Pohjola-Nordenin epäilty 300 000 euron kavallus ja ankkalammikkoon kakkaaminen

HBL:
Är den finlandssvenska ankdammen lite för sympatisk? Vilken hemmablindhet, vilka unkna lojaliteter har bäddat för fifflet – det högst tvivelaktiga bruket av vad som huvudsakligen är skattepengar – som partibroder Oksanen misstänks för vid Pohjola-Norden?

Pohjola-Nordenissa tapahtunut yli 300 000 euroon paisunut kavallusepäilys on pannut Suomenruotsin kuhisemaan. Michael Oksasen omalle tililleen tekemät rahansiirrot o
n vakavan rikossyytteen alaisia ja poliisi mm. teki kotietsinnän Oksasen kotiin Kemiönsaarella 14.7.2021. Pohjola-Norden on tehnyt rikosilmoituksen entisestä pääsihteeristään.

Paljastuneiden tosiasioiden myötä ankkalammikon media on aloittanut vakavan keskustelun siitä, onko hyväveliverkosto ja RKP:n eliitti vuosikymmenien varrella muodostanut hiljaisuuden ilmapiirin jossa kaveria aina suojellaan. Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin vaitonaisuus kirvelee korvia, vaikka kyse on nimenomaan omasta puolue-eliitistä.

Tapaus Finlands svenska idrott

Vuonna 2014 Michael Oksanen poistui FSI:n toiminnanjohtajan paikalta ja maksoi salaisella sopimuksella takaisin ”viisinumeroisen summan” omaksi hyödykseen käyttämiään järjestön rahoja. Sopimuksen solmi entinen ministeri Jan-Erik Enestam eikä sopimuksen sisältöä ole julkistettu. FSI:n nykyinen hallituksen puheenjohtaja Mikko Ollikainen kertoo, ettei sopimusta avata eikä väärinkäytöksiä selvitetä. ”Vi konstaterade att saken reddes ut då och att det hela är slutbehandlat för vår del. Jag ser inte att vi har någon orsak öppna den biten igen, säger styrelseordförande Mikko Ollikainen.

Siis: järjestö joka saa valtion ja Veikkauksen tukea miljoonan vuodessa, ei kerro varojen väärinkäytöksestä vaan kuittaa sen keskinäisellä sopimuksella. Sekä Enestam että Oksanen ovat RKP:n edustajia Kemiönsaaren valtuustossa. Kun sopimuksen aikoihin Oksanen oli valtuustoryhmänsä puheenjohtaja, vaalien jälkeen paikan peri Enestam.

Tapaus Pohjola-Norden

FSI:n kanssa solmittu salainen sopimus pyyhki vanhat synnit pois: Väärinkäytökset eivät haitanneet siinä vaiheessa, kun Oksanen valittiin Pohjola-Nordenin pääsihteeriksi. Huhtikuussa 2021 Hufvudstadsbladet kertoi, että Oksasta epäillään noin 80 000 euron aiheettomasta hyödystä mm. autoedun suhteen, minkä hän on itse päättänyt. ”Toimin hyvässä uskossa” kertoi Oksanen, joka lupasi maksaa etunsa takaisin. Pohjola-Nordenin hallituksen puheenjohtaja, Helsingin pormestariksi silloin pyrkinyt Juhana Vartiainen, pani ilmeisen mainehaitan pelossa tuulemaan: Kun HBL:n artikkeli epäilystä väärinkäytöksestä ilmestyi perjantaina, Vartiainen oli kutsunut hallituksen koolle jo saman viikonlopun sunnuntaina. Hallituksen puheenjohtaja ei tiennyt verohallituksen tarkastuksesta omaan yhdistykseensä ennen kuin HBL siitä kirjoitti.

Heinäkuussa kävi ilmi epäilys, että Oksanen olisi siirtänyt yli 300 000 euroa Pohjola-Nordenin varoja tilille, josta hän oli edelleen siirtänyt rahat omalle tililleen.

Tapaus Tre Smeder

Tre Smeder (vuoteen 2015 asti ”Sparbanksstiftelsen i Helsingfors”) on helsinkiläinen säätiö, joka kertoo Oksasen siirtäneen säätiön varoja 15 000 euron edestä omalle tililleen. Asia paljastui P-N:n selvitysten yhteydessä. Stiftelsen Tre Smeder kertoo esittelyssään seuraavasti: ”Stiftelsen Tre Smeder arbetar för ett livskraftigt och tvåspråkigt Helsingfors. Genom stöd till både små och stora verksamhetsformer stärker stiftelsen gemenskap och delaktighet på svenska för helsingforsare i alla åldrar och språkgrupper.Säätiön tarkoitus on siis tukea Helsingin kaksikielisyyttä.

Se miten Oksasen väitetyt rahansiirrot onnistuivat säätiöstä on toistaiseksi ainakin minulle epäselvää mutta se on osoitus siitä, miten nämä säätiöt ja yhdistykset kytkeytyvät toisiinsa.


RKP:n 200 eliittihenkilöä

Suomenruotsalaiset säätiöt käyttävät merkittävää taloudellista valtaa Suomessa. Toimittaja Staffan Bruunin artikkeli säätiövallasta on viisi vuotta vanha mutta edelleen ajankohtainen:
”Det är en liten klick som har makten i de finlandssvenska stiftelserna och fonderna, enligt Yle Nyheters granskning av stiftelsemakten. Drygt 200 personer sitter i två eller flera styrelser. De aktivaste har upp till tio olika uppdrag.”

Alussa linkattu Hbl:n ledare on maksumuurin takana mutta otsikko ja ingressi osoittaa, että jo ”omiltakin” tulee kritiikkiä: ”Är den finlandssvenska ankdammen lite för sympatisk? Vilken hemmablindhet, vilka unkna lojaliteter har bäddat för fifflet – det högst tvivelaktiga bruket av vad som huvudsakligen är skattepengar – som partibroder Oksanen misstänks för vid Pohjola-Norden?

Kun merkittävää taloudellista valtaa pitää pieni porukka joka samalla on puolueen eliittiä, ja joka puolue yleensä istuu hallituksessa, on rakenteellisen korruption riski selvä. Puolueen ja sen eliitin hallinnoimien säätiöiden perusperiaate on: Se mikä tapahtuu ankkalammikossa, pysyy ankkalammikossa.

Edit: Tekstiä muutettu 17.7. klo 10.46 saamani palautteen jälkeen. Poistin kohdan konstsamfundetista turhan epämääräisenä ja osin vääränä, mm. väitteen että KSF olisi pohjoismaiden suurin rahasto tai että se toimi (enää) suoraan vaalirahoittajana. Kiitän palautteen antajaa tarkkaavaisuudesta.



 

JanneSalonen11
Sitoutumaton Kemiönsaari

Yhteiskuntatieteiden maisteri Tampereen yliopistosta, pääaineena tiedotusoppi. Yrittäjä ja isä, koiran hovimestari. Pro Kimitoön - Kemiönsaaren puolesta rf/ry:n puheenjohtaja.
Kemiönsaaren kunnanvaltuutettu ja teknisen lautakunnan jäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu