Tasavallan presidentti Elokapinan tukena poliisia vastaan

Poliisi kertoo arvioineensa taannoisen valtioneuvoston linnan edessä pidetyn mielenosoituksen uhanneen valtionjohdon turvallisuutta ja kertoo toimineensa sen mukaan ottaessaan kiinni mielenosoittajia. Poliisi myös tiedotti ohjanneensa rakennuksesta poistuvia vaihtoehtoisille reiteille. Mielenosoitus järjestettiin siitä huolimatta, että poliisi pyrki ohjaamaan sen muualle. Tähän eivät mielenosoittajat suostuneet. Elokapina kieltäytyi noudattamasta poliisin ohjeita.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kiiruhti kertomaan Helsingin Sanomille, että ainakin hän poistui normaaleja polkujaan. Niinistö sanoo, ettei hänellä ole edes havaintoa mielenosoituksesta. Käytännössä Niinistö kyseenalaisti poliisin kertoman ja saattoi tämän kiusalliseen tilanteeseen. Samaa viestiä twiittasi Li Andersson ja Ilta-Sanomissa Annika Saarikko.
Poliisi on myöntänyt virheen tiedotuksessa.

Elokapinalle tämä oli tietenkin täydellinen voitto: poliisin arvovalta ja sen sanomiset on kyseenalaistettu nopeasti ja mahdollisimman laajaa julkisuutta käyttäen. Salamannopean twitter- ja nettilehdistöaikakauden poliitikot eivät malttaneet käyttää omia kanaviaan pyytääkseen selvitystä vaan astuivat julkisuuteen heti: ”ei pidä paikkaansa”, käytännössä: ”poliisi valehtelee.”

Toisinkin olisi voinut toimia. Niin presidentin kanslia kuin ministeriöt olisivat voineet malttaa mielensä, olla yhteydessä poliisijohtoon ja pyytää selvitystä lausuntoon, joka oli ristiriidassa tasavallan presidentin ja ministereiden omien kokemusten kanssa. Nyt hutkittiin ennen kuin tutkittiin ja vahvistettiin samalla Elokapinan viestiä siitä, miten poliisi ylittää valtuuksiaan ja toimii epäreilusti. Toimittajan kysymykseen olisi voinut myös vastata, että asiaa selvitetään ja todeta että poliisille pitäisi antaa rauha tutkia asia laillista kanavia myöten.

Koko Elokapina-järjestön julkilausuttu tavoite on vaikuttaa pidätysten kautta ja siten paitsi saada huomiota, myös horjuttaa kansalaisten luottamusta yhteiskunnan instituutioihin. Nyt se onnistui yli odotusten korkeimman valtiojohdon myötävaikutuksella.

Kun seuraavan kerran poliisi arvioi kentällä valtiojohdon turvallisuuden vaarantuneen, miten toimitaan? Annetaanko mielenosoittajajoukon kohdata ministerit ja presidentti, katsotaan sivusta miten joukko piirittää poliitikot ja esittää vaatimuksiaan? Entä jos jotain sattuu, muutakin kuin yhden kansanedustajan töniminen? Sitten poliisia on hyvä syyttää siitä, että se ei ollut tehtäviensä tasalla eikä pystynyt reagoimaan valtiojohtoon kohdistuneeseen uhkaan.

Poliisi ei varmasti ole virheetön ja kenttätilanteessa virhearvioita voi tapahtua. Poliisin arvovalta ei synny siitä että virheitä ei koskaan tehdä vaan siitä, että voimme luottaa niiden tulevan selvitetyiksi. Se selvitys ei synny sillä, että ylin johto kiistää poliisin toiminnan äkkiseltään omien fiilistensä pohjalta.

JanneSalonen11
Sitoutumaton Kemiönsaari

Yhteiskuntatieteiden maisteri Tampereen yliopistosta, pääaineena tiedotusoppi. Yrittäjä ja isä, koiran hovimestari. Pro Kimitoön - Kemiönsaaren puolesta rf/ry:n puheenjohtaja.
Kemiönsaaren kunnanvaltuutettu ja teknisen lautakunnan jäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu