Helsinki tarvitsee Iron Dome ohjuspuolustusjärjestelmän

Lontoossa jo pohditaan pitäisikö Lontoota puolustamaan saada Iron Domen kaltainen ohjuspuolustusjärjestelmä. Myös droonien luomaa uhkaa vastaan Lontoossa halutaan uusia asejärjestelmiä. Jos Lontoossa on alettu pohtimaan tämäns suuntaisia suunnitelmia, miksi Suomessa ei ole jo toteutettu vastaavaa jo?

Tilanne on se, että EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell jo todennut, että sota Euroopassa voi olla jo todellisuutta. Kyse ei ole enää fantasiasta. Samaa on todennut Tanskan puolustusministeri Troels Lund Poulsen. Hän helmikuussa, että Venäjä voisi hyökätä Nato-maahan 3–5 vuoden sisällä. Mielestäni näin korkeiden henkilöiden luonnehdinat pitää ottaa vakavasti. Euroopassa pohditaan jo vakavasti, että Venäjä voisi uhata NATO-maita ja laajentaa sotansa Eurooppaan, jos se voittaa Ukrainan sodan.

Israel onnistui torjumaan Iranin iskun Israeliin, koska sillä oli käytössään Iron Domen kaltainen ohjuspuolustusjärjestelmä. Iran ampui Israeliin ballistisia ohjuksia, mutta mikään niistä ei saavuttanut tavoitteitaan. Iron Dome osoitti kuinka kovasta ohjuspuolustuksesta on kyse.

Miksi Suomella ei ole vastaavaa. Iron Dome ohjuspuolustusjärjestelmä on turvallisuuspolitiikan kovinta ydintä. Israel on turvannut Jerusalemin, Tel Avivin ja muut kaupunkinsa kupolilla, mutta Suomesta en ole kuullut samaa.

Kukaan ei voi ennustaa mihin Venäjä tähtää Ukrainan sodallaan, mutta monien asiantuntijoiden mukaan Putin ei pysähdy Ukrainaan. Sota voi levitä kaikkialle Eurooppaan. Suomen pitäisi olla valmistautut kaikkeen mahdolliseen. Droonit ovat suurin uhka Suomen turvallisuudelle. Halutaanko tulevaisuudessa Suomen taivaalle iranilaisia drooneja?

Lisäksi juuri tänä aamuna Pentagon ilmoitti pitävänsä realistisena uhkana, että Venäjä yrittää testata puolustusliitto Naton 5. artiklan toimivuutta Baltiassa tai Suomessa. Lisäksi i Ruotsin puolustusvoimien komentaja Micael Bydén ja Viron puolustusministeri Hanno Pevkur ovat ilmoittaneet, että he pitävät Venäjän hyökkäystä Pohjois-Norjaan, Suomeen ja Baltiaan mahdollisena. Miksi siis Helsingin suojaksi ei ole hankittu jo Iron Domea?

Jan Rossi

JanRossi
Sitoutumaton Helsinki

Olen kansainvälisen ja kotimaan politiikan seuraaja. Keskiössä on ulko- ja turvallisuuspolitiikka. Palaute ja yhteydenotot, jan.rossi@saunalahti.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu