Kaavavalitukset eivät ole kiusantekoa

Kaavavalituksista vain hyvin harva on tehty kiusallaan ja vain projektin jarruttamiseksi, kirjoittaa Maaseudun tulevaisuus. 

Vaasan yliopiston julkisoikeuden emeritaprofessori Eija Mäkinen kävi läpi ministeriön toimeksiannosta hallinto-oikeuksien vuosien 2016–2017 asemakaavavalituksiin annetut hallinto-oikeuspäätökset ja kysyi hallinto-oikeuden tuomareilta, ovatko nämä törmänneet kiusantekomielessä tehtyihin tai aiheettomiin valituksiin. Tuomareiden, kuten myös 169 kaavavalituspäätöstä läpi kahlanneen Mäkisen, näkemys on, että valitukset ovat lähes kauttaaltaan perusteltuja, vaikka suurin osa valituksista ei menestykään.”

Sipilän hallitus vaikeutti hallintovalituksia

Viime hallituskaudella valitusten hinta nousi hallinto-oikeuksissa alle satasesta 250:een euroon ja tuplaantui KHO:ssa 500 euroon. Lisäksi KHO-valitustie tehtiin luvanvaraiseksi, käytännössä tukittiin monissa tapauksissa. Kyseessä oli kansalaisten vaikutusmahdollisuuksien rajaaminen asioissa, jotka liittyvät mm. asumiseen, terveyteen ja ympäristöön. Oikeusministeriksi istutettu laborantti ajoi asiat läpi ilmeisesti edes ymmärtämättä seurauksia.

Päätöstä perusteltiin juurikin kiusanteolla, jarruttamisella ja turhien valitusten karsimisella, kuten Rakennusteollisuus RT:n, Elinkeinoelämän keskusliiton ja kiinteistösijoittajia edustavan RAKLIn tilaama tutkimus osoitti. Kuntalaisten oikeuksien karsimisesta hyötyvät lobbarit saivat tavoitteensa läpi samalla kun väitettiin että uudistus  vähentäisi kaavavalituksista koituvia haittoja ”parantamalla ja monimuotoistamalla kansalaisten osallistumismahdollisuuksia”.

Kuntalainen vs. kunta

Olen itse tehnyt kolme hallintovalitusta ja voittanut ne kaikki. Yleiskaavan hyväksyvä päätös kaatui virkamiehen jääviyteen, viranhaltija oli itse maanomistajana hyödyn saajana läsnä kutsuttuna päättävässä kokouksessa. Voitosta huolimatta valittaja joutui itse maksamaan kulunsa. Samoin maksoin omat kuluni julkisuuslain rikkomisesta tekemästäni valituksesta eli hallinto-oikeuskulut siitä että sain dokumentin joka minun olisi kuulunut saada heti kysyttäessä.

Kun perus-kuntalainen lähtee haastamaan kunnan päätöstä, tällä on vastassa koko kunnan koneisto: viranhaltijat, päätöksen tehneet kuntapoliitikot, kunnan ja kuntaliiton juristit sekä mahdollisesti ostetut konsultit. Kunnalla on periaatteessa rajattomat resurssit puolustaa lainvastaista päätöstään verovaroilla, jonka maksamiseen myös valittaja osallistuu. Omat kulunsa valittaja voi varautua maksamaan itse siinäkin tapauksessa että valitus menestyy. Hallinto-oikeuden päätöksestä maksattaa kulut asian voittaneella ei voi valittaa.

Meidän kaavavalituksemme käsittely kesti lähes 2,5 vuotta. Jos kaavoitusta halutaan sujuvoittaa, sitä ei pitäisi tehdä estämällä tai hankaloittamalla kuntalaisen perusoikeuksia vaan nopeuttamalla oikeusistuinkäsittelyä. Itsestään selvää pitäisi olla että valittaja ei maksa omia kulujaan jos valitus on aiheellinen.

JanneSalonen11
Sitoutumaton Kemiönsaari

Yhteiskuntatieteiden maisteri Tampereen yliopistosta, pääaineena tiedotusoppi. Yrittäjä ja isä, koiran hovimestari. Pro Kimitoön - Kemiönsaaren puolesta rf/ry:n puheenjohtaja.
Kemiönsaaren kunnanvaltuutettu ja teknisen lautakunnan jäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu