Pohjola-Nordenin epäilty 300 000 euron kavallus ja ankkalammikkoon kakkaaminen
HBL:
”Är den finlandssvenska ankdammen lite för sympatisk? Vilken hemmablindhet, vilka unkna lojaliteter har bäddat för fifflet – det högst tvivelaktiga bruket av vad som huvudsakligen är skattepengar – som partibroder Oksanen misstänks för vid Pohjola-Norden? ”
Pohjola-Nordenissa tapahtunut yli 300 000 euroon paisunut kavallusepäilys on pannut Suomenruotsin kuhisemaan. Michael Oksasen omalle tililleen tekemät rahansiirrot on vakavan rikossyytteen alaisia ja poliisi mm. teki kotietsinnän Oksasen kotiin Kemiönsaarella 14.7.2021. Pohjola-Norden on tehnyt rikosilmoituksen entisestä pääsihteeristään.
Paljastuneiden tosiasioiden myötä ankkalammikon media on aloittanut vakavan keskustelun siitä, onko hyväveliverkosto ja RKP:n eliitti vuosikymmenien varrella muodostanut hiljaisuuden ilmapiirin jossa kaveria aina suojellaan. Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin vaitonaisuus kirvelee korvia, vaikka kyse on nimenomaan omasta puolue-eliitistä.
Tapaus Finlands svenska idrott
Vuonna 2014 Michael Oksanen poistui FSI:n toiminnanjohtajan paikalta ja maksoi salaisella sopimuksella takaisin ”viisinumeroisen summan” omaksi hyödykseen käyttämiään järjestön rahoja. Sopimuksen solmi entinen ministeri Jan-Erik Enestam eikä sopimuksen sisältöä ole julkistettu. FSI:n nykyinen hallituksen puheenjohtaja Mikko Ollikainen kertoo, ettei sopimusta avata eikä väärinkäytöksiä selvitetä. ”Vi konstaterade att saken reddes ut då och att det hela är slutbehandlat för vår del. Jag ser inte att vi har någon orsak öppna den biten igen, säger styrelseordförande Mikko Ollikainen. ”
Siis: järjestö joka saa valtion ja Veikkauksen tukea miljoonan vuodessa, ei kerro varojen väärinkäytöksestä vaan kuittaa sen keskinäisellä sopimuksella. Sekä Enestam että Oksanen ovat RKP:n edustajia Kemiönsaaren valtuustossa. Kun sopimuksen aikoihin Oksanen oli valtuustoryhmänsä puheenjohtaja, vaalien jälkeen paikan peri Enestam.
Tapaus Pohjola-Norden
FSI:n kanssa solmittu salainen sopimus pyyhki vanhat synnit pois: Väärinkäytökset eivät haitanneet siinä vaiheessa, kun Oksanen valittiin Pohjola-Nordenin pääsihteeriksi. Huhtikuussa 2021 Hufvudstadsbladet kertoi, että Oksasta epäillään noin 80 000 euron aiheettomasta hyödystä mm. autoedun suhteen, minkä hän on itse päättänyt. ”Toimin hyvässä uskossa” kertoi Oksanen, joka lupasi maksaa etunsa takaisin. Pohjola-Nordenin hallituksen puheenjohtaja, Helsingin pormestariksi silloin pyrkinyt Juhana Vartiainen, pani ilmeisen mainehaitan pelossa tuulemaan: Kun HBL:n artikkeli epäilystä väärinkäytöksestä ilmestyi perjantaina, Vartiainen oli kutsunut hallituksen koolle jo saman viikonlopun sunnuntaina. Hallituksen puheenjohtaja ei tiennyt verohallituksen tarkastuksesta omaan yhdistykseensä ennen kuin HBL siitä kirjoitti.
Heinäkuussa kävi ilmi epäilys, että Oksanen olisi siirtänyt yli 300 000 euroa Pohjola-Nordenin varoja tilille, josta hän oli edelleen siirtänyt rahat omalle tililleen.
Tapaus Tre Smeder
Tre Smeder (vuoteen 2015 asti ”Sparbanksstiftelsen i Helsingfors”) on helsinkiläinen säätiö, joka kertoo Oksasen siirtäneen säätiön varoja 15 000 euron edestä omalle tililleen. Asia paljastui P-N:n selvitysten yhteydessä. Stiftelsen Tre Smeder kertoo esittelyssään seuraavasti: ”Stiftelsen Tre Smeder arbetar för ett livskraftigt och tvåspråkigt Helsingfors. Genom stöd till både små och stora verksamhetsformer stärker stiftelsen gemenskap och delaktighet på svenska för helsingforsare i alla åldrar och språkgrupper. ” Säätiön tarkoitus on siis tukea Helsingin kaksikielisyyttä.
Se miten Oksasen väitetyt rahansiirrot onnistuivat säätiöstä on toistaiseksi ainakin minulle epäselvää mutta se on osoitus siitä, miten nämä säätiöt ja yhdistykset kytkeytyvät toisiinsa.
RKP:n 200 eliittihenkilöä
Suomenruotsalaiset säätiöt käyttävät merkittävää taloudellista valtaa Suomessa. Toimittaja Staffan Bruunin artikkeli säätiövallasta on viisi vuotta vanha mutta edelleen ajankohtainen:
”Det är en liten klick som har makten i de finlandssvenska stiftelserna och fonderna, enligt Yle Nyheters granskning av stiftelsemakten. Drygt 200 personer sitter i två eller flera styrelser. De aktivaste har upp till tio olika uppdrag.”
Alussa linkattu Hbl:n ledare on maksumuurin takana mutta otsikko ja ingressi osoittaa, että jo ”omiltakin” tulee kritiikkiä: ”Är den finlandssvenska ankdammen lite för sympatisk? Vilken hemmablindhet, vilka unkna lojaliteter har bäddat för fifflet – det högst tvivelaktiga bruket av vad som huvudsakligen är skattepengar – som partibroder Oksanen misstänks för vid Pohjola-Norden? ”
Kun merkittävää taloudellista valtaa pitää pieni porukka joka samalla on puolueen eliittiä, ja joka puolue yleensä istuu hallituksessa, on rakenteellisen korruption riski selvä. Puolueen ja sen eliitin hallinnoimien säätiöiden perusperiaate on: Se mikä tapahtuu ankkalammikossa, pysyy ankkalammikossa.
Edit: Tekstiä muutettu 17.7. klo 10.46 saamani palautteen jälkeen. Poistin kohdan konstsamfundetista turhan epämääräisenä ja osin vääränä, mm. väitteen että KSF olisi pohjoismaiden suurin rahasto tai että se toimi (enää) suoraan vaalirahoittajana. Kiitän palautteen antajaa tarkkaavaisuudesta.
Muutama vuosi sitten oli esillä Bensowin säätiön ryöstö. MOT teki aiheesta pari ansiokasta ohjelmaa.
Ollikaisen ja Enestamin päätökset ovat täysin kestämättömiä.
Saa nähdä, mille ankkalammikon laiturille Oksanen seuraavaksi nostetaan.
Ilmoita asiaton viesti
Julkaistu tänään klo 16.09:
Enestam julkaisi salaisen sopimuksen.
https://svenska.yle.fi/a/7-10003439
Alijäämä oli 90 000 mutta kavereiden mielestä olisi ollut kohtuutonta periä takaisin enemmän kuin 10 000 euroa. Näin ne toimii.
Ilmoita asiaton viesti
Pakkoruotsi pois. Anteeksi, eksyinkö aiheesta? Mutta rakenteellisen korruption hedelmä sekin.
Ilmoita asiaton viesti
Eksyit. Mutta arvasin.
Ilmoita asiaton viesti
Pakkoruotsi voidaan ilman muuta säilyttää, koska kuulemma pakkoruotsi on suomalaisille portti muiden kielten oppimiseen, mutta suomenruotsalaiset säätiöt pitäisi panna verolle.
Ilmoita asiaton viesti
Ärsyke->reaktio on elämän vaan ei älyllisen elämän merkki. Kun joku kirjoittaa säätiöistä ja rakenteellisesta korruptiosta, toisten selkäydinreaktio koskee kieltenopiskelua.
Kirjoittakaa mielummin oma blogi ”pakkoruotsista”, tämä ei nyt käsittele aihepiiriä.
Ilmoita asiaton viesti
Et kai nyt tässä puolustele RKP:n eliittiä ja hyssyttele heidän rakenteellista hyväveli-korruptiotaan mainitussa aiheessa?
Ilmoita asiaton viesti
Öööh? Jos luit ja ymmärsit blogini niin mietipä tuota kysymystä uudelleen.
Ja jos tosiaan luit, ole kiltti ja kommentoi mieluummin blogin aihetta. Pakkoruotsi ei nyt vaan ollut se aihe.
Ilmoita asiaton viesti
Blogin aihetta kommentoisin siten, että poliisi hoitanee jos rikos ei ole vanhentunut. Ja valtion tukea saavia yhdistyksiä valvotaan liian viikarimaisesti, myös suomenkielisiä.
Ilmoita asiaton viesti
Luultavasti tässä blogissa on kyse Janne Salosen ja RKP eliitin salajuonesta siirtää huomio pakkoruotsista aivan muihin asioihin. 300 000 € on pikkusumma säätiösuomalaisille.
Ilmoita asiaton viesti
No mulle tuli sama selkäydinreaktio kun takavuosina luki kepun nuorisosäätiön, kukkaisrahaston yms. vaalirahaepäselvyyksistä: suomen opettaminen kouluissa on estettävä!
Ilmoita asiaton viesti
Osoitin huonoa makua vitsaillessani. Kuten Enestam kirjoittaa, tämä on tragedia Michenille ja hänen läheisilleen. Luultavasti hän joutuu palauttamaan rahat, tai ainakin osan, ja siirtymään kunnanjohtajaksi Pohjanmaalle pariksi vuodeksi.
Ilmoita asiaton viesti
😀
Ilmoita asiaton viesti
Mutta kun pakkoruotsi ja suomenruotsalaisten säätiöiden korruptio kuuluvat yhteen. Minun puolesta saavat molemmat em. jatkua!
Ilmoita asiaton viesti
Jasså, det vara bli santa där..
Ilmoita asiaton viesti
Mutta kun pääministeri söi aamiaista… nyt ei sitten tarvitse ketään tästäkään muistuttaa. Jokohan setä Arkadia on perehtynyt näihin kiemuroihin?
Ilmoita asiaton viesti
RKP:llä ja KRP:llä on samat kirjaimet lyhenteessä, mutta estääkö se KRP:tä tutkimasta?
Ilmoita asiaton viesti
”Vartiainen oli kutsunut hallituksen koolle jo saman viikonlopun sunnuntaina. Hallituksen puheenjohtaja ei tiennyt verohallituksen tarkastuksesta omaan yhdistykseensä ennen kuin HBL siitä kirjoitti.”
Ei ihme, että Vartiaiselle tuli kiire. Selailin pikimiten säätiölakeja. Löytyy helposti hakukoneella. Aika lähellä osakeyhtiöiden vastaavaa. Ylintä valtaa pitää säätiön hallintoneuvosto. Oy:ssä yhtiökokous. Se valitsee hallituksen, jonka tehtävä on valvoa säätiön, yhtiön etuja ja operatiivista johtoa. Hallituksen pj:lla ja jäsenillä on vastuu ja velvollisuus valvoa näitä asioita. Ainakin Oy:ssä hallitus voi joutua korvausvelvolliseksi. Säätöstä jäi vähän epäselväksi.
Yhtäkaikki. Veli Juhana on raapaissut nimensä paperiin ja hyväksynyt tilintarkastuksen tosta noin ja matkannut uusiin seikkailuihin. Toisin sanoen ei ole tehnyt duuniaan riittävällä huolellisuudella.
Joku viisaampi voisi valaista asiaa. Aikoinaan pienten paikallispankkien hallituksen jäsenet joutuivat korvausvastuuseen kun operatiivinen johto lainasi rahaa holtittomasti. Se toinen tarina.
Ilmoita asiaton viesti
Se tässä onkin kummallista, että P-N:n tileiltä voi vuosien varrella hävitä 300 000 euroa ilman että kukaan pitkään aikaan huomaa mitään. Valtaosa tuosta tapahtui kun Katri Kulmuni oli hallituksen pj.
On ihan selvää, että hallituksen valvontatehtävä on pettänyt. Ja sitä myötä toiminnantarkastajan, tai tilintarkastajan, jos tämä on esittänyt hallitukselle vastuuvapautta.
Ilmoita asiaton viesti
Luulen että nyt ollaan asian ytimessä (yhdessä niistä).
Se on: poliitikkojen edustukset hallituksissa ja hallintoneuvostoissa.
Yhdistykset ja muut organisaatiot, jotka saavat valtion tukea ovat puolueiden kellokkaille pääasiassa pelkkä palkintoposti ja lisätulolähde.
Näillä veijareilla ei ole osaamista eikä aikaa – eikä ehkä aina haluakaan – hoitaa valvontatehtävää. Kriittinen keskustelu kun voisi huonontaa leppoisien kahvittelutilaisuuksien ilmapiiriä.
Perusteluna puolueiden hallitus- ja muille edustuspaikoille on se, että edustuksellisessa demokratiassa nimenomaan puolueet edustavat kansan intressejä myös veronmaksajien rahoja käyttävissä, valtion tukia nauttivissa organisaatioissa.
Puolueille nämä tehtävät ovat tapa palkita jäseniään ja tukijoitaan, ne miehitetään pääasiassa tehtävään epäpätevillä henkilöillä, joilla ei ole esim. laskentatoimen tai kirjanpidon osaamisen alkeitakaan. Harvoin myöskään ymmärrystä toimialasta jota organisaatio edustaa, tai yleistä liiketoimintaosaamista.
Puolueiden edustajien yksi päätehtävä hallintoelimissä nykyään tuntuukin olevan oman puolueen palkintovirkojen varmistaminen ko. organisaation operatiivisissa tehtävissä, erityisesti johtajavalinnoissa.
Ei siis hoitaa valvontaa ja toiminnan kehittämistä.
Tarvittaisiin fundamentaalinen muutos edustuksellisen demokratian malliin siltä osin, miten puolueiden valta ja mandaatti määritellään.
Samalla: miten veronmaksajien etu varmistetaan ja edushenkilöt valitaan, jos ne eivät ole puolueiden vapaasti määrättävissa.
Tämä muutos olisi tehtävissä – mutta sitä ei tehdä siksi, että siitä päättävät – puolueet.
Voidaanko siis valvonta ja kuprujen paljastaminen jättää sporadisen tutkivan journalismin harteille? Mielestäni ei.
Yhtä paljastunutta väärinkäytöstä kohti jää 10+ kuprua paljastumatta. Mikä siis eteen – tarvitseeko Suomen demokraattisen järjestelmän uudistaminen oman ”Bastiljin valtauksensa”?
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä, se on juuri kuten Harri kirjoitat.
Tällaiset yhdistykset ja säätiöt tarjoavat poliitikoille paikan jossa paistatella julkisuudessa ilman että osallistuvat, joko ajan tai osaamisen puutteen vuoksi, mitenkään toimintaan. Keulakuvia, joiden valovoimalla ja verkostoilla turvataan julkisen rahoituksen jatkuminen. ”Miljoona mulle, miljoona tolle, miljoona joka halvatulle.”
Sitten tulee yllätyksenä, että asema tuo jonkinlaisen vastuunkin, ainakin teoriassa vaikka ei käytännössä. Miten ihmeessä esimerkiksi Kulmuni on voinut saada vastuuvapauden Pohjola-Nordenin hallituksen puheenjohtajana aikana jolloin yhdistyksestä on väitetysti kupattu 300 000 euroa?
Suomalainen rakenteellinen korruptio jyllää juuri näissä rakenteissa.
Ilmoita asiaton viesti
Kokoomuksen pitkäaikainen kansanedustaja BenZ sai aikoinaan mojovat sakot. Turkulainen Apollo yksityinen eläkevakuutusyhtiö meni konkkaan ja hän istui sen hallituksessa. Taisi mennä ministerinpaikkakin.
Ilmoita asiaton viesti
Zysse on historian harvoja poliittisesti valittuja hallitusten edustajia, jotka ihan oikeasti ovat, tämän esimerkin mukaisesti, yksilö-selkänahastaan kantaneet vastuun kollektiivin tekemästä virheestä.
Hyvä kun otit esille myös tällaisen casen – näitä ei liikaa ole.
Ilmoita asiaton viesti
Joo sori olisi pitänyt korostaa BenZ:n vastuunkantoa asiassa enemmän. Tyylikkäästi hän asian hoiti.
Ilmoita asiaton viesti