50 miljoonan euron tuella elävä Kansallisooppera liittyi koronakapinaan

Suomen kansallisooppera ilmoittautui kulkutautimyönteisten eturintamaan kun se ilmoitti, ettei aio noudattaa AVI:n määräämiä kokoontumisrajoituksia.  ”Toivottavasti pääsen minäkin kesken laulun poliisimaijalla ensi perjantaina kisahallin putkaan. Se on vielä kokematta, oopperalaulaja Marko Puustinen kommentoi Twitterissä.”

Epäilemättä jänskää vaihtelua.

Viime vuonna kansallisoopperaa tuettiin yli 50 miljoonalla eurolla.  40 miljoonan euron toiminta-avustuksen lisäksi oopera sai vuokra-avustusta noin 12 miljoonaa euroa. Valtion lisäksi tukea antavat pääkaupunkiseudun kunnat. Keskimäärin oopperassa työskenteli 550 vakituista kuukausipalkkalaista.

Kansallisoopperan kuluista sen oma varainhankinta kattaa alle 13 prosenttia ja loppu tulee yhteiskunnalta. Vuoden 2020 aikana oopperassa kävi 68 170 vierailijaa. Jos kaikki ovat lippunsa maksaneita, yhteiskunnan tuki pääsylippua maksanutta kohden on  yli 735 euroa. Samalla kun toimintaa on jouduttu rajoittamaan, tukea on nostettu.

Oopperalaulajalle voi olla jännää ”päästä” poliisiauton kyytiin. ja epäilemättä oopperan katu-uskottavuus koronhörhöjen silmissä nousee.  ”Poliisi neuvotteli Mannerheimintiellä, että siedetäänkö Elokapinaa vai siirretäänkö se. Samalla tavalla poliisi alkaisi toimia tässäkin. Poliisi voi viime kädessä kantaa voimakeinoin oopperalaulajat ja yleisön ulos tilasta ja sillä tavalla hajottaa tilaisuuden, (hyvinvointi- ja valtiosääntöoikeuden dosentti Pauli) Rautiainen havainnollistaa Iltalehdessä.

Voii-daan varsin elitistiseksi koettua oopperaa tietenkin rinnastaa Elokapinaankin. Toivottavasti rinnastus viedään tuosta eteenpäin ja tarkastellaan, paljonko se ooppera saakaan tukia vs. hörhöjen ”kansalaisliike”.

Oltakoon AVI:n rajoitteista mitä tahansa mieltä, yhteiskunnan elättäminä toimivien kulttuuri-instituutioiden ja urheiluseurojen tulisi noudattaa laillisia päätöksiä siihen asti, kun ne ovat voimassa. Kun me maksamme jokaisesta oopperakävijästä yli 700 euroa, voinemme odottaa sen verran vastuullisuutta että noudattavat olemassa olevia määräyksiä.

Sääntöjen ja määräysten rikkomisen tulisi ilman muuta johtaa valtionavun leikkaamiseen tai sen lakkauttamiseen.

JanneSalonen11
Sitoutumaton Kemiönsaari

Yhteiskuntatieteiden maisteri Tampereen yliopistosta, pääaineena tiedotusoppi. Yrittäjä ja isä, koiran hovimestari. Pro Kimitoön - Kemiönsaaren puolesta rf/ry:n puheenjohtaja.
Kemiönsaaren kunnanvaltuutettu ja teknisen lautakunnan jäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu