Rakenteellisen korruption sokerikuorrutus

”Kunnallispolitiikan konkarit ovat kultakimpaleita” ja ”Kokemuksen korostumista hallituksen paikkajaossa voivat tutkimuksen mukaan selittää edelliskaudella syntyneet verkostot ja valtuutettujen keskuudessa saavutettu luottamus.

https://yle.fi/uutiset/3-11791910

Siteeraukset Yleltä selvityksestä kunnanhallituksen koostumuksista. Sinällään tulos ei yllätä, noin se kunnissa menee. Nuo verkostot ja luottamus tarkoittavat sitä että jos olet samaa mieltä etkä aiheuta ongelmia, sinut palkitaan hyvällä asemalla seuraavana vaalikautena riippumatta vaalien tuloksesta. Luottamus ei välttämättä korostu osaamisen vaan samanmielisyyden kautta.

Kannatan paikallista kuntademokratiaa ja vastustan hyökkäyksiä sitä kohtaan mutta. Kuntademokratia ei automaattisesti toteuta edustuksellisuuden ja äänestystuloksen jalkautumista. Erityisesti pienissä kunnissa pärstäkerroin vaikuttaa äänestystulosta merkittävästi enemmän.

Demokratian toteutumisen kannalta valtuustoryhmien pitäisi sitoutua kunnioittamaan vaalitulosta. Ei henkilön, joka jää listansa yhdeksänneksi varavaltuutetuksi, vain pitäisi voida istua niin kunnanhallituksessa, keskeisen lautakunnan puheenjohtajana ja toisen jäsenenä sekä kaikissa merkittävissä työryhmissä. Vain koska puoluekirja on oikea.

Rakenteellista korruptiota kuntavaaleissa ylläpitää sen listavaalien luonne. Itse lakkauttaisin listat ja vain henkilökohtainen äänimäärä vaikuttaa valtuustopaikkaan. Valtuutetut voivat tulla toimeen yli rajojen, tai olla tulematta, kuten sen nytkin sen pitäisi mennä. Valtuusto sitten päättäisi hallitus- ja lautakuntapaikat lähtökohtaisesti henkilökohtaisten äänimäärien mukaan.

Kerrottakoon, että kirjoittaja hakee kuntavaaleissa uudelleenvalintaa omalla listallaan.

JanneSalonen11
Sitoutumaton Kemiönsaari

Yhteiskuntatieteiden maisteri Tampereen yliopistosta, pääaineena tiedotusoppi. Yrittäjä ja isä, koiran hovimestari. Pro Kimitoön - Kemiönsaaren puolesta rf/ry:n puheenjohtaja.
Kemiönsaaren kunnanvaltuutettu ja teknisen lautakunnan jäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu