SYKE haluaa selvittää tuulivoimaloiden mikromuovipäästöt: ”Kukaan ei tiedä”

Paljonko tuulivoimala päästelee mikromuovia ympäristöönsä? Syken mukaan kukaan ei tiedä.
Ympäristökeskus hakee rahoitusta asian selvittämiseen.

Tuulivoimaloiden lapojen eroosio on tunnettu ja tunnustettu tosiasia, mutta sen arvioidut määrät vaihtelevat eri tutkimusten mukaan. Kiistelty ja kiistetty skotlantilainen selvitys vuodelta 2021 päätyi peräti lukuun 63 kg vuodessa. Linkki tutkimukseen artikkelissaTuulivoimateollisuus vetoaa Ruotsin Naturskyddsföreningin arvioon, jonka mukaan maan kaikki 5164 voimalaa päästelisivät 645 kg vuodessa, siis voimalaa kohden reilu 100 grammaa. Syken tutkija pohtii, että voiko määrä tosiaan olla noin vähäinen, ”mahdoton sanoa”.

Eroosiota aiheuttavat ainakin vesi- ja raesateet sekä tuulivoimalan lapoihin iskeytyvät hyönteiset ja ilman epäpuhtaudet sekä UV-säteily. Epäilemättä myös pakkanen ja ennen kaikkea nollan molemmin puolin sahaavat lämpötilat. Toivottavasti SYKE saa tutkimusrahoituksensa ja asia selvitetään Suomen oloissa. Eri asia on sitten, mihin se johtaisi. Syken tutkijan Maaseudun tulevaisuuden artikkelissa kaavailemat toimintarajoitteet eroosiota aiheuttavissa sääoloissa kuulostavat mahdottomilta ainakin niin kauan, kun tuulivoimaloilta ei edellytetä ympäristölupaa jossa rajoitteita voisi edellyttää.

Niin tai näin, toivottavasti saamme faktatietoa asiaan.

JanneSalonen11
Sitoutumaton Kemiönsaari

Yhteiskuntatieteiden maisteri Tampereen yliopistosta, pääaineena tiedotusoppi. Yrittäjä ja isä, koiran hovimestari. Pro Kimitoön - Kemiönsaaren puolesta rf/ry:n puheenjohtaja.
Kemiönsaaren kunnanvaltuutettu ja teknisen lautakunnan jäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu