Jäätävä konsensus Turun budjettikäsittelyssä

Turku teki jonkinlaista historiaa maanantain valtuuston kokouksessa; 1,6 miljardin euron talousarvioesitys nuijittiin läpi ilman ensimmäistäkään muutosehdotusta tai äänestystä. Kunnanhallituksen valtuustolle antama esitys meni läpi sellaisenaan. Kaiken takana on pormestarisopimus, joka jakaa valtaa vaalikaudelle kunhan kaikki kumileimaavat esitykset ilman vastaansanomisia. Turun valtuutetut alistuivat ryhmiensä kumileimasimiksi.

Valtuusto käyttää kunnassa ylintä valtaa ja päättää rahoista. Kunnanhallituksen rooli on päättää esityksestä, jonka kunnanjohtaja tai tässä tapauksessa pormestari tuo valtuuston käsittelyyn. Kunnanhallituksen kokoukset eivät ole julkisia eikä niistä saa muuta tietoa kuin mitä pöytäkirjaan on merkitty. Valtuuston kokous avoin ja sitä voi seurata paikan päällä tai verkossa.

Kun yhdelläkään valtuutetulla ei ole kaupunginhallituksen ulkopuolelta mitään omaa esitystä valtuuston talousarvioesitykseen, kyse on oman ryhmän ja keskinäisten sopimusten alle alistumisesta ja kabineteissa tehtyjen päätösten kumileimaamisesta. Valtuuston täydellinen konsensus 1,6 miljardin euron jakamisessa vie päätösten valmistelun pois julkisuudesta ja halveksii demokratiaa.

Yksimielisyyden hinta tällä kertaa oli 22 miljoonan euron alijäämä ja 300 miljoonan uusi velka ensi kaudeksi.

Pormestarisopimus edellyttää ettei venettä keikuteta

Turun valtuustoryhmät sopivat keskenään kabineteissa pormestarisopimuksesta heinäkuussa. Sopimus määrittelee ”valtuustokauden painopisteet”. Tätä on myös on tulkittu niin, vaikkei sitä sanottu, että budjettikäsittelyssä ei sallita irtiottoja. Sopimus kuitenkin esitellään yleisemmin yhteisistä tavoitteista ja raameista sopimiseksi. Sopimuksen ovat hyväksyneet kaikki valtuustoryhmät vaikka sitä joku vasemmistoliittolainen vahvasti kritisoikin.

Sopimuksen keskeinen päätös oli vallanjako: Pormestarinpaikka meni kokoomukselle, apulaispormestarit nätisti demareille, vihreille ja kokoomukselle mutta jälkimmäinen kuitenkin niin että hillopurkki vaihtuu kauden puolivälissä vasemmistoliitolle. Valtuutetun oman aivon käyttö budjettiesityksessä tarkoittaisi puolueen oman valta-aseman riskeeraamista.

Turun valtuuston 67:stä valtuutetusta yhdelläkään ei ollut mitään ehdotusta valmiiksi nuijittuun budjettiin. Kun Turun taudissa ennen purettiin arvorakennuksia, nyt hajotetaan jotain vielä arvokkaampaa: toimivaa demokratiaa kun valtuuston päätökset voidaan lukea hallituksen esityksestä jo ennen valtuustokokousta.

+4
JanneSalonen11
Sitoutumaton Kemiönsaari

Yhteiskuntatieteiden maisteri Tampereen yliopistosta, pääaineena tiedotusoppi. Yrittäjä ja isä, koiran hovimestari. Pro Kimitoön - Kemiönsaaren puolesta rf/ry:n puheenjohtaja.
Kemiönsaaren kunnanvaltuutettu ja teknisen lautakunnan jäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu