Kumpi alkaa johtamaan Suomen ulkopolitiikkaa? Stubb vai Orpo?

Päivän merkittävin kysymys on, että kummasta tulee Suomen aktiivinen toimija ulko- ja turvallisuuspolitiikassa, Stubbista vai Orposta? Tilannehan on se, että presidentti Niinistön kaudella ehdoton ulkopolitiikan toimija oli Niinistö, Sanna Marinin ja muiden pääministereiden jäätyä statistin osaan.

Suomessa ei voi olla mitään tandem-johtamista ulkopoliikassa. Mielenkiinnolla seuraan, että mihin rooliin pääministeri Petteri Orpo jättäytyy ulkopolitiikassa. Tuleeko hänestä aktiivinen toimija vai jättääkö Orpo asiat presidentti Stubbille ja heittäytyy Marinin ohessa statistin osaan.

Suomella on ollut erittäin vahva pääministeri aiemmin ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Pääministeri Paavo Lipponen otti toimijan roolin itselleen presidentti Martti Ahtisaaren kaudella. Ahtisaari jättäytyi vienninedistäjän rooliin kun Lipponen teki aktiivista ulkopolitiikkaa.

Millainen tasavallan presidentti Stubb tulee olemaan? Pyrkiikö hän Niinistön lailla johtamaan aktiivisesti vai saako Orpo kasvatettua pääministerin valtaa ulkopolitiikassa?

Tuleeko Stubbin ja Orpon välille kitkaa? Tilannehan on se, että Orpo on kerran lyönyt Stubbin kanveesiin. Tämä tapahtui 2016 kun Orpo kukisti Stubbin kokoomuksen puheenjohtajapelissä.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa voi olla vain yksi johtaja, sillä ulkomaiden johtajien täytyy olla tietoisia kenelle soittaa Suomessa, jos jotain merkittävää tapahtuu.

Presidentti Sauli Niinistö oli kiistaton johtaja ulkopolitiikassa, vaikka Marin yritti kampittaa. Suomi meni Natoon tiukasti Niinistön johdolla. Marinia ei nähty oikeastaan missään asemassa Natosta päätettäessä.

Kun Suomen lippu nousi salkoon Naton päämajan edessä huhtikuussa 2023, paikalla olivat presidentti Niinistön lisäksi ulkoministeri Pekka Haavisto ja puolustusministeri Antti Kaikkonen. Niinistö piti puheen paikalla osoittaakseen kaikille paikalla oleville, kuka Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa johti. Sanna Marin ei edes ollut paikalla. Miksi?

Kun Ruotsi liittyi Natoon, Ruotsin lipun nostamisessa paikalla olivat pääministeri Ulf Kristersson ja kruununprinsessa Victoria, vaikka tällä ei ole mitään asemaa Ruotsin ulkopolitiikan johtamisessa.

Presidentti Sauli Niinistö oli kiistaton toimija ulkopolitiikan johdossa. Millaisen aseman Stubb ottaa? Tämän ratkaisee pääministeri Orpo. Viimeistään tänä vuonna nähdään jääkö Orpo Marinin asemaan ja Stubb pääsee edelleen vahvistamaan presidentin asemaa ulko- ja turvallisuuspolitiikan toteuttajana ja tekijänä. Jos pääsee, Orposta tulee heikko pääministeri. Tätäkö Orpo tavoittelee?

Jan Rossi

JanRossi
Sitoutumaton Helsinki

Olen kansainvälisen ja kotimaan politiikan seuraaja. Keskiössä on ulko- ja turvallisuuspolitiikka. Palaute ja yhteydenotot, jan.rossi@saunalahti.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu