Ehdokkaan puolueelta saama vaalituki on enimmäkseen piilossa vaalirahoitukselta

Ehdokas a) kerää kannattajiltaan joitain satasia kuntavaalikampanjansa rahoittamiseen ja maksaa itse loput: Ilmoitus maakuntalehden sisäsivuilla ja vastaava paikallislehdessä. Kustannussyistä yksipuoliset planssit kunnan tarjoamiin telineisiin, 4 kpl. Ehdokas taittaa ja painattaa flaijerit ja jakelee niitä kuntalaisten postilaatikoihin. Vaalikampanjan arvo noin 1500 euroa koostuu enimmäkseen painokuluista ja lehtien ilmoitushinnoista, tehdään erittely vaalirahoitusilmoitukseen.

Ehdokas b):n naama, nimi ja ehdokasnumero on kahdessa paikallislehden koko-etusivun puoleilmoituksessa ja kahdessa maakuntalehden sivun puolikkaassa. Ehdokkaan tiedot ovat myös neljässä kaksipuoleisessa planssissa kunnan telineissä. Ehdokas on mukana monisivuisessa vaalilehti-jakelussa kuntalaisten postilaatikoihin, minkä jakelun joku muu hoitaa. Lisäksi ehdokas on voinut ollut mukana toritilaisuuksissa, joissa hän jakaa puolueen maksamaa kahvia, pullaa, makkaraa, hernesoppaa, ilmapalloja, kyniä ja muuta krääsää. Vaalirahoitusilmoituksessa ehdokas b) vakuuttaa ohjeiden mukaan, että vaalikampanjan arvo on alle 800 euroa.

Mikä ero? Ehdokas a) perusti valitsijayhdistyksen ja keräsi 10 nimeä kannattajalistalleen osallistuakseen kuntavaaleihin ja keräsi rahaa kannattajilta ja/tai maksoi itse. Nämä hän ilmoittaa kampanjansa vaalirahailmoituksessaan. Ehdokas b) ilmoittautui puolueen jäsenenä vaaleihin ja hän oli mukana puolueen näyttävässä, tuhansia, kymmeniä- tai satoja tuhansa euroja maksaneessa kampanjamateriaalissa. Näitä ei tarvitse ilmoittaa vaalirahoitukseksi.

Ellei puolueen ehdokkaalle antama tuki ole suoraa rahaa tai ehdokkaan omien kampanjakulujen maksamista, se jää vaalirahailmoituksissa kertomatta. Puhuttaneen vähintään miljoonista euroista kuntavaalitasolla. Aivan varmasti suurempi osa kampanjakuluista jää ilmoittamatta kuin ilmoitetaan.

Vaalirahailmoitusten viimeinen jättöpäivä on huomenna 16.8.

JanneSalonen11
Sitoutumaton Kemiönsaari

Yhteiskuntatieteiden maisteri Tampereen yliopistosta, pääaineena tiedotusoppi. Yrittäjä ja isä, koiran hovimestari. Pro Kimitoön - Kemiönsaaren puolesta rf/ry:n puheenjohtaja.
Kemiönsaaren kunnanvaltuutettu ja teknisen lautakunnan jäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu