Tasa-arvolaki kuntien luottamuselimissä. Tätäkö tosiaan haettiin?

Kirjoitin aikaisemmin ”teknisistä vaaliliitoista”, joilla eri kuntavaaleissa valituiksi tulevat pyrkivät varmistamaan asemansa kunnanhallituksen ja lautakuntien paikkajaossa. Peruskauraa kuntapoliitikoille, mutta ei välttämättä ”suurelle yleisölle”. Semminkin kun vaikka julkinen valtuuston kokous ne nimellisesti päättää, asiat pyritään ”sopimaan” kabineteissa valtuuston kumileimattavaksi.
Kun lautakuntapaikkajako on, usein muttei aina, päätetty tehtäväksi d’Hondtin vaalitavan mukaan, siirrytään seuraavaksi tasa-arvolakiin.

”Toimielimiä valittaessa on otettava huomioon tasa-arvolain 4 a §:n 1 momentti:

Valtion komiteoissa, neuvottelukunnissa ja muissa vastaavissa toimielimissä sekä kunnallisissa ja kuntien välisen yhteistoiminnan toimielimissä lukuun ottamatta kunnanvaltuustoja tulee olla sekä naisia että miehiä kumpiakin vähintään 40 prosenttia, jollei erityisistä syistä muuta johdu.”
Lähde: Kuntaliitto.

Nyt, taaskaan, ei puhuta siitä kuka olisi osaavin ja paras vaan siitä onko kyseessä mies- vai naispaikka. Esimerkiksi 9-jäsenisessä lautakunnassa pitää olla vähintään neljä kumpaakin sukupuolta.  Mutta jos:

– Suurin ryhmä X haluaa 3 naispaikkaa ja 2 miespaikkaa.
– toiseksi suurin ryhmä Y ilmoittaa että heillä on lautakuntaan kaksi naista ja mies.
– pienin ryhmä Z kertoo että jäsenemme on nainen.

Ongelma: Ryhmät esittävät kuutta naista ja kolmea miestä. Ei käy! Voitteko te vaihtaa miehen tilalle? Ei kun vaihtakaa te! No miksi me, miksei noi? Lopputulos on, jos lautakunta ylipäänsä halutaan täyttää ja tietenkin halutaan, joku mahdollisesti pätevä ja motivoitunut nainen ei saa haluamaansa lautakuntapaikkaa sukupuolensa takia. Tai mies, asetelma ei muutu jos esimerkin sukupuolet vaihdetaan päittäin.

Olen järkkymätön sukupuolten välisen tasa-arvon kannattaja. Minun tasa-arvokäsitykseni ei toteudu, jos pätevä ja luottamustoimien valintojen tapauksessa paljon ääniä saanut henkilö pudotetaan pois sukupuolensa takia. Kuitenkin tämä on tilanne, johon laki sukupuolten välisestä tasa-arvosta johtaa tälläkin hetkellä vähintään kymmenissä kunnissa luottamuspaikoista neuvotellessa.

JanneSalonen11
Sitoutumaton Kemiönsaari

Yhteiskuntatieteiden maisteri Tampereen yliopistosta, pääaineena tiedotusoppi. Yrittäjä ja isä, koiran hovimestari. Pro Kimitoön - Kemiönsaaren puolesta rf/ry:n puheenjohtaja.
Kemiönsaaren kunnanvaltuutettu ja teknisen lautakunnan jäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu