Kansallinen tirkistelypäivä

Veropäivä. Se päivä vuodesta kun pitäisi jättää suomalaiset mediat lukematta. Repostelua sillä kuka nettosi mitäkin tai kuinka vähän se ja se julkkistyrkky sai. Maailmankin mittakaavassa lähes (?) ainutlaatuinen päivä ja ikkuna tirkistelyyn. Lehdet tekevät rahaa kuka irtomyynnillä, kuka mittavilla klikkauksilla.

Mahdollisuus kenen tahansa verotuksen tarkistamiseen ei palvele avoimuutta vaan ainoastaan tirkistelynhalua ja median ansaintalogiikkaa. Verotuksen toimeenpano on verottajan asia mutta sen ympärille on luotu kansalaisvalvontajärjestelmä. Jos yhteiskunnan kuuluu joka asiassa olla äärimmäisen avoin, miksi terveystietoja ei tuoda vastaavalla tavalla julki?

Eräänlaisen jeesusteluennätyksen tekivät tänäkin vuonna päätoimittajat jotka kertovat miten ”Verotietojen avoimuus on tärkeä osa pohjoismaista julkisuusperiaatetta.” Jos päätoimittajien väitteen mukaan tämänkaltaisella ”yhteiskunnan läpinäkyvyydellä” on merkitystä demokratian toteutumisen kannalta, eikö demokratia toteudu sellaisissa demokratioissa joissa verotiedot eivät ole kaikkien reposteltavissa kerran vuodessa?

Mitä yhteiskunnallisesti vaikuttavaa merkitystä on kertoa paljonko Maisa Torppa, Lauri Marjamäki tai Otto Nieminen tienasi? Miksi Ilkka Brotheruksen pääomatulojen määrän tietämisellä olisi merkitystä demokratian toteutumisen kannalta?

Joskun partiomukulana tienattiin lippukunnalle rahoja myymällä verokalentereita ovelta ovelle. 10-vuotiaana ihmettelin että mikä näitä ihmisiä vaivaa kun kauppa käy. Se ihmetys ei ole yli 40 vuodessa poistunut mihinkään.

JanneSalonen11
Sitoutumaton Kemiönsaari

Yhteiskuntatieteiden maisteri Tampereen yliopistosta, pääaineena tiedotusoppi. Yrittäjä ja isä, koiran hovimestari. Pro Kimitoön - Kemiönsaaren puolesta rf/ry:n puheenjohtaja.
Kemiönsaaren kunnanvaltuutettu ja teknisen lautakunnan jäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu