Mökkiläisten koronarokotukset paikallisten pulmana

Yle Svenska nosti esiin kummallisen ongelman: THL:n linjausten mukaan vapaa-ajanasukkailla on oikeus saada koronarokotteensa mökkipaikkakunnallaan. Tämä taas johtaa resurssipulaan niin rokotteiden kuin henkilökunnankin määrässä paikkakunnilla, joissa mökkiläisten määrä voi vastata vakituisten asukkaiden määrää. Artikkelissa kuntien terveysviranomaiset vetoavat mökkiläisiin, jotta nämä ottaisivat rokotteensa ajallaan kotikunnissaan. Vetoavat kun eivät muutakaan voi.

Esimerkiksi Paraisten ja kotikuntani Kemiönsaaren kaltaisten pienten saaristokuntien asukasluku kaksinkertaistuu kesäisin. Kuitenkin kuntien terveydenhuoltopalvelut on resurssoitu pääosin vakituisten asukkaiden mukaan, vaikka toki akuuttia hoitoa on mökkiläisen mahdollisuus saada. Tätä isompana ongelmana on se, että kunnat saavat rokotteita kunnan väkiluvun mukaan: Jos espoolainen mökkeilijä ottaa rokotteensa Kemiönsaaressa, hänellä jää teoreettisesti ”oma rokotteensa” käyttämättä Espoossa ja hän käyttää, teoreettisesti, kemiönsaarelaisen rokotteen. Myös henkilöstöresurssit loppuvat kesken ja iäkkäämpi mökkiläinen ”kiilaa jonossa” nuoremman paikallisen eteen.

Saaristokunnat elävät matkailijoista ja vapaa-ajanasukkaista ja nämä mahdollistavat kunnan kokoon nähden hyvän yksityisen palvelutarjonnan ympärivuotisesti. Yrittäjät tekevät tilin matkailusesonkina, mutta palvelut säilyvät ympäri vuoden. Vapaa-ajanasukkaat myös maksavat kiinteistöistään korkeampaa veroa kuin vakituiset. Kunnat palvelevat vapaa-ajanasukkaita matkailupalveluilla ja esimerkiksi meidän 6500:n asukkaan kunnassamme on neljä kirjaston toimipistettä, osin vapaa-ajanasukkaiden hyödyksi ja houkuttelemiseksi. Meillä on vastuu saariston elävänä pitämisestä myös kunnallisten palveluiden myötä, tähän kunnat saavat saaristotukea. Nämä ovat kaikki normaaliaikojen normaalia toimintaa.

Edellä kuvattua järjestelmää ei kuitenkaan ole rakennettu laajamittaisen epidemian varalle, mikäpä olisi. Mutta ongelmaa on suurennettu itse aiheutetusti: Kun kunnan väkiluku kesällä kaksinkertaistuu, noin teoriassa 6000:n asukkaan rokoteannoksista pitäisi riittää 12 000:lle henkilölle.

Tähän ongelmaan olisi helppo ratkaisu: Koronarokotteen pitäisi voida vuorollaan hakea ainoastaan kotikunnastaan.

JanneSalonen11
Sitoutumaton Kemiönsaari

Yhteiskuntatieteiden maisteri Tampereen yliopistosta, pääaineena tiedotusoppi. Yrittäjä ja isä, koiran hovimestari. Pro Kimitoön - Kemiönsaaren puolesta rf/ry:n puheenjohtaja.
Kemiönsaaren kunnanvaltuutettu ja teknisen lautakunnan jäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu