Poliittisten lehmänkauppojen alennusmyynti alkoi jo ennen juhannusta

Kuntavaalit olivat ja menivät, ja elämme taas viikkoja ja päiviä kun vaaleissa pärjänneet ja pettyneet ryhmät solmivat kulisseissa lehmänkauppoja taskulaskin kourassa. Tekninen vaaliliitto, joka solmitaan vaalien jälkeen ja vain paikkajaon turvaamiseksi itselleen, on maan tapa. Kun paikat on jaettu, vaaliliitto puretaan ennen kuin muste on paperissa kuivunut ja valtuustoryhmät jatkavat ominaan. Joissain muissa asioissa tätä kutsuttaisiin rakenteelliseksi korruptioksi.

Laki ei määrää siitä, miten uuden valtuuston päättämät lautakunta- ja hallituspaikkajaot määräytyvät. Valtuusto voi päättää asiasta vapaasti. Kuitenkin useimmissa kunnissa on olettamuksena ja sanattomalla sopimuksella käytössä d’Hondtin laskentatapa myös lautakuntapaikoissa, jolloin suurimmat ryhmät luonnollisesti saavat eniten paikkoja ellei muuta sovita. Tämä noudattaisi kuntalaisten vaaleissa osoittamaa tahtoa muuten mutta.

Solmimalla teknisen vaaliliiton, vaaleissa pienemmäksi jääneet ryhmät voivat saada yhdessä enemmän paikkoja kuin vaaleissa suurimmaksi tullut ryhmä. Tai ryhmä joka ei ole saavuttanut yksinkertaista enemmistöä, voi toisen ryhmän tuella kahmia enemmistön niin kunnanhallituksessa kuin jokaisessa lautakunnassakin ja ollessaan yhtenäinen, päättää kunnan asioista periaatteessa keskenään. Kaikkien muiden ryhmien saamat äänet menevät ikään kuin hukkaan.

Tilanne on itse itseään ruokkiva. Koska vaaliliittoja tehdään, jokainen joka haluaa maksimoida paikkansa lautakunnista niitä myös tekee. Itsekin olen mukana neuvotteluissa, koska vaihtoehto on jäädä kokonaan rannalle. Tiedostin tämän luonnollisesti jo vaaleihin lähtiessä, koska yhden miehen ryhmä ei matematiikan mukaan voi saada paikkaa missään vaikka sain kunnassani neljänneksi eniten henkilökohtaisia ääniä. Kun joku 35:llä äänellä on hallituksessa siinä kuin toinen 130:llä äänellä jäisi kaikista rannalle, en tiedä oliko se sitten äänestäjien tahto.

Asia olisi kunnossa, jos ne vaaliliitot olisi avoimesti kerrottu ennen vaaleja. Nyt valta jaetaan kabineteissa, hyväveli- ja siskoverkostoissa ja julkisuuteen annetaan toteutunut neuvottelutulos. Vaalitulos on toissijainen asia. Haluaisin jossain nähdä sellaisen valtuuston, joka arvostaisi niin vaalitulosta kuin ehdokkaiden kompetenssia avoinna olevaan paikkaan ohi raa’an matematiikan. Se olisi ennen kaikkea kunnan etu.

JanneSalonen11
Sitoutumaton Kemiönsaari

Yhteiskuntatieteiden maisteri Tampereen yliopistosta, pääaineena tiedotusoppi. Yrittäjä ja isä, koiran hovimestari. Pro Kimitoön - Kemiönsaaren puolesta rf/ry:n puheenjohtaja.
Kemiönsaaren kunnanvaltuutettu ja teknisen lautakunnan jäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu