Mikä on ulkoministeri Valtosen linja?

Olen Orpon hallituksen alusta saakka seurannut ulkoministeri Elina Valtosen toimintaa ja nyt vuoden hallituksen aloittamisen jälkeen en edelleenkään tiedä mikä on ulkoministeri Elina Valtosen ulko- ja turvallisuuspoliittinen linja. Sivuillaan Valtonen puhuu visioistaan, joka on visio 2030, mutta tässä Valtosella ei ole yhtään mitään konkretiaa.

Toistaiseksi Valtosen rooli ulkopolitiikassa on jäänyt kevyeksi. Valtonen on päätynyt kommentoimaan akuutteja ulkopoliittisia kriisejä tuomatta esille oikeastaan yhtään mitään konkreettista esitystä Suomen turvallisuuspoliittisen aseman vahvistamiseksi. Itse en löytämälläkään löytänyt Valtoselta mitään kommentteja esimerkiksi AUKUS-liittoon. Ei ole linjauksia Quad-liittoon, joka ovat muodostaneet yhdessä USA, Japani, Intia ja Australia.

Mitä Valtonen ulkoministerinä aikoo oikein saavuttaa? Voisiko joku edes jollain alkeellisella tasolla avata Valtosen ajattelua? Mikä on Valtosen ulkopoliittisen ajattelun ydin? Strategia?

Nyt kun Iran hyökkäsi Israeliin ja Yhdysvallat torjui Israeliin tulleet ohjukset, tämä kertoi kuinka vankkumattomalla tavalla USA on asemoinut itsensä puolustamaan Israelia. Miksi Valtonen ei ole vaatimassa samaa suojelukupolia Suomelle?

Nyt puhutaan NATO-esikuntien tuomista Suomeen. Mikkeli on ollut esillä. Tässä keskustelussa Valtonen on loistanut poissaolollaan. Mikä on ulkoministerin NATO-politiikan ydin?

Nyt alkaa hahmottumaan millaiseksi Valtosen ulkoministerikausi on hahmottumassa. Valtonen uhkaa jäädä taustahahmoksi kun vertaa tätä ulkoministeri Haaviston kauteen. Missä ovat Valtosen linjapuheet Suomen ulkopolitiikan linjasta 2030-luvulle tultaessa. Käsittääkseni Valtonen aikoo olla ulkoministerinä 2027 vaaleihin saakka.

Seuraava kysymys on, että koska Valtonen aikoo vierailla USA:ssa? Kiinassa? Australiassa? Mikä on Valtosen kanta AUKUS-liittoon? Onko tekoälyllä mitään strategista merkitystä Valtosen ajattelussa? Enta kvanttiteknologialla?

Jan Rossi

JanRossi
Sitoutumaton Helsinki

Olen kansainvälisen ja kotimaan politiikan seuraaja. Keskiössä on ulko- ja turvallisuuspolitiikka. Palaute ja yhteydenotot, jan.rossi@saunalahti.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu