakin kymmenissä muissa kunnissa. Haastatellut eivät esiinny omalla nimellään koska he pelkäävät saavansa hankaluuksia työssään. Kun leikkurit käynnistyvät, hankalat tyypit voidaan lähettää ensimmäisenä kilometritehtaalle. Hankalalla tarkoitetaan ihmistä jolla on mielipide ja joka puhuu avoimesti omasta tilanteestaan.

”Meidän väkeä syö ja painaa alas se kun jatkuvasti saa kuulla olevansa se joka on kaatamassa kunnan talouden. Että me ollaan se valtava ongelma, välttämätön paha mistä halutaan eroon. Ehkä kaikki ei tuu ajatelleeksi sitä, että joillekin se tuntuu hirvittävän henkilökohtaiselta.”

”Pahinta on kokea itsensä painolastiksi. Lehdistä saa lukea mitä meille tapahtuu ja tuntee itsensä ala-arvoiseksi kun olemme liian kalliita. Tilanne seuraa töistä kotiin eikä sitä aina nuku kunnolla, aiheuttaa päänsärkyä ja ärtymystä.”

”On tosi raastavaa seurata vierestä miten se syö varsinkin niitä jotka on tehneet kunnalle töitä 20-30 vuotta. Ne sanoo että tuntuu pahalta et meidän asiakkaita kohdellaan ihan numeroina vaan, mut kyllä heitä itseäänkin sattuu tää kaikki.”

Tieto ei kulje, virkamiesjohto ei välitä

Haastatellut kokevat että heille ei kerrota asioista kuin sanomalehtien palstoilla. Kunnan ylimmän virkamiesjohdon toiminta koetaan epäasialliseksi.

”Kunnanjohtaja (Anneli Pahta) on pari kertaa käynyt paikalla sen jälkeen kun henkilöstö on ollut häneen useasti yhteydessä. Kunnanjohtaja katsoo meitä alaspäin, asenne on kylmäkiskoista eikä hän meistä välitä. Ei meitä kuunnella.”

”Puheet siitä miten henkilöstö on tärkein voimavara ovat paskaa. Jos asioista pyrkii puhumaan suoraan, tuntee tekevänsä jotain väärin.”

Miltä tulevaisuus näyttää?

Kunnanjohtajavetoinen virkamiehistä koostuva kunnan johtoryhmä esittää kunnan hoivakodin liiketoiminnan myymistä Attendolle, jolloin toiminta samalla siirtyisi Attendon tyhjilään seisoviin tiloihin. Haastatellut eivät aio sinne siirtyä, heidän mukaansa ei moni muukaan.

”Nuoret hoitajat todennäköisesti lähtevät pois kunnasta. Uutta hoitohenkilöstöä voi olla vaikea saada muualta, kaksikielisyys luo oman haasteensa samoin kuin se että töitä ei välttämättä löydy puolisolle. Henkilöstö on selvittänyt mm. työmahdollisuuksia Norjassa.”

”Koko säästökeskustelussa on unohdettu hoidon tarve. Nykyisessä kunnallisessa hoivakodissa on kaksi yöhoitajaa, Attendolla olisi vain yksi. Yksi yöhoitaja on täysin mahdottomuus kun asiakkaita on 30. Dementikko voi olla repinyt avannepussinsa ja vastustelee kun sitä vaihdetaan ja siivotaan. Yksin ei voi nostaa asukasta sängystä tai sänkyyn. Hoidon tarve ei tunnu kiinnostavan ketään. Eivät kaikki hoitajat halua siirtyä paikkaan jossa hoidon taso on huonoa.”

”Säästöjä” ehkä 200 000 eur /v.

Kemiönsaaren kunnan johtoryhmä siis esittää, että kunnallinen Alma-koti myydään Attendolle. Attendo rakensi vajaa pari vuotta sitten oman 30-paikkaisen hoivakotinsa keskelle vanhaa peltoa kunnan keskustaan. Yhtiö ilmoitti juuri lopettavansa toiminnan, asukkaita siellä on neljä jotka sijoitetaan muualle. Kunnan esitys pelastaisi väärän investoinnin ja kylmilleen jäävät seinät sekä sijoittajien rahat, veronmaksajien pussista.

Valtuustolle kunnanjohtajan selvitys osoitti noin 200 000:n euron vuotuiset säästöt. Esitystä on kritisoitu sen monista vihreistä eikä uusia laskelmia ole saatu. 200 000:tta euroa voi verrata kunnan tämän vuoden budjettialijäämään, joka on 2,5 miljoonaa tai kunnan toimintakuluihin noin 50 miljonaa euroa. 200 000 euroa tarkoittaisi myös 0,2% kunnallisverotuotoista.

Valtuuston pitäisi päättää hoivakohdin myymisestä Attendolle toukokuussa 2019.

JanneSalonen11
Sitoutumaton Kemiönsaari

Yhteiskuntatieteiden maisteri Tampereen yliopistosta, pääaineena tiedotusoppi. Yrittäjä ja isä, koiran hovimestari. Pro Kimitoön - Kemiönsaaren puolesta rf/ry:n puheenjohtaja.
Kemiönsaaren kunnanvaltuutettu ja teknisen lautakunnan jäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu