Oikeusministeriön sekoilu vaalien päivämäärissä


Oikeusministeriön ylläpitämään vaalit.fi-sivustolle päivitettiin tänään tieto:
”Ehdokashakemusten jättöpäivä: 4.5.2021”
Samalla sivustolla ruotsiksi:
”kandidatansökan ska lämnas in: 9.3.2021”
OM:n äsken kuntiin lähettämän kirjeen mukaan:
”Siirto tullaan toteuttamaan niin, että ehdokaslistat ja äänioikeusrekisteri kootaan uudelleen vaalilain mukaisessa aikataulussa. Lainmuutos ei kuitenkaan ehdi voimaan ennen ehdokashakemusten jättöaikaa, minkä vuoksi kunnat ottavat vastaan ehdokashakemukset 9.3. mennessä aiemmin antamiensa kuulutusten mukaisesti. Nämä ehdokashakemukset ja ehdokkaiden suostumukset tulevat olemaan voimassa myös vaalipäivän ollessa 13.6.2021. Ehdokasasettajien on mahdollista täydentää hakemuksiaan tiistaihin 4.5.2021 saakka.”
Soitto oikeusministeriöön, jossa virkailija vahvisti että viimeinen ehdokashakemuksen jättöpäivä on 4.5. ”Onko varma että asia ei muutu”. ”On!”
Eli, hakemukset voidaan sivuston mukaan jättää viimeistään 4.5. OM:n kunnille lähettämän ohjeen mukaan ne pitää jättää 9.3. ja niitä voidaan täydentää 4.5. asti. Jos et ole jättänyt, ei tietenkään voi mitään täydentääkään.
Onko se vain minä vai onko tässä nyt jotain aivan käsittämätöntä sekoilua?
Kirjoittaja on jättänyt ilmoituksensa hyvissä ajoin ja antanut vakuutensa, että on ehdolla 18.4. vaaleissa vaan ei 13.6. vaaleissa.
Kuulin lauantaina autossa radiosta, että vaaleja siirretään. Kun uutisissa sanottiin, että lain valmistelun kanssa tulee kiire, totesin vaimolle ettei voi tulla kiire, kun lakiluonnos on luonnollisesti jo valmis. Vaan väärässä näköjään olin. No, mistäpä sitä olisi oikeusministeriössä voitu tietää, että vaalien siirtäminen saattaa tulla ajankohtaiseksi…
Ilmoita asiaton viesti
Joku kärpäsenä katossa ollut voisi kertoa että sovittiinko siellä myös muiden päivämäärien kuin vaalipäivän siirrosta. Kun vähän vaikuttaa että tämä tulee vähän jälkikäteen.
Ilmoita asiaton viesti
Ainakin vaalien päivämäärä ja uuden valtuuston työn aloittamispäivämäärä ovat laissa, ja näissä asioissa kai tarvitaan eduskunnan päätöksiä. Muut päivämäärät saattaisivat olla enemmän virkamiesten päätettävissä (niin että sopivat yhteen noiden tärkeimpien päivämäärien kanssa). En tiedä, mutta ehkä jotain tähän suuntaan.
Ilmoita asiaton viesti
Alla lainaus IL:n artikkelista.
Siitä kuinka vaalien siirto aiottiin toteuttaa niin että se tapahtuisi sivulauseessa kun poikkeustila julistetaan.
Suunnilleen sama tekniikka kuin silloin kun me liityimme Euroon.
Tuolloinhan todettiin että olemme liittyneet euroon jo silloin kun liityimme EU:n
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/0b581311-aac7-4ef7-9386-54c629012cfe
”Toissa viikolla työryhmän saamassa muistiossa esiteltiin koronatilannetta ja tehtyjä vaalivalmisteluja. Muistiossa lisäksi annettiin toimenpide-ehdotuksiksi se, että vaalien järjestelemistä jatketaan ja toisena ehdotuksena esitettiin, että mikäli kuitenkin joudutaan julistamaan maa poikkeustilaan, niin tässä tapauksessa ei vaaleja voitaisi järjestää.
Grönroos kertoi nostaneensa esiin, että PS ei voi hyväksyä vaalien siirtämisen sitomista poikkeustilaan, vaan mahdollisesta siirrosta pitäisi esittää konkreettiset syyt, miksi vaaleja ei voitaisi järjestää.”
Ilmoita asiaton viesti
”On tärkeää, että vaalien siirron aiheuttamia aikataulumuutoksia ennakoidaan ja valmistellaan hyvin. Mutta: Vaaleista säädetään lailla ja sen säätää eduskunta. Nyt oikeusministeriö viestii lainvastaisesti. Me emme tarvitse yhtään lisää hämminkiä tähän asiaan!” (kansanedustaja Veronika )Honkasalo tviittaa.
https://www.uusisuomi.fi/uutiset/uusi-hamminki-kuntavaaleista-nyt-oikeusministerio-viestii-lainvastaisesti/d85f1f02-8175-4d65-8e34-6c351eed10e8?ref=twitter:ff7c
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä om:ssä on tehty kompromissi: Viestitään lainvastaisesti vain suomeksi muttei ruotsiksi ja kirjeessä kunnille pitäydytään vanhassa.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt lähestytään tilannetta, jossa pääministeri Sanna Marinin tulee puuttua tähän sotkuun. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson ei näköjään saa sitä haltuun. Juridisia neuvoja voi ottaa vastaan vaikka entiseltä oikeusministeriltä ja asianajajalta, joka istuu presidenttinä. Niin kauhealta ja mahdottomalta kuin se kuulostaakin, vaalien siirtoa täytyy vielä kerran harkita.
Ilmoita asiaton viesti
Pääministeriltä ei nyt onnistu:
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/a41125eb-6984-446c-bcac-05db590a60d5
Ilmoita asiaton viesti
Luultavasti Marin ei ole tutustunut asiaan kunnolla, joten siksi ei nyt onnistu.
Hyvä kuitenkin, että asiasta nousi äläkkä täällä.
Ilmoita asiaton viesti
”Luultavasti Marin ei ole tutustunut asiaan kunnolla…”
Joo, mitäs se nyt pääministerille kuuluu, yksi vaalien siirto ja siihen liittyvät sekoilut. Pikkujuttuhan tämä ja jos ei kerran ehdi tai pysty niin ei sitten.
Ilmoita asiaton viesti
Ei se sitä tarkoita, että jos Marin ei heti kommentoi, etteikö asia hänelle kuulusi. Suon hänelle mielihyvin hetken aikaa, jotta hän keskustelee asiasta kirjanoppineiden kanssa ja tulee sitten asiassa julkisuuteen.
Ilmoita asiaton viesti
En ymmärrä, mitä hän voisi asiaan lisätä. Ei hänen henkilökohtainen mielipiteensä eduskunnan enemmistöön vaikuta.
Varmaahan on, että oikeusministeriön vaalisivujen uusi aikataulu toteutuu, vaikka lainmuutoksia ei ole vielä tehty. Minä kannatin pitäytymistä alkuperäisiin päivämääriin, mutta puolueet päättivät nyt näin.
Ministeriön ohjekirjeessä on pari valitettavan sönköttävää virkettä. Ne olisi pitänyt lyhentää muotoon:
”Lainmuutos ei ehdi voimaan ennen ehdokashakemusten jättöaikaa, mutta kunnat ottavat vastaan ehdokashakemuksia 4.5. asti. Aiemmin jätetyt ehdokashakemukset ja ehdokkaiden suostumukset pysyvät voimassa myös vaalipäivän ollessa 13.6.2021.”
Ilmoita asiaton viesti
”Varmaahan on, että oikeusministeriön vaalisivujen uusi aikataulu toteutuu…”
Oikeusministeriön vaalisivujen uusi aikataulu kertoo, että ehdokasasettelun viimeinen jättöpäivä on huomenna. Oletko nyt ihan varma että se toteutuu?
”ehdokashakemusten jättöpäivä: 9.3.2021”
https://vaalit.fi/aikataulut-kuntavaaleissa
Ilmoita asiaton viesti
Mikään ei tosiaan ole niin varmaa kuin epävarma. Voihan olla, että kun asia tulee eduskunnan käsittelyyn, niin ehkä mieli on muuttunut ja vaaleja ei siirretäkään tai sitten ne siirretään syksylle.
Ilmoita asiaton viesti
Höpötin löpötin. Sanotaan nyt siis ”myöhempiä päivämääriä sisältänyt ja tulevaisuudessa laillisesti sisältävä aikataulu”.
Ilmoita asiaton viesti
Höpötin löpötin vaan itsellesi. Ilta-Sanomien artikkelista: ”VIIMEISEN vuoden aikana on kuitenkin todistettu useaan kertaan, kuinka huonosti epidemian etenemistä pystytään tarkasti ennakoimaan.
Nyt riski vaalien epäonnistumiselle huhtikuun puolivälissä nähtiin liian suureksi. Mutta entä jos tilanne on kesäkuussa samanlainen tai entistä pahempi?”
Tähän kysymykseet eivät oikeusministeriön kansliapäällikkö Pekka Timonen ja vaalijohtaja Jääskeläinen uskaltaneet ottaa kantaa.
Ilmoita asiaton viesti
”Tulevaisuudessa laillinen” on kyllä hieno termi. 😀
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä Marin ei edes halua kommentoida, koska
”10 §
Vaaliasioiden käsittely valtioneuvostossa
Valtioneuvostossa oikeusministeriö toimii ylimpänä vaaliviranomaisena.” https://finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1998/19980714#O1L2P10
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä Marin keskittyy valtuustokampanjaansa Tampereella. Varmaan kivempaa kuin konkurssikypsien kansallisvaltioiden asioiden perkaaminen.
Ilmoita asiaton viesti
Valtakunnalliset vaalit ovat siitä hyviä, että niissä päästään käsittelemään ja purkamaan tällaiset ”äläkät.” Toivottavasti edes kesäkuussa, jotkuthan puhuvat syksystäkin.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitin siis kuntavaaleja ja tietysti myös ” valtakunnallisia” EU- vaaleja.
Ilmoita asiaton viesti
Pääministerinn tärkein tehtävähän on poseerata ulkomaisille lehdille.
Ei vaineskaan, leikki leikkinä.
Sanna Marin ei yksinkertaisesti ole tehtäviensä tasalla. Valtionjohdon tulee katsoa eteenpäin ja varautua siihen mitä on tulossa eikä niin kuin Sanna Marin tekee, juoksee paikasta toiseen ja aina sinne missä pahiten palaa.
Ilmoita asiaton viesti
Marin on tosiaan ensimmäinen suomalainen poliitikko sitten Mannerheimin, joka on saanut naamansa Time-lehden kanteen. Ylipäätään suomalaiset, jotka sen lehden kanteen ovat päässeet, voi laskea yhden käden sormilla.
Ilmoita asiaton viesti
Siirto näyttää olevan muille suht arkipäivinen asia. Eniten lienee haastetta mainossopimusten päivien siirroissa. Ainoastaan persut menivät täysin paniikkiin. Miksi?
Ilmoita asiaton viesti
Käytännön kritisoinnin leimaaminen persuiluksi on tietty tapa pyrkiä vähentäämään kritiikkiä. Ei toimi, minäkään en ole persu mutta ihmetyttää blogissa kuvattu ohjeistuksen ristiriitaisuus. Ehkä alennut lukemaan blogin johon kommentoit ja jos, mitä mieltä?
Ilmoita asiaton viesti
Varmaan lauantain päätös sekoitti monen pasmat, mutta eiköhän ne listat huomenna joka kuntaan saada jätettyä ja täydennykset siihen päivään mennessä jonka eduskunta aikanaan vahvistaa. Sen jälkeen on myös varmat ennakkoäänestyspäivät tiedossa.
Veikkaan, että persuille tuli kiire panikoida lähinnä siksi, etteivät äänestäjät hoksaisi miten puoluetta ei pätkääkään kiinnostanut kansalaisten terveys vaan pelkästään oma menestys ja valta.
Mutta uskoakseni meillä kaikilla on tiedossa seuraavat askelmerkit. Oleellisia tietoja olivat, että listat pitää jättää 9.3. ,vaalit pidetään 13.6. ja listoja voidaan myöhemmin täydentää. Näillä tiedoilla pärjätään hyvin kunnes eduskunta päättää lopusta.
Ilmoita asiaton viesti
”…eiköhän ne listat huomenna joka kuntaan saada jätettyä”
Miksi, kun kerran OM:n sivuilla lukee että deadline on 4.5.?
Ilmoita asiaton viesti
Eduskunta ei päätä vain ”lopusta” vaan koko asiasta karvoineen päivineen. Edes hallituksen esitystä ei ole pöydällä, joten valmista ei saada hutaisullakaan aikaan vielä moneen päivään.
Ilmoita asiaton viesti
Kansalaisten terveyttä hoidetaan viimekädessä verorahoilla, joten taloudelliset seikat eivät terveysasioissa puolueiden kiinnostusta vähennä. Se, että persut eivät olisi huolissaan kansalaisten terveydestä, olisi nopea poliittinen itsemurha, joten väite kuulostaa oudolta.
Halla-ahoa voi olla toisinaan vaikea ymmärtää. Esimerkkinä tästä toimikoot seuraava: Halla-ahon mukaan Suomeen tarvitaan kuntien verotulojen tasausjärjestelmä. Hä s. Keskusta (Antti Kurvinen) sensijaan on syyttänyt Halla-ahoa tavoitteesta purkaa tasausjärjestelmä. Kurvinen ei liene täysin ymmärtänyt Halla-ahoa, joka puolestaan lienee esittänyt asian epäselvästi. Halla-aho perusteli mielipidettään sillä, että he haluavat pitää koko Suomen asuttuna.
Pieni esim. pääministerin touhuista.
Vielä ollessaan kansanedustaja, Sanna Marin äänesti Treella hoitajamitoitusta vastaan. Syy oli hänen mielestään Kokoomuksessa. Eduskunnassa hän ajoi kärkkäästi asian puolesta. Näin se politiikassa menee.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän tuo sekoilu on todella noloa. Ikävintä on, jos ristiriitaista ohjeistusta sitten eri virkamiesten ja eri kuntien toimesta sovelletaan miten sovelletaan. Jää vielä joiltakin ehdokkuus pois?
Ilmoita asiaton viesti
Keltään ei jää ehdokkus pois kun viimeinen päivämäärä on ajoissa ilmoitettu, muutokset ovat keksittyjä.
Ilmoita asiaton viesti
Miten niin? Jos ehdokkuutta harkitseva soittaa OM:öön ja hänelle kerrotaan sivujen ohjeiden mukaan että hakemusaika on 4.5. eikä se sitten olekaan. Tietenkin tuossa tilanteessa ehdokkuus jää toteutumatta.
Nyt ajatuskulku tuntuu menevän niin että oma vika, mitäs luotti oikeusministeriön ohjeisiin.
Ilmoita asiaton viesti
Janne, kysyn tässä välissä ehdokkuudestasi, kun kerrot olevasi ehdolla allekirjoituksellasi huhtikuun vaalissa, niin mitä teet vaalien siirtyessä kesäkuuhun? Oletko ilman ”pullikointia” edelleen ehdokkaana aiemman allekirjoittamasi ehdokkaaksi sitoutumispaperin kera vaan kirjoitatko uuden? Tämä noin uteliaisuudesta ja nykyiseen kuntavaalilakiin perustuen. Sama kaiketi koskettanee muitakin ehdokkaaksi jo tässä vaiheessa ryhtyneitä eli pitäisikö heidänkin tehdä uusi, jos allekirjoituksellaan ovat sitoutuneet huhtikuun vaaleihin.
Lisäystä; Huomasin vaalit.fi sivun päivitetyn takaisin voimassa olevan lan mukaiseksi.
https://vaalit.fi/aikataulut-kuntavaaleissa
Ilmoita asiaton viesti
Todennäköisesti olen ehdokkaana myös kesäkuussa.
Mutta tässä ei missään tapauksessa ole kyse juuri minusta, vaan asia koskee käytännössä jokaista ehdokasta joka on allekirjoittanut saman sitoumuksen.
Minä en tiedä pitääkö kirjoittaa uusi paperi, OM:n tämän päiväisen kirjeen mukaan ei,
Ilmoita asiaton viesti
Huom. lisäsin ed.kommenttiini päivitetyn linkin, jossa on täsmennetty tilannetta näin;
”Eduskuntapuolueiden puoluesihteerit ovat oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin kutsusta keskustelleet kuntavaalien siirtämisestä. Hallitus tekee asiaa koskevan esityksen oikeusministeriön valmistelusta. Kuntavaalien siirrosta päättää eduskunta.”
Ilmoita asiaton viesti
Onhan tällä päivämäärällä ihan käytännönmerkitystäkin, kun ehdokas on ajatellut voivansa osallistua ”keskusteluihin ja markkinatapahtumiin” ennen huhtikuun vaaleja ja nyt pitäisikin pystyä kampanjoimaan ennen kesäkuun vaaleja. Joillakin ehdokkailla voi hyvinkin olla sovittuna jotain huhtikuun ja kesäkuun väliin, joka voi heikentää heidän mahdollisuuksiaan toimia. Minusta on perusteltua, että kaikilta pyydetään uusi suostumus uuteen ajankohtaan perustuen.
Ilmoita asiaton viesti
Älä nyt viitsi. Kirjeessä on yksi huonosti muotoiltu kohta. Kerron mielipiteeni asiasta ylempänä.
Jos jokin ryhmä jättää täyden listan huomenna, sitä ei ehkä enää voi täydentää, mutta se on ryhmän oma päätös. Yhden tai parin hengen sitoutumattomia listoja saa ihan varmasti pikkukunnissa jättää 4. toukokuuta asti.
Ilmoita asiaton viesti
Älä nyt itse viitsi.
”Yhden tai parin hengen sitoutumattomia listoja saa ihan varmasti pikkukunnissa jättää 4. toukokuuta asti.”
OM:n tänään lähettämän kirjeen mukaan huominen on viimeinen jättöpäivä. Kumpaa sitten uskoa, Vuorelaa vai OM:n ohjeistusta? Kumpaa kunnan vaalilautakunnan pitää noudattaa?
Ilmoita asiaton viesti
Vuorelaa.
Ilmoita asiaton viesti
Aiemmin linkatussa Ilta-Sanomien artikkelissa sanotaan näin: ”Oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen toteaa, että ehdokaslistat ja äänioikeusrekisteri on koottava uudelleen vaalilain mukaisessa aikataulussa.
Hän muistuttaa, että ylimääräinen listojen täydentämiseen annettu aika koskee kaikkia.
– Nekin, joilla on lista täysi voivat muuttaa listaansa ihan kuinka vaan. Tässä ei synny mitään epätasa-arvoisuutta. Seuraavien kahden kuukauden aikana saattaa hyvinkin syntyä uusia puolueita ja valitsijayhdistyksiä mahdollisesti.”
Ilmoita asiaton viesti
Sekin on jonkinlaista sekoilua, jos jo nyt ilmoitetaan uusista päivämääristä, vaikka eduskunta ei ole vielä edes päättänyt vaalien siirtämistä (eikä tarvittavista uusista laeista). Oikeampi tapa olisi tiedottaa _ehdotetuista_ uusista päivämääristä.
Ilmoita asiaton viesti
Rohkenen muistuttaa, että tänään 8.3. 2021 vietämme kansainvälistä naistenpäivää, myös siis täällä Suomessa.
Onnea ja menestystä näinä vaikeina aikoina erityisesti huulipunahallituksellemme ja sen kaikille naispuolisille ministereille ja heidän lukemattomille naispuolisille avustajilleen ja myös oikeusministeriön naispuolisille virkanaisille ja myös THL:n naispuolisille toimihenkilöille ja erityisesti sen laskentapuolelle !
P.S. Näköjään vielä on kuitenkin varaa parantaa ja meiltä miehiltäkin voi aivan vapaasti kysyä neuvoa 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Sekoilu jatkuu. Vaalit.fi -sivun päivämäärät muuttuivat juuri:
”äänioikeusrekisterin tietojen poimintapäivä (missä kunnassa kukin on äänioikeutettu): 3.3.2021
ehdokashakemusten jättöpäivä: 9.3.2021
ehdokasasettelun vahvistaminen: 18.3.2021
äänioikeusrekisteri lainvoimainen 6.4.2021
kotiäänestykseen ilmoittautuminen päättyy 6.4.2021 ennen klo 16
ennakkoäänestys kotimaassa: 7. – 13.4.2021
ennakkoäänestys ulkomailla: 7. – 10.4..2021
vaalipäivä: 18.4.2021
tulosten vahvistaminen: 21.4.2021
valtuustot aloittavat työnsä 1.6.2021.”
https://vaalit.fi/aikataulut-kuntavaaleissa
Ilmoita asiaton viesti
Ovat huomanneet että ei ollut oikeutta muuttaa niitä;)
Ilmoita asiaton viesti
Niin on.
Mutta edellinen tosiaan oli soitettaessa varma tieto, ei muutu.
Ilmoita asiaton viesti
Näinkin voi käydä, kun terrierit käyvät kimppuun hampaat louskuen. Ei onnistu päivitykset, kun jatkuvasti joku on kimpussa eikä voi tehdä työtään koko ajan taakseen vilkuilematta. Silloin voi käydä näin, päivitys tapahtuu vanhalla versiolla, jolloin tavallaan edellinen päivitys peruuntuu ja nyt odotellaan, että joku ennättää tämän louskutuksen jälkeen rauhoittumaan ja keskittymään tehtäväänsä ja saamaan ne oikeat ja lopulliset päivämäärät. Ja sehän riippuu kansanedustajistamme, kunhan omilta tehtäviltään ennättävät sen päättämään. Viimeisimmän tiedon mukaan näin tapahtuu viikolla 11.
Ilmoita asiaton viesti
Tiedä nyt sitten kuka on käynyt kimppuun hampaat louskuen. Oikeusministeriön antaman ristiriitaisen informaation kritiikki ei kai ole louskuttamista.
Lisäsin blogiin kuvat sivuilta, ensimmäinen on päivitetty aamulla ja toinen on päivitys jossa palattiin aikaisempaan. Alkuperäinen päivitys ei tapahtunut vanhalla vaan uudella versiolla.
Ilmoita asiaton viesti
Tavallaan oikein, että muuttivat takaisin, mutta onhan tuo nyt merkki johtamisongelmasta, että poukkoillaan edestakas ja jätetään puolet tekemättä.
Ilmoita asiaton viesti
Nythän asia on siltä osin kunnossa, että tiedottaminen on laillisessa järjestyksessä.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikki kunnossa juu. Kun koko päivä huomista deadlinea koskeva informaatip on ollut väärin ja väärän vastauksen saa myös erikseen kysyttäessä.
Mitähän pitäisi tapahtua jotta asia olisi Ritvan mielestä oikeasti väärin?
Ilmoita asiaton viesti
Minähän kirjoitin, että asia on siltä osin kunnossa, että tiedottaminen on nyt laillisessa järjestyksessä. Toin ongelman esille Jenni Tammisen blogissa ja tyytyväisenä panen merkille, että ongelmaan on puututtu ja tiedottaminen on nyt laillisessa järjestyksessä.
Listat pitää siis jättää 9.3., kuten olen tuonut monta kertaa esille. Hyvä, että asia on nyt oikeusministeriössäkin tajuttu.
Onko mielestäsi tiedottamisessa nyt vielä jotakin väärin?
Ilmoita asiaton viesti
On. Koska osalle ehdokkuutta harkitseville on jo kerrottu että deadline on 4.5. Mites se sitten korjataan.
Huomasin muuten että OM:n sivuilla on vaivihkaa alkuperäisestä ja nykyisen lainsäädännön määrittelemästä muutettu tämä:
””äänioikeusrekisterin tietojen poimintapäivä (missä kunnassa kukin on äänioikeutettu): 3.3.2021”
Milläköhän perusteella ja mikä nyt on oikea?
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni vaalipääliköiden tulee olla aktiivisia tässä asiassa, eli tarkkaan seurata miten pitää menetellä.
Oliko tuo ”äänioikeusrekisterin tietojen poimintapäivä (missä kunnassa kukin on äänioikeutettu)” ennen näitä muutoksia 26.2., vai muistanko väärin?
Jos se oli aiemmin 26.2. ja nyt 3.3., niin jos on muuttanut kuun vaihteessa eri kuntaan, niin se tietenkin on, että miten huolehditaan, että äänestäjä voi äänestää uudessa asuinkunnassaan.
Ilmoita asiaton viesti
Hihastako OM noita vetäisee, riippuen siitä kuka päivystäjä nyt on vuorossa?
Aika huolettomasti vaalien päivämääriin suhtaudutaan jos tuokin on jotain mikä voi muuttua tuosta vaan.
Ilmoita asiaton viesti
Vaikuttaa paniikilta, josko pyytäisivät apua henkiseen kriisinkestävyyteen:
Valtioneuvosto tiedotti viime viikolla, että valtioneuvoston kanslian viestintäosastolla on aloittanut toimintansa uusi strategisen viestinnän ryhmä.
Viisihenkinen ryhmä keskittyy henkiseen kriisinkestävyyteen sekä informaatiovaikuttamiseen varautumiseen. Ryhmä myös tukee koronakriisissä valtakunnallista ja alueellista viestintäyhteistyötä.
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/61ef645c-3b50-4cce-bd50-49f14d53bd35
Ilmoita asiaton viesti
”Milläköhän perusteella ja mikä nyt on oikea?”
Kenpä tietäis sen, mutta tässä on viimeisimmät(?) kootut selitykset à la
Oikeusministeriön odotus on, että lainsäädäntö vaalien siirtämiseksi saadaan valmiiksi maaliskuun aikana.
https://www.is.fi/politiikka/art-2000007848379.html
Ilmoita asiaton viesti
”Ehdokashakemusten viimeinen jättöpäivä siirtyy huomiselta tiistailta toukokuun 4. päivään.”
Mjoo. Mutta toi on edelleen ristiriidassa sen mukaan, mitä OM päivitti omille sivuilleen iltapäivällä.
Ilmoita asiaton viesti
Herää myös kysymys, missä kunnassa 1.5.2021 muttava henkilö on vaalikelpoinen?
Ilmoita asiaton viesti
Jos uskomme oikeusministeriötä, ja miksi emme uskoisi (heh), siinä kunnassa jossa henkilö on ollut vaalikelpoinen 3.3.
Tämä siis klo 19:47.
Voihan tuo muuttua kun päivittää selaimen.
Ilmoita asiaton viesti
Elämme jännittäviä aikoja. Käsittääkseni vaalikelpoisuus ei kuitenkaan ole sidottu siihen missä kunnassa on äänioikeutettu. Eli voi hyvinkin olla tilanteita, joissa äänioikeus ja vaalikelpoisuus ovat eri kunnissa.
https://vaalit.fi/vaalikelpoisuus-ja-ehdokasasettelu3
Ilmoita asiaton viesti
Kuntalain mukaan vaalikelpoinen on henkilö, ”jolla on jossakin kunnassa äänioikeus kuntavaaleissa sinä vuonna, jona valtuutetut valitaan”.
Toisin sanoen, äänioikeus ratkaisee myös vaalikelpoisuuden. Ratkaisevaa on äänioikeus 51. päivänä ennen varsinaista vaalipäivää. Vasta vappuna kuntaan muuttava on nähdäkseni vaalikelpoinen, jos hän on ollut äänioikeutettu jossakin kunnassa runsasta viikkoa aiemmin.
Ilmoita asiaton viesti
Mieli tekisi jättää mainitsematta asia, etten lisää intoilua, mutta menköön:
Jos ja kun vaalilain ja kuntalain tarvittavat vaalipäivämäärämuutokset tehdään, mutta äänioikeus- ja vaalikelpoisuuspykäliä ei muuteta, vielä huomisen jälkeen jopa Euroopan talousalueen ulkopuolelta Suomeen muuttaneelle tulee kuntavaalien äänioikeus ja vaalikelpoisuuskin, jos joku keksii pyytää ehdokkaaksi ennen huhtikuun kolmatta viikkoa.
Ilmoita asiaton viesti
Ennen kuin joku hermostuu, niin mukavaa kuin se olisikin, pitää lisätä hieman täsmennystä: tämä koskisi hyvin harvinaisia tapauksia.
Muun EU-maan kuin Suomen kansalaisia varmaan ehdokkaina on useitakin. Otetaan nyt koko pykälä:
”Äänioikeus kunnassa toimitettavissa kuntavaaleissa on Suomen taikka muun Euroopan unionin jäsenvaltion, Islannin tai Norjan kansalaisella, joka viimeistään vaalipäivänä täyttää 18 vuotta ja jonka kotikuntalaissa tarkoitettu kotikunta kyseinen kunta on väestötietojärjestelmässä olevien tietojen mukaan 51. päivänä ennen vaalipäivää päivän päättyessä. Äänioikeus kuntavaaleissa on myös muulla edellä säädetyt edellytykset täyttävällä ulkomaalaisella, jos hänellä mainittuna ajankohtana on ollut kotikunta Suomessa kahden vuoden ajan.
Äänioikeus kuntavaaleissa on lisäksi Euroopan unionin tai Suomessa toimivan kansainvälisen järjestön palveluksessa olevalla ja tällaisen henkilön perheenjäsenellä, joka viimeistään vaalipäivänä täyttää 18 vuotta, ja jolla on asuinpaikka kyseisessä kunnassa väestötietojärjestelmässä olevien tietojen mukaan 51. päivänä ennen vaalipäivää päivän päättyessä, jos:
1) hänen tietonsa on hänen pyynnöstään talletettu väestötietojärjestelmään väestötietojärjestelmästä ja Digi- ja väestötietoviraston varmennepalveluista annetussa laissa säädetyllä tavalla;
2) hän on kirjallisesti ilmoittanut Digi- ja väestötietovirastolle viimeistään 52. päivänä ennen vaalipäivää ennen kello 16:ta haluavansa käyttää äänioikeuttaan kuntavaaleissa tai ei ole kirjallisesti peruuttanut aikaisempaa ilmoitustaan.”
Ilmoita asiaton viesti
Näin tietysti olisi normaalioloissa, mutta mielenkiintoista nähdä miten aikovat asian hoitaa. Nythän 9.3 jätetyn ehdokasilmoituksen tehnyt voi muuttaa vapunpäivänä ja tulla vaalikelpoiseksi toisessa kunnassa. Ministeriön vaalipäällikkö kuitenkin sanoi jo tehtyjen ilmoitusten pysyvän voimassa. Voiko siis ehdokkaana olla henkilö, joka ei ole vaalikelpoinen?
Ilmoita asiaton viesti
En ymmärrä, miten vaalikelpoisuus muuttuisi, jos henkilö muuttaa Suomen sisällä. Kahdessa kunnassa ei varmasti saa olla ehdokkaana, mikäli sitä tarkoitat.
Ilmoita asiaton viesti
Ei, eikä kahdessa puolueessa. Niinpä jouduin kohteliaasti kieltäytymään kun minua pyydettiin persussuomalaisten jäseneksi. Oli siihen toki muitakin syitä kuin se että olen jo erään toisen puolueen jäsen.
Ilmoita asiaton viesti
No jos nuo viimeistään tänään jätettävät ilmoitukset vaalipäällikön mukaan pysyvät voimassa, se vappuna muuttava nyt ehdokkaaksi ilmoitettu tulee olemaan väärässä kunnassa ehdolla. Lähtökohtaisesti hän voi asettua ehdolle uudessa kotikunnassaan 4.5 jätettävällä ilmoituksella.
Hän voi ihan totuudenmukaisesti vakuuttaa ”etten näissä vaaleissa [13.6.2021] ole suostunut toisen valitsijayhdistyksen enkä puolueen ehdokkaaksi”. Kumpi ehdokkuus jää voimaan? Huomataanko edes tuplaehdokkuutta?
Ilmoita asiaton viesti
Vaalilain mukaan nyt asetetut ehdokkaat eivät edes teoriassa voi perua ehdokkuuttaan enää ehdokasasettelun päivän jälkeen, mikä tällä hetkellä on tänään klo 16. Tosin vakuutus koskee 18.4. järjestettäviä vaaleja mutta kuten tässä on ollut juttua, ainakin vaalijohtaja ja OM katsoo ehdokasilmoitusten olevan automaattisesti voimassa 13.6. vaaleissa.
Nykyisen vaalilain mukaan, jos ehdokas on mukana kahdella listalla, molemmat on hylättävä. Siksi tuo Maxin pohdinta on relevantti.
Ilmoita asiaton viesti
Kuntaliiton yleiskirje sanoo: ”On siis mahdollista, että henkilöllä on äänioikeus jossain muussa kunnassa kuin siinä, jossa hän on ehdokkaana. Vaalikelpoisuus ratkaistaan myöhemmin kuin äänioikeus.”
Oletan, että Maxin kysymys liittyy tuohon ”myöhemmin kuin”. Sehän ei pitäisi paikkaansa, mikäli 18. maaliskuuta vahvistettavaksi tarkoitetulla 9. maaliskuuta jätetyllä listalla tapahtuisi kotikunnan muutoksia ennen toukokuun neljättä, mutta ryhmä ei tekisi muutoksia maaliskuun listaan.
Itse ajattelisin, että järkevää olisi turvautua mainitun kirjeen virkkeeseen: ”Tulkinnanvaraisessa tilanteessa ohjeena on, ettei henkilöä poisteta ehdokaslistalta.”
Tämä on hauskaa, kiitos Jannelle avauksesta. Sosiologilegenda Seymour Martin Lipset käytti joskus itsestään termiä ”connoisseur of confusion”.
Ilmoita asiaton viesti
Connoisseur of confusion – aivan mahtava kuvaus!
Ilmoita asiaton viesti
Hesarin sivuilla tasavallan presidentti Sauli Niinistö on ehtinyt tällä kerralla mediaan Sanna Marinin edelle ja ilmoittaa tyytyväisyytensä kuntavaalien siirrosta.
Näkökulma on puhtaasti ja pelkästään terveysperusteinen, ”uhreja säästävä”. Juridinen sekä poliittinen näkemys loistavat poissaolollaan.
”Vapaa ja huoleton” äänestäjä on presidenttimme mielestä
demokratiamme kulmakivi.
P.S. Alkavat ulkoilu ja leikkiminen vähitellen olla ikääntyvän, mutta vielä rokottamattoman Niinistön vahvuusalueita siellä Mäntyniemen rauhassa. Lapsenomainen innostuminen mahdollisesta suomalaisesta Sputnik V -rokotetehtaasta jokin aika sitten paljasti tästä seniorikansalaisesta todella paljon.
Ilmoita asiaton viesti
Luotan Niinistön juridiseen osaamiseen kuin vuoreen, koska hän on ollut aikanaan Suomen Asianajajaliiton jäsen. Esimerkiksi Antti Rinne on myös päässyt pitkälle juristina, mutta tuon kunniakkaan järjestön jäsen hän ei ole tietääkseni koskaan ollut.
Ilmoita asiaton viesti
Kun vaalit sitten on pidetty 13.6., niin on mielenkiintoista nähdä ketkä ehdokkaista ovat päässeet läpi – ne jotka jättivät suostumuksensa 9.3. mennessä versus ne jotka ilmoittautuvat kisaan venytetyllä jatkoajalla 4.5. ollessa takarajana. Tämä vertailu kertoo sitten siitä, missä määrin tällä päätöksellä tulee olemaan poliittista vaikutusta enemmän kuin mitä puoluesihteerit ovat valmiita myöntämään vaalien ajankohdasta päättäessään.
Ilmoita asiaton viesti
Paljon melua tyhjästä, mutta kai siellä Kemiönsaaressa kuten muuallakin Suomessa ei muita tärkempiä asioita ole ”framilla”
Ilmoita asiaton viesti
Janne Salosen oman tiensä kulkijana on kuin umpikepukunnan kunnanvaltuuston migreeni kun vaihdetaan kepun tilalle RKP Kemiönsaaren kunnanvaltuustossa. Nämä vaalien järjestelypäivämäärät eivät nyt maata kaada ja virheet voi korjata.
Olennaista nyt on kun pääsee lyömään kuin vierasta sikaa RKP:tä oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonia kohtaan.
Tämä kaikki on kepuliputtajan huomioita suurella ystävyydellä.
Ilmoita asiaton viesti
Jos oikeusministeriön tiedottamissekoilu oli Henrikssonin syytä, niin aihetta onkin lyödä kuin vierasta sikaa. Luulisi, että oikeusministeriössä ylimpänä vaaliviranomaisena ymmärrettäisiin, ettei pelkkien puheiden perusteella mennä päivämääriä muuttelemaan, vaan että lakimuutokset vaativat eduskuntakäsittelyn.
Tuli jotenkin semmoinen olo, että noinko sitä eduskunta on kumileimasin, jonka mielipidettä ei tarvitse edes kysyä, kun vaalien päivämäärätkin muutetaan oikeusministeriön tiedotteella.
Ilmoita asiaton viesti
Tuskin hän itse tiedotteita rustasi mutta vastuuministerinä ilman muuta, no, vastuussa.
Ei kritiikillä nyt oikeasti ole mitään tekemistä ministerin puoluekannan kanssa eikä tämä varmasti vaikuta juuri kotikuntani RKP:n asemaan.
Ilmoita asiaton viesti
Vaan yhtä asiaa en ymmärrä. Mitä hemmetin väliä sillä minulle on koska ne vaalit on.
Minusta tää vatvominen on yhtä tyhjäkäyntiä, pyörittää itse itseään.
Ilmoita asiaton viesti
Samaa minäkin olen ihmetellyt. Asiahan on päivänselvä: vaalien siirtäminen on perusteltua sekä terveysnäkökohtien että äänestysaktiivisuuden kannalta. Ei olisi ollut tässä tilanteessa järkevää lisätä ihmisten kontakteja äänestystilanteella. Siirtoa ei pidä liikaa dramatisoida. Viimeksi kuntavaaleja siirrettiin puolella vuodella sote-uudistuksen takia. Eiköhän tämä tautitilanne ole vähintään yhtä hyvä perustelu siirrolle. Tilanne on kuitenkin edelleen epävarma joten ehkä vaalit olisi kannattanut siirtää samantien syksyyn. Ratkaisu olisi kuitenkin synnyttänyt poliittisen myrskyn, joten tämä lienee loppujen lopuksi toimivin ratkaisu.
Ilmoita asiaton viesti
Tautitilanne ja äänestysaktiivisuus ovat kumpikin arvauksia, ja vaalien siirtopäätös on täysin spekulatiivinen. Lisäksi myöhemmin kävi ilmi, että päätös perustuu THL:n ”laskuharjoituksiin”. Vain paria päivää aikaisemmin käytännössä kaikki vakuuttivat, että vaalit pidetään ajallaan. Tällainen poukkoilu on vain huonoa hallintotapaa.
Viimeksi kun vaalit siirrettiin, oltiin yksimielisiä siitä että ne pidetään keväällä ja ne haluttiin järjestää yhdessä maakuntavaalien kanssa. Mikä olisi ollut fiksua jos maakuntavaalit olisi järjestetty. Tilanne ei ole mitenkään rinnasteinen koska perusteet ovat täysin toiset.
Mutta blogi ei nyt käsittele sitä, oliko vaalien siirto hyvä vai huono juttu. Vaan sekoilua siihen liittyvien päivämäärien tiedottamisessa.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt tässä Salosen blogissa on kysymys oikeusministeriön sekoilusta tiedottamisessa, ei itse vaalien siirtämisestä. Ne ovat kaksi eri asiaa.
Luulisi, että oikeusvaltiossa jokaista kiinnostaisi, kun eduskunnan yli kävellään.
Ilmoita asiaton viesti
Ei kävelty. Eduskuntahan sen päätti.
Ilmoita asiaton viesti
Milloin eduskunta on asiasta päättänyt?
Ilmoita asiaton viesti
Mahtavaa saivartelua. Okei, puoluesihteerit. Kahdeksan puoluetta yhdeksästä kannattaa kuntavaalien siirtoa kesäkuulle. Vaalit pidetään 13. kesäkuuta 2021, tiedottaa Oikeusministeriö Twitterissä.
Eduskuntapuolueiden puoluesihteerit keskustelivat kuntavaalien ajankohdasta oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin kanssa. Perussuomalaiset vastustivat siirtoa.
Vaaleja siirretään, jotta riskiryhmäläisten rokotuskattavuus saataisiin paremmalle tasolle ja vaalit voitaisiin järjestää terveysturvallisesti. THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta totesi lauantaiaamuna Ylen Ykkösaamu -ohjelmassa, että kesäkuu on vaalien ajankohdaksi terveysturvallisempi kuin huhtikuu.
Eduskuntapuolueet ovat saaneet käyttöönsä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilannekuvan, jossa ilmaistaan koronaepidemiasta johtuva selkeä huoli vaalien terveysturvallisuudesta. THL:ltä saatujen tietojen mukaan tautitapausten määrä ja ilmaantuvuus ovat kohonneet helmikuun jälkeen erittäin nopeasti.
https://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/5245928/Oikeusministerio+Kuntavaalit+siirretaan+kesakuulle
Ilmoita asiaton viesti
Mitä ihmeen saivartelua? Sinä väitit että eduskunta päätti (ei päättänyt) ja kun kysytään että milloin päätti, se on sitten saivartelua.
Kiitän ettet vielä tuonut keskusteluun Halla-ahon tutkimusrahoja tai Porin jääprinsessaa mutta siitä huolimatta, voisit mennä keskustelemaan vaalien siirrosta jonnekin muualle. Tuolla näköjään ilmestyi siitä blogikin. Se nyt ole tämän blogin aihe.
Ilmoita asiaton viesti
Ole hyvä vaan.
Ilmoita asiaton viesti
Sekä Konttinen että Lamminpää eivät ymmärtäneet mistä tässä blogissa on kysymys.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tässä mitään saivarrella, vaan tosiasia on, että eduskunta ei ole vieläkään asiasta päättänyt. Oikeusministeriö joutui muuttamaan tiedotustaan vaaleista virheellisen tiedottamisensa takia. Onneksi asiasta nousi kansalaiskeskustelu, jotta asiaan saatiin oikaisu.
Ilmoita asiaton viesti
Onneksi Suomessa on vielä niin hyvä tautitilanne että vaalien siirtäminen on se suurin ongelma. Ja ravintoloitten sulkeminenkaan ei haittaa kuin Ano Turtiaista.
Ilmoita asiaton viesti
Puolestani vaalit olisi voitu samalla siirtää syksyyn, jolloin suurin osa ihmisistä on rokotettu, mutta siitä ei nyt tässä blogissa ole kysymys, vaan oikeusministeriön sekoilusta tiedottamisessa.