USA sallii edelleen hehkulamppujen myynnin

Yhdysvaltain energiavirasto on kumonnut päätöksen kieltää hehkulamppujen myymisen.
Perusteluina mm. se, että tammikuuksi 2020 suunniteltu kielto tulisi kalliiksi kuluttajille. Suunnitellun kiellon takana oli George Bush Tyhmemmän aikana vuonna 2007 hyväksytty energiapaketti.

Euroopan Unionissa valittiin toinen polku: Hehkulamput kiellettiin ennen kuin kunnollisia korvaavia tuotteita oli markkinoilla ja ihmiset pakotettiin ostamaan lyhytkestoisia elohopeaa sisältäviä pienloisteputkia. Siirtymäkauden jälkeen ”energiansäästölamput” on korvattu ledeillä.

Kaksi mannerta, kaksi filosofiaa: Se uudempi manner luottaa ihmisten omiin valintoihin kun vanha määrää keskusjohtoisesti miten ihmisten tulee käyttäytyä.  Yleisesti ottaen keskushallinnosta lähtöisin oleva ihmisten arkielämän yläpuolelle asettuva päätöksenteko tuottaa huonompia tuloksia kuin luotto ihmisen rationaalisuuteen, mikä kai on tai oli jo eurooppalaisen valistuksen peruspilareita tai ainakin johdettavissa järjen ja tiedon korostamisesta.

Mitä positiivista Euroopalle on koitunut hehkulamppujen kieltämisestä sen sijaan, että kuluttaja saisi itse päättää?

JanneSalonen11
Sitoutumaton Kemiönsaari

Yhteiskuntatieteiden maisteri Tampereen yliopistosta, pääaineena tiedotusoppi. Yrittäjä ja isä, koiran hovimestari. Pro Kimitoön - Kemiönsaaren puolesta rf/ry:n puheenjohtaja.
Kemiönsaaren kunnanvaltuutettu ja teknisen lautakunnan jäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu