Kuntapolitiikka ei ole niin riitaisaa miltä se näyttää, yleensä se on aika tylsää

Mediasta saa lukea, miten puolueet eivät saa ehdokkaita koska politiikka näyttäytyy riitaisana, ihmiset eivät uskalla hakeutua ehdolle pelätessään negatiivista keskustelua ja palautetta ja miten ryhmät lähinnä tappelevat keskenään.

Julkinen kuva valtuuston ja lautakuntien työskentelystä on aika lailla vääristynyttä, ja syitä voi etsiä niin mediasta kuin meistä luottamushenkilöistäkin. Ristiriidat ja erilaiset näkemykset nousevat luonnollisesti esille julkisuuden agendalle, sopuisasti sujuneet asiat harvemmin.

Oikeasti niin lautakunnissa, kunnanhallituksissa kuin valtuustoissakin varmaankin yli 90 prosenttia asioista on rutiinia ja ne päätetään ilman keskustelua esityksen mukaan: hyväksytään tuo kaava, tuolle toimialalle annetaan tuo määräraha johon tämä esitti poikkeamaa, tuo rakennuslupa hyväksytään ja tämä taho saa kunnan ympäristöpalkinnon. Tuo urheiluseura pitää tukensa myös ensi vuonna, tähän rakennetaan laituri ja se tontti vuokrataan yrittäjälle. Jo ennen asioita valmistelevaa tai päättävää kokousta, luottamushenkilöt ovat usein toisiinsa yhteydessä ja sovittelevat toistensa kantoja. Jos eriäviä kantoja joissain asioissa on, kokouksissa tehdään pohjaesityksestä poikkeava esitys ja jos se saa kannatusta, siitä äänestetään. Oltiin eri mieltä, hyvä, enemmistö voitti.

Jos esityslistalle on 10 asiaa, melkein aina näistä yhdeksän tai kymmenen menee läpi sopuisasti. Se yksi josta kipakan sananvaihdon jälkeen pidetään äänestys, on sitten siellä paikallislehden otsikossa. Sarvet lyövät yhteen jos kyläkouluja lakkautetaan tai vanhustenhuoltoa yksityistetään tai jostain turvapaikanhakijoiden keskuksesta, nämä ovat merkittäviä asioita mutta kuitenkin marginaalissa siihen mistä kaikesta kunnissa ylipäänsä päätetään.

Tämä ei tarkoita, etteikö asioista voisi olla eri mieltä myös julkisuudessa ja somessa. Epäkohtia saa ja pitääkin nostaa esille, mikään ei muutu jos kukaan ei suutu.Tällöin luottamushenkilö ei ole yhteistyökyvytön vaan nostaa esille näkökulmia, joita ei ehkä ole huomioitu. Hyvä kuntalaisten edustaja ei ole viranhaltijoiden esitysten tai oman ryhmänsä mielipiteen kumileimasin.

Ristiriitoihin ja riitelyyn keskittyvä viestintä ja julkisuuskuva tekee karhunpalveluksen koko demokraattiselle järjestelmälle siinä vaiheessa, kun äänestäjät kyllästyvät ja ihmiset eivät mene ehdolle. Oikeasti luottamuselimissä käsitellään enimmäkseen varsin arkisia asioita hyvässä hengessä. Tämän julkituomisessa olisi peiliin katsomisen paikka niin medialla kuin meillä kuntapoliitikoillakin.

JanneSalonen11
Sitoutumaton Kemiönsaari

Yhteiskuntatieteiden maisteri Tampereen yliopistosta, pääaineena tiedotusoppi. Yrittäjä ja isä, koiran hovimestari. Pro Kimitoön - Kemiönsaaren puolesta rf/ry:n puheenjohtaja.
Kemiönsaaren kunnanvaltuutettu ja teknisen lautakunnan jäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu