Uusi tuulivoimatuki on turhakkeiden turhake

Energiavirasto on tänään julkaissut uudet tuulintuensaajat. Kilpailutuksessa menestyi seitsemän uutta tuulivoima-alueitta. Tuki kilpailutettiin ja tarjousten keskiarvo oli 2,58 euroa / megawattitunti. Enimmillään valtio maksaa tukea noin 3,6 miljoonaa euroa vuodessa eli 12 vuoden ajalta 43 miljoonaa. Tuki maksetaan jos sähkön hinta on alempi kuin 30 euroa / MWh + tuen määrä. Jos sähkön hinta ylittää 30 euroa + huutokaupattu tuki, ei tukea makseta. Juuri nyt hinta on 33 euroa.

Vanha tuulitariffi tarjosi maksimissaan 53,5 euron tuen megawattitunnilta jos sähkön markkinahinta on 30 euroa / MWh. Viimeiset tariffituet myönnettiin vuoden 2017 lopulla ja niitä maksetaan aina 2030-luvulle saakka. Tariffituki on 20 kertaa liian suuri. Nyt myönnettävää tukeakaan ei koskaan olisi tarvittu, koska samaan aikaan voimaloita rakentuu myös ilman tukea.

Suomi maksaa nelisen miljardia euroa 20-kertaista vanhaa tuulivoimatukea 2030-luvulle. Noin puolet tariffituesta myönnettiiin viimeisen hallituksen aikana. Tämän päälle uusi 43 miljoonan tuki on pikkuraha, vaikkakin täysi turhake.

Voittaneet ja hävinneet tarjoukset täällä.  

JanneSalonen11
Sitoutumaton Kemiönsaari

Yhteiskuntatieteiden maisteri Tampereen yliopistosta, pääaineena tiedotusoppi. Yrittäjä ja isä, koiran hovimestari. Pro Kimitoön - Kemiönsaaren puolesta rf/ry:n puheenjohtaja.
Kemiönsaaren kunnanvaltuutettu ja teknisen lautakunnan jäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu