Fingrid ei enää hyväksyisi OL3:n kytkemistä sähköjärjestelmään

Olkiluoto 3 käy vajaateholla, koska Suomessa ei ole tarpeeksi varavoimakapasiteettia.  Tuotannosta puuttuu ajoittain lähes 300 MWh täydestä kapasiteetista ja tuotantoa rajoitetaan silloinkin, kun tuulivoimatuotanto on käytännössä nolla. Voimalan omistajat ovat tehneet vuoteen 2024 jatkuvan sopimuksen, jossa ne ovat velvoitetut huolehtimaan tuotannon rajoituksista tai varavoimasta vikatilanteen varalta. Koska varavoimaa ja tuotannon rajoituksia ei ole 1600 MW:lle, ei voimalaa voi käyttää täydellä teholla. Nyt omistajat haluavat eroon velvoitteestaan.

Fingridin Ruususen mukaan tämän suuruista voimalaa ei enää hyväksyttäisi Suomen sähköjärjestelmään.  Mielenkiintoinen lausahdus, koska hallitusohjelmassa uusiin ydinvoimalupiin suhtaudutaan myönteisesti vailla mainintoja kokorajoituksista.  Toinen mielenkiintoinen hallitusohjelman kirjaus on, että tuulivoimarakentamista velvoitettaisiin vastaavasti huolehtimaan säätövoimakapasiteetista. Tuulivoimassahan vastaava äkillinen 1600 MW:n tuotannonpudotus ei ole vika vaan ominaisuus ja jos tuulivoimarakentamisen suunnitelmista toteutuisi edes osa, vaihtelun voi moninkertaistaa nykyisestä.

Hallitusohjelman kirjauksia energiantuotannosta:

”Ydinvoima
Suomeen tarvitaan lisää ydinvoimaa. Hallitus sitoutuu hyväksymään kaikki kriteerit täyttävät periaatelupahakemukset, joissa hakijoiden taustat ovat kansallisen turvallisuuden kannalta hyväksyttävät. Hallitus edistää ydinvoimahankkeiden rahoitusratkaisuja.”

Tuulivoima:
”Hallitus toteuttaa seuraavat toimenpiteet tuulivoimarakentamisen oikeudenmukaisuuden varmistamiseksi: purku- ja ennallistamisvelvoitteen käyttöönotto kattavasti (mukaan lukien rahasto), tuulivoimatoimijoiden osallistuminen säätövoimasta huolehtimiseen omalla tuotannolla tai osallistumalla kapasiteettimekanismiin

Varavoimaloiden ideologinen purku muuten aiheuttaa omalta osaltaan sen, että nyt emme voi harjoittaa täydellä teholla co2-vapaata varmaa sähköntuotantoakaan.

Melkoinen sotku taas. Miten tämä sitten siivotaan?

 

JanneSalonen11
Sitoutumaton Kemiönsaari

Yhteiskuntatieteiden maisteri Tampereen yliopistosta, pääaineena tiedotusoppi. Yrittäjä ja isä, koiran hovimestari. Pro Kimitoön - Kemiönsaaren puolesta rf/ry:n puheenjohtaja.
Kemiönsaaren kunnanvaltuutettu ja teknisen lautakunnan jäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu