Fimea ei väitä sadan ihmisen kuolleen koronarokotteisiin

Miten koronaan liittyvä disinformaatio toimii:

Otetaan jokin väite, pannaan se tunnustetun auktoriteetin suuhun. Linkataan sivulle jossa väitetään löytyvän vahvistus väitteelle, vaikka siellä puhutaan vain etäisesti asiasta. Kun toinen keskustelija kumoaa väitteen, ryhdytään etsimään joitain epämääräisempiä sivustoja joissa ei oikeastaan puhuta enää alkuperäisestä väitteestä. Samalla voidaan vihjata alkuperäisen lähteen epäluotettavuudesta, ”eivät kerro kaikkea”.  Toistetaan väite seuraavassa kirjoituksessa. Toistetaan sitä niin kauan, että siitä tulee jonkinlainen ”totuus”.

Tällainen väite on ”tieto” siitä, että Fimean mukaan Suomessa on koronrarokotteisiin kuollut sata ihmistä. Ei ole eikä Fimea sitä väitä. Fimea vastaanottaa ilmoitukset ja julkaisee ne koosteena, ei todenna eikä arvioi siinä vaiheessa väitteen todenperäisyyttä. Jos minä teen ilmoituksen Fimealle jossa kerron kuolleeni koronarokotukseen, tieto tulee Fimean sivuille ilmoituksena rokotekuolleisuudesta. Kyseessä on otsikon mukaan kooste koronarokotteiden haittavaikutusilmoituksista, ei kooste koronarokotteiden haittavaikutuksista.

Sivu on liian herkullinen korona-disinformaation levittäjille.  Fimea joutuu sitten mediassa korjailemaan väärää informaatiota, jossa vedotaan heidän omaan tekstiinsä. Fimea voisi tarkastella myös oman sivunsa sisältöä ja kertoa täysin selvästi myös, mistä tässä ei ole kyse. Ei se trolleja vakuuta, mutta joku trollin vaikuttamisen alla voisi ymmärtää että viesti on vääristelty ja paikkansapitämätön.

Pari otetta linkatusta Helsingin uutisten artikkelista, jossa on haastateltu Fimean lääketurvallisuusyksikön päällikkö Liisa Näveriä:

”Tällä hetkellä meillä on kaiken kaikkiaan vain yksi ainoa tapaus, jossa katsotaan, että kuolema on johtunut rokotteen aiheuttamasta haitasta. Kyseessä on se, joka aiemminkin on nostettu julkisuuteen eli AstraZenecan rokotteen jälkeen tapahtunut erittäin harvinainen hyytymishäiriö.

Näveri pitää hyvin valitettavana, että Fimean tilastojen perusteella väitetään sadan suomalaisen kuolleen koronarokotukseen.”

”Näverin mukaan ilmoitukset on luokiteltu tilastoon ilmoittajan arvioiman vakavuuden mukaan. Fimea ei voi muuttaa vakavuusastetta, vaikka luokitus olisi sen mielestä väärä.”

Näin. Nyt jäämme vai odottamaan, kun samat keskustelijat kertovat taas miten Fimean mukaan 100 ihmistä on kuollut rokotteisiin.

JanneSalonen11
Sitoutumaton Kemiönsaari

Yhteiskuntatieteiden maisteri Tampereen yliopistosta, pääaineena tiedotusoppi. Yrittäjä ja isä, koiran hovimestari. Pro Kimitoön - Kemiönsaaren puolesta rf/ry:n puheenjohtaja.
Kemiönsaaren kunnanvaltuutettu ja teknisen lautakunnan jäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu