Ammutaanhan merikotkiakin

Ahvenanmaan maakuntahallitus on päättänyt merikotkien metsästyksen jatkamisesta Lågskärin saarella.  Saari kuuluu Natura 2000 -luonnonsuojelualueiden verkostoon ja merikotkahan taas on lintudirektiivin suojelulaji. Suomi on ainoa EU-maa, jossa merikotkia saa luvalla ampua.

Näennäisesti metsästysluvan perusteena on saarella pesivän haahkayhdyskunnan suojeleminen, tosiasiassa ahvenamaalaisten halu ampua itse haahkansa. Jotain ahvenanmaalaisten innosta suojella haahkoja kertoo se, että he katsovat oikeudekseen metsästää lintuja näiden pesimäaikana.

Haahkat runsastuivat Suomessa, kun merikotka oli sukupuuton partaalla. Luontaisen vihollisen puuttuessa haahkat siirtyivät myös pesimään avokallioilla. Merikotkien suojelutyön ansiosta haahkakanta on nyt ottanut siipiinsä mutta siitä huolimatta se on saariston runsaslukuisin vesilintulaji. Myös Lågskärissä pesien määrä on ollut tasaisessa nousussa vuoden 2017 vajaa 800:sta pesinnästä vuoden 2022 vajaa 1200:aan pesään. Merikotkien paineessa haahkat ovat siirtyneet hakemaan turvaa ihmisestä, ja mm. Lågskärin lintuasema ja toisaalla Kemiönsaaren kuntaan kuuluva Bengtskärin majakka tuo turvaa ja on mahdollistanut nokkayhteisön voimakkaan kasvun.

Luonto tässä hakee tasapainoaan, Lågskärillä haahkojen on jo todettu myöhästäneen pesäntekoa jotta ne ovat paremmin suojassa kasvillisuuden alla. Tai hakisi, ellei ihminen jatkuvasti puuttuisi luonnon kulkuun oman lyhytaikaisen nautintonsa, tässä tapauksessa haahkanmetsästyksen, vuoksi.

JanneSalonen11
Sitoutumaton Kemiönsaari

Yhteiskuntatieteiden maisteri Tampereen yliopistosta, pääaineena tiedotusoppi. Yrittäjä ja isä, koiran hovimestari. Pro Kimitoön - Kemiönsaaren puolesta rf/ry:n puheenjohtaja.
Kemiönsaaren kunnanvaltuutettu ja teknisen lautakunnan jäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu