Kasvinsuojelututkinto eli rotanmyrkyn ostolupa 50 eurolla

Suoritin tänään netissä kasvinsuojelututkinnon. Testi ja siihen kuuluva todistus maksoi 50 euroa ja sen mukaan olen

”…suorittanut kasvinsuojeluaineista annetun lain (1563/2011) 10 §:n mukaisen kasvinsuojeluaineita koskevan tutkinnon, joka oikeuttaa myymään, ostamaan ja käyttämään kasvinsuojeluaineita ammattitoiminnassa. Tutkinnolla osoitetaan kasvinsuojeluaineiden käsittelyä ja käyttöä koskevan koulutusohjelman aihealueiden hallinta (MMMa 6/2012). Tutkinto kattaa direktiivin 2009/128/EY liitteessä I mainitut aiheet.

Aloitin kokeen aika kylmiltäni, kahlattuani 10 minuuttia Tukesin sivuja. Testin suoritin keittiönpöydän ääressä netissä, verkkomaksun ja aloitusnapin painamisesta aikaa vastaamiseen oli tunti. 20 kysymystä joiden jokaisen kohdalla piti vastata oikein tai väärin. Kokeen läpäisemiseksi pitää saada 16 oikein. Joitain esimerkkejä kysymyksistä ulkomuistista, O vai V:

– Kasvinsuojelututkinto perustuu lakiin.
– Tuulella ja sateella pitää välttää pellon ruiskutusta.
– Raskaana olevan tulisi välttää kasvinsuojeluaineita.
– Nahkahansikas on paras suojavarustus kasvinsuojeluaineita käsitellessä.
– Integroitu kasvinsuojelu käyttää sekä kemiallisia että mekaanisia menetelmiä.

Sitten meni jo vaikeaksi:
– Peltoruiskutuksen vähimmäissuojaetäisyys vesistöihin on 5 metriä.
– Ratpak säilyy vähintään vuoden kuivassa ja viileässä.
← näiden googlaamiseen meni useampi sekunti samalla kun testin kello vääjäämättä läheni jo viittä käytettyä minuuttia.

Vajaa 15 minuuttia myöhemmin ja 50 euroa köyhempänä minulla on sähköpostissa todistus että olen suorittanut kasvinsuojelututkinnon ja omaan alussa mainittujen lakien ja direktiivien sisältämät tiedot ja taidot. Ammattimies siis.  Tosin pätevyystodistukseni osoittamista laeista ja direktiiveistä ei tietoja testattu.

Nyt voin mennä todistukseni kanssa siirtomaatavara- tai rautakauppaan ja ostaa sitä samaa jyrsijämyrkkyä jota vielä pari vuotta sitten ostin ilman tutkintoa. Onneksi omistan muutaman hehtaarin peltoa ja täytän sen vuokraamisesta vuosittain maatalouden veroilmoituksen, koska kasvinsuojelututkinto antaa oikeuden ostaa rotanmyrkkyä vain viljelijöille omaan käyttöön. Paitsi että, lainaus Tukesilta:

”Jälleenmyyjät eivät ole velvollisia tarkistamaan sitä, onko kasvinsuojelututkinnon suorittaneella henkilöllä omaa maataloustoimintaa.”

Käytännössä kuka tahansa rotanmyrkkyä tarvitseva voi maksaa 50 euroa ja käyttää vartin elämästään ostoluvan saamiseksi. Sen saman tuotteen joka aikaisemmin oli vapaasti ostettavissa. Rahastuksen makua, ehkä?

 

JanneSalonen11
Sitoutumaton Kemiönsaari

Yhteiskuntatieteiden maisteri Tampereen yliopistosta, pääaineena tiedotusoppi. Yrittäjä ja isä, koiran hovimestari. Pro Kimitoön - Kemiönsaaren puolesta rf/ry:n puheenjohtaja.
Kemiönsaaren kunnanvaltuutettu ja teknisen lautakunnan jäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu