Mökkiläisten koronarokotukset paikallisten pulmana
Yle Svenska nosti esiin kummallisen ongelman: THL:n linjausten mukaan vapaa-ajanasukkailla on oikeus saada koronarokotteensa mökkipaikkakunnallaan. Tämä taas johtaa resurssipulaan niin rokotteiden kuin henkilökunnankin määrässä paikkakunnilla, joissa mökkiläisten määrä voi vastata vakituisten asukkaiden määrää. Artikkelissa kuntien terveysviranomaiset vetoavat mökkiläisiin, jotta nämä ottaisivat rokotteensa ajallaan kotikunnissaan. Vetoavat kun eivät muutakaan voi.
Esimerkiksi Paraisten ja kotikuntani Kemiönsaaren kaltaisten pienten saaristokuntien asukasluku kaksinkertaistuu kesäisin. Kuitenkin kuntien terveydenhuoltopalvelut on resurssoitu pääosin vakituisten asukkaiden mukaan, vaikka toki akuuttia hoitoa on mökkiläisen mahdollisuus saada. Tätä isompana ongelmana on se, että kunnat saavat rokotteita kunnan väkiluvun mukaan: Jos espoolainen mökkeilijä ottaa rokotteensa Kemiönsaaressa, hänellä jää teoreettisesti ”oma rokotteensa” käyttämättä Espoossa ja hän käyttää, teoreettisesti, kemiönsaarelaisen rokotteen. Myös henkilöstöresurssit loppuvat kesken ja iäkkäämpi mökkiläinen ”kiilaa jonossa” nuoremman paikallisen eteen.
Saaristokunnat elävät matkailijoista ja vapaa-ajanasukkaista ja nämä mahdollistavat kunnan kokoon nähden hyvän yksityisen palvelutarjonnan ympärivuotisesti. Yrittäjät tekevät tilin matkailusesonkina, mutta palvelut säilyvät ympäri vuoden. Vapaa-ajanasukkaat myös maksavat kiinteistöistään korkeampaa veroa kuin vakituiset. Kunnat palvelevat vapaa-ajanasukkaita matkailupalveluilla ja esimerkiksi meidän 6500:n asukkaan kunnassamme on neljä kirjaston toimipistettä, osin vapaa-ajanasukkaiden hyödyksi ja houkuttelemiseksi. Meillä on vastuu saariston elävänä pitämisestä myös kunnallisten palveluiden myötä, tähän kunnat saavat saaristotukea. Nämä ovat kaikki normaaliaikojen normaalia toimintaa.
Edellä kuvattua järjestelmää ei kuitenkaan ole rakennettu laajamittaisen epidemian varalle, mikäpä olisi. Mutta ongelmaa on suurennettu itse aiheutetusti: Kun kunnan väkiluku kesällä kaksinkertaistuu, noin teoriassa 6000:n asukkaan rokoteannoksista pitäisi riittää 12 000:lle henkilölle.
Tähän ongelmaan olisi helppo ratkaisu: Koronarokotteen pitäisi voida vuorollaan hakea ainoastaan kotikunnastaan.
”Tähän ongelmaan olisi helppo ratkaisu: Koronarokotteen pitäisi voida vuorollaan hakea ainoastaan kotikunnastaan.”
Ihan ymmärrettävää, mutta toisiakin näkökulmia voi ottaa.
THL:n sivujen mukaan Kemiössä rokotekattavuus on 40%, Espoossa 26%. Kesämökkikunnan kannalta saattaa olla parempi vaihtoehto, että rokotteita suodaan myös mökkiläisille, kuin että toreilla kuljeskelee rokottamattomia kaupunkilaisia.
Ilmoita asiaton viesti
Ymmärrän pointin mutta koska resurssit ovat rajoitteiset, tämä on nollasummapeliä. Toreilla kuljeskelee joko rokottamattomia paikallisia tai rokottamattomia kaupunkilaisia.
Espoon sivujen mukaan nyt rokotetaan ”tänä vuonna 50 vuotta täyttävät ja tätä vanhemmat asukkaat.” Kemiönsaarella aukeni juuri tänään rokotusvuoro 60-64 -vuotiaille johtuen erilaisesta ikärakenteesta. Toisin sanoen: Espoolainen 65-vuotias voi hakea joko rokotteen Espoosta tai viedä paikan kemiönsaarelaiselta 6-kymppiseltä.
Ilmoita asiaton viesti
Jos 40% on rokotettu ja vasta nyt 64-vuotiaat saa piikin, niin onpa iäkästä väestö saarellanne.
65-vuotiaan espoolaisen pitäisi olla jo rokotettu, kun kerran aikoja todella saavat jo varata 50 vuotta nuoret. Itsekin muuten juuri varasin ajan, eikä järjestelmä edes antanut vaihtoehtoja mennä muualle kuin Espooseen rokote hakemaan.
Ilmoita asiaton viesti
Meillä ON iäkästä porukkaa ja se muodostaa ongelman asukasluvun kehittymisen ja huoltosuhteen sekä vanhuspalveluiden järjestämisen kanssa.
Ja ongelmaahan ei ole jos 65-vuotias espoolainen hakee rokotteensa Espoosta, siitähän tässä juuri on kyse. Ongelma on, jos hän viettää aikaansa mökillään ja hakee sen mökkipaikkakunnaltaan, mikä THL:n linjauksen mukaan on mahdollista.
Ja et tietenkään saa Espoon järjestelmästä muuta kuin Espoon ajanvarauksen. Kemiönsaaren ajat varataan Kemiönsaaren järjestelmästä.
Ilmoita asiaton viesti
Taas oppii uutta, luulin että rokotusaika olisi valtakunnallinen mutta näköjään kattaakin vain Uudenmaan.
Ilmoita asiaton viesti
Sama ongelma koskee myös lappia ja kainuuta.
Ilmoita asiaton viesti
Samaa mieltä.
On todella kummallista, että mökkeilijä menisi varsinaisen kuntalaisen ohitse. Itse olen vähän sitä mieltä, että pandemia-aikana ei tarvitsisi lähteä lomailemaan yhtään mihinkään. Taudit pahimmassa tapauksessa leviää ihan uusiin kuntiin tämän vuoksi. Mutta taidan valitettavasti olla ajatuksieni kanssa vähemmistössä.
Ilmoita asiaton viesti
No mökille voi mennä / tulla lomailemaan jos on ihmisiksi. Tiedän monia, jotka ovat asuttaneet mökkiään nyt vuoden ympäri ja etätyöskennelleet täältä. Moni myös muuttaa loma-asuntonsa vakituiseksi. Mikä on oikeastaan kunnan strategian mukainen tavoite ja haave.
Koronan sivuvaikutus on, että esimerkiksi me olemme ensimmäistä kertaan vuosiin muuttovoittoa saanut kunta.
Ilmoita asiaton viesti
Jos olet saanut jo ensimmäisen rokotteen, jonka yhteydessä seuraavan rokotuksen päivämärän ja paikan. Sitä ei todennäköisesti pystyä siirtämään, jollekin toiselle paikkakunnalle, vai voiko.
Entä, jos otat ensimmäisen rokotteen mökkipaikkakunnalla, jonka yhteydessä saat vai saatko myös seuraavan rokotteen noin kolmen kuukauden päästä mökkipaikkakunnalla vai varsinaisella asuinsijalla.
Mitenkähän tämä menee. Itse huolehtisin niin, että rokotteet saadaan siinä samalla paikkakunnalla, vaikka tietäisi lisä ajokilometrejä
tai mökkeilyn ajallista suunnittelua.
Myös varausten hoitaminen voi sujua jouhevammin asuinpaikkakunnalla, kun tiedät kenellä on oikeus varata aika rokotteelle.
Ilmoita asiaton viesti