Kuinka todellinen on ydinsodan uhka?

Kun tänään katsoo maailmanpoliittista tilannetta, se on jännittyneempi kuin koskaan Ukrainan sodan alkamisen jälkeen. Olemme äärimmäisessä vastakkainasettelussa lännen ja Venäjän välillä. Tilanne ei ollut koskaan tälläinen missään vaiheessa kylmän sodan aikana lännen ja Neuvotoliiton välillä.

Neuvostoliitto yritti kilpailemalla voittaa lännen ja osoittaa kommunismin vievän maailman uuteen paratiisiin, mutta Putinin Venäjä ei ole lähtenyt kilpailemaan lännen kanssa, vaan sotimaan sitä vastaan. Neuvostoliitto ei terrorisoinut länttä, mutta Venäjä kyllä. Viimeisten tiedusteluraporttien mukaan Venäjän sabotaasi-iskut voivat olla todellisia. Neuvostoliitto ei aiheuttanut pommi-iskuja lännessä.

Venäjä on muuttanut itsensä täydelliseksi terroristivaltioksi, jossa kaikki keinot ovat käytössä. Hybridi-iskut länttä vastaan kiihtyvät. Mistään liennytyksestä ei näy merkkiäkään.

Itse näen selvästi, että vastakkainasettelu entisestään pahenee seuraavien vuosien aikana. Venäjän suurin terroristi Putin aloitti tänään viidennen kautensa Venäjän johdossa ja seuraavan kuuden vuoden aikana vastakkainasettelu kiihtyy.

Kysymys on, että aikooko Putin viedä lopulta Venäjän totaaliseen tuhoon ennenkuin hänen luonnollinen loppunsa lähenee? Tilanne on sellainen, että Putin on vallassa elämänsä loppuun saakka.

Siksi kysynkin, että onko tämän kaiken päätepisteessä se, jota kaikki näyttävät pelkäävän, eli ydintuho Euroopassa? Tähänkö tämä kaikki loppuu?

Venäjä ei enää liennytä lännen kanssa, koska Putin on kansainvälisesti etsintäkuulutettu sotarikollinen. Putin ei siis voi enää perääntyä. Eli edessä vastakkainasettelun kiihdyttäminen.

Putin on takertunut valtaan loppuun saakka, samalla tavalla kuin Hitler. Hitler antoi Saksan mielummin tuhoutua kuin halusi perääntyä ja tunnustaa tappionsa.

Lännen ja Venäjän yhteenotossa on menossa vasta tunnusteluvaihe. Suoraan sotaan kumpikaan osapuoli ei ole ryhtynyt, mutta kysymys on, että koska ryhdytään ja pelot ydinsodasta häviävät ja sen mahdollisuudesta ei enää välitetä.

Tässä vastakkainasettelussa ydinsodan mahdollisuus on realismia. Putin on valinnut terrorismin ja tuhon tien. Olemme karmean ajanjakson äärellä.

Jan Rossi

JanRossi
Sitoutumaton Helsinki

Olen kansainvälisen ja kotimaan politiikan seuraaja. Keskiössä on ulko- ja turvallisuuspolitiikka. Palaute ja yhteydenotot, jan.rossi@saunalahti.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu