Turun Hao: tarkastulautakunnan erottaminen oli laiton

Turun hallinto-oikeuden tänään 26.11. antamassa päätöksessä todetaan Kemiönsaaren valtuuston tekemä päätös 10.9.2018 tarkastuslautakunnan erottamisesta laittomaksi ja hao kumoaa päätöksen.

Koko farssi alkoi, kun kirjoitin blogin US puheenvuoroon ja kerroin kunnan valtuustoseminaarin kustannuksista.
US taustoitti asiaa tässä artikkelissaan.

Tarkastuslautakunta, kunnanhallitus ja valtuusto sekä kaikki valtuustoryhmät olivat sitä mieltä että eihän näitä julkisia tietoja kuntalaisten rahojen käytöstä saa kertoa julkisesti ja janosivat verta. Prosessi johti minun erottamiseeni tarkastuslautakunnasta valtuuston yksimielisellä päätöksellä, pl. minä. Prosessin aikana yksikään luottamus- tai virkamies ei kyseenalaistanut laillisuutta. Ei senkään jälkeen kun useasti kerroin että tässä ei toimita lakien mukaan.

Hallinto-oikeuden päätöksen mukaan mikään kunnallinen toimielin ei voi estää luottamusmiestä käyttämästä perustuslaillista sananvapauttaan. Kysymys on paljon Kemiönsaarta laajempi ja koskee kaikkia niitä ”koulukiusattuja” kunnallisia luottamusmiehiä jotka eivät alennu kumileimasimeksi miellyttämisen tai rangaistuksen pelossa. Otteita Haon päätöksestä:

Valtuuston päätöksen erottaa kaikki tarkastuslautakuntaan valitut luottamushenkilöt on katsottava olevan seurausta siitä, että Salonen on käyttänyt hyväksyttävänä pidettävällä tavalla perustuslain suojaamaa sananvapauttaan nosta- malla kriittisellä kirjoituksellaan yleiseen keskusteluun edellä mainitun yhteiskunnallisen kysymyksen. Valtuusto on erottaessaan tarkastuslautakunnan luottamushenkilöt Salosen sananvapauden käyttämiseen liittyvän syyn vuoksi käyttänyt väärin harkintavaltaansa ja siten ylittänyt toimivaltansa. Valtuuston päätös on näin ollen lainvastainen.”

Ja:

Tarkastuslautakunta tai muukaan kunnan toimielin tai taho ei voi sisäisillä ohjeilla tai ennakkovalvonnalla rajoittaa luottamushenkilön sananvapautta sillä perusteella, että sen käyttämisestä mahdollisesti aiheutuu kunnalle huomattavaakin kielteistä julkisuutta. Toimielimeen kuuluvien luottamushenkilöiden erottaminen ei myöskään voi toimia jälkikäteisenä rankaisullisena seuraamuksena siitä, että luottamushenkilö on käyttänyt hänelle kuuluvaa sananvapauttaan lainsäädännön mahdollistamalla tavalla.”

Kemiönsaaren valtuusto oli yksimielinen, minua lukuunottamatta, taannoisessa erottamispäätöksessään. Erottamiseen johtavan väliaikaisen valiokunnan perustamista esitti entinen ministeri, valtuuston varapuheenjohtaja Jan-Erik Enestam (RKP) ja prosessin aloitti tarkastuslautakunnan silloinen ja nykyinen puheenjohtaja Kristian Lindroos (RKP). Sanomattakin selvää, että nämä herrat jatkavat tehtävissään kuten ennenkin.

JanneSalonen11
Sitoutumaton Kemiönsaari

Yhteiskuntatieteiden maisteri Tampereen yliopistosta, pääaineena tiedotusoppi. Yrittäjä ja isä, koiran hovimestari. Pro Kimitoön - Kemiönsaaren puolesta rf/ry:n puheenjohtaja.
Kemiönsaaren kunnanvaltuutettu ja teknisen lautakunnan jäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu