Mitä ihmettä UPI:ssa tapahtuu?

Ulkopoliittisen instituutin tilanne hämmästyttää. Instituutin johtaja Mika Aaltola on ilmoitautunut mukaan ehdokkaaksi eurovaaleihin ja on liittymässä kokoomukseen. Samalla Aaltola aikoo jatkaa UPI:n johdossa. Mitä ihmettä tämä on?

Käsittääkseni UPI on eduskunnan alainen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan ja erityisesti tutkimukseen keskittyvä yksikkö ja nyt sen johtaja on alkanut politikoimaan yhden puolueen ehdokkaana. Eikö instituutin pitäisi olla puolueisiin sitoutumaton laitos?

On surullista, että tämä toiminta asettaa varjoonsa kaikki muut tutkijat instituutissa. Haluavatko hekin leimautua kokoomuksen äänitorveiksi? Tässä tapahtuu pakosti leimaantuminen yhden puolueen laitokseksi.

Itse en ole jaksanut keskittyä enää Ulkopoliittisen instituutin aikaansaannoksiin sen jälkeen kun Aaltola lähti presidenttiehdokkaaksi. Tämä oli liikaa. Ja vaalien jälkeen Aaltola palasi UPI:n johtajaksi.

Jos Aaltolaa todella politiikka kiinnostaa, miksi hän ei eroa UPI:sta ja keskity poliittisen uransa luomiseen? Tämä olisi kaikkien kannalta oikea ratkaisu.

Maailmalla on todella hyviä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan erikoistuneita tutkimuslaitoksia, kuten Britanniassa toimiva Royal Institute of International Affairs (RIIA), myös Chatham Housena tunnettu laitos. En voisi koskaan kuvitella, että sen johtaja Mark Carney lähtisi vaaleihin vaikkapa Britannian konservatiivien ehdokkaana eurovaaleihin. Toinen merkittävä tutkimuslaitos on amerikkalainen Council on Foreign Relations (CFR), joka tuottaa syvällistä analyysiä Yhdysvaltain ulkopolitiikasta. Sen analyysit ovat vaikuttavia, sillä jäsenistöön kuuluvat lähes kaikki merkittävät amerikkalaispoliitikot. En voisi uskoa koskaan, että CFR:än johdosta lähdettäisiin ehdolle kongressivaaleihin.

Päivän kysymys on, että mitä Mika Aaltola haluaa olla? Tutkija vai poliitikko? UPI:lle tämä tilanne täytyy olla kiusallinen. Tänä vuonna UPI valitsee uuden johtajan ja Aaltola on ilmoittanut haluavansa jatkaa. Joidenkin lähteiden mukaan jatkoa ei olisi tulossa. Se, että Aaltola haluaa jatkaa kertoo oudosta logiikasta. Siis haluaako hän edustaa kokoomusta ja samalla toimia UPI:n johtajana? Mitäpä jos ei tule valituksi kesäkuussa? Sitten jatkaa UPI:ssa?

Jan Rossi

JanRossi
Sitoutumaton Helsinki

Olen kansainvälisen ja kotimaan politiikan seuraaja. Keskiössä on ulko- ja turvallisuuspolitiikka. Palaute ja yhteydenotot, jan.rossi@saunalahti.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu