Suomen tuulivoima meni ulkomaalaisille sijoitusyhtiöille

Suomen tuulivoimayhdistys on tänään julkaissut vuoden 2019 tuulivoimatilastot.
Silmiinpistävää on, että vuonna 2019 rakennetut tuulivoimalat ovat yli 90-prosenttisesti ulkomaalaisomistuksessa. Kotimaisista toimijoista ainoastaan Tuuliwatti oli rakentamassa voimaloita Suomeen. Tämä on erityisen mielenkiintoista, koska saman selvityksen mukaan kaikista Suomessa toimivista tuulivoimaloista kotimaisen omistuksen osuus on 69%. Heti kun suora tariffituki päättyi, ulkomaiset sijoitusyhtiöt valtasivat markkinat.

Suurin Suomeen rakentanut toimija vuonna 2019 oli ranskalais-saksalainen Neoen & Prokon, joka kattoi kolmanneksen rakentamisesta. Toisena saksalainen WPD , noin neljänneksen osuus. Reilu viidenneksestä vastasi saksalainen CPC ja reilu kymmenyksellä ruotsalainen OX2.  ST1:n ja S-ryhmän omistaman Tuuliwatin osuus oli 8,7%.

Mielikuvaa tuulivoimasta markkinoidaan kotimaisena vaihtoehtona, joka parantaa vaihtotasettamme. Kuitenkin käytännössä koko investointi maksetaan ulkomaille, pelkästään turbiinin osuus on noin 80 prosenttia investoinnin kustannuksista. Viime vuonna turbiinimarkkinat Suomeen rakennetuissa voimaloissa jakautuivat kokonaan saksalaisen Nordexin ja tanskalaisen Vestaksen kesken. Alkuinvestoinnin lisäksi tuotot kotiutetaan ulkomaisiin yhtiöihin, Suomeen toiminnasta jää kiinteistövero, maanvuokrat ja haitat paikallisille.

Yhteisöveroa eivät nämä kansainväliset sijoittajat Suomeen maksa sen enempää kuin kotimainenkaan toimija: Vuoden 2018 tilinpäätöstietojen mukaan Tuuliwatti teki 69 miljoonan euron liikevaihdolla tuhannen euron tappion.  Suoraa yritystukea Tuuliwatti sai 56,9 miljoonaa euroa.

Tuulivoimarakentamisessa Suomi on banaanivaltion asemassa aivan kuin kaivoksissammekin. Ympäristöhaitat kelpaavat, toiminta ja siitä saatava taloudellinen hyöty ei. Kun yli 90 prosenttia uusista voimaloista on ulkomaisissa käsissä, ei voida puhua kotimaisesta energiantuotannosta.

JanneSalonen11
Sitoutumaton Kemiönsaari

Yhteiskuntatieteiden maisteri Tampereen yliopistosta, pääaineena tiedotusoppi. Yrittäjä ja isä, koiran hovimestari. Pro Kimitoön - Kemiönsaaren puolesta rf/ry:n puheenjohtaja.
Kemiönsaaren kunnanvaltuutettu ja teknisen lautakunnan jäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu