Onko Kiinan hyökkäys Taiwaniin mahdollinen?

Monet asiantuntijat kiistelevät nyt siitä, että onko Kiinan hyökkäys Taiwaniin mahdollinen. Amerikkalaistutkija Dmitri Alperovitchin mukaan on mahdollista, että Kiina hyökkää Taiwaniin seuraavan kolmen vuoden kuluessa.

Tilanne on se, että Kiinan presidentti XI Jingping on asettanut kautensa tärkeimmäksi tavoitteeksi saada Taiwan Kiinan yhteyteen ennen Kiinan Kansantasavallan 100-vuotisjuhlia eli vuoteen 2049 mennessä. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi Kiinan olisi siis hyökättävä Taiwaniin, sillä maa ei vapaaehtoisesti suostu liittymään osaksi Kiinaa.

Presidentti Xi:lle Taiwanista on tullut pakkomielle. Kiina on jo saanut Hong Kongin ja Macaon takaisin, Taiwan on viimeinen pala yhdistymisessä. Lisäksi Kiina väittää Etelä-Kiinan meren kuuluvan sille.

Mitä tapahtuisi jos Kiina todellakin hyökkäisi Taiwaniin? Se syöksisi maailman kaaokseen. Kiinassa olevan länsimaiset yritykset lähtisivät, maa kohtaisi kovat kansainväliset pakotteet, maailman puolijohdeteollisuuteen tulisi kova isku.

Kiinalle hyökkäyksestä tulisi kova kansainvälinen isku. Kiina joutuisi konfliktiin USA:n kanssa. Yhdysvallat vastaisi hyökkäykseen ja sota Kiinan ja USA:n välillä olisi mahdollinen. Samassa Pohjois-Korea saattaisi iskeä Etelä-Koreaan, mikä vetäisi koko alueen kaaokseen.

Varmasti Kiinassa lasketaan sodan mahdollisuuksia. Hyökkäys on mahdollinen, mutta Kiinalle siitä tulisi kova isku. Kestäisikö Kiinan kommunistinen puolue sitä? Miten kiinalaiset its reagoisivat sotaan?

Kiina on jatkuvasti tehnyt sotaharjoituksia Taiwanin salmessa ja uhitellut Taiwanille. Se viestittää Taiwanille sodan mahdollisuudesta jatkuvasti. Mikä olisi sodan laukaiseva asia? Taiwanin itsenäisyysjulistus? Sota voi eskaloitua pienestäkin asiasta. Tilanne maiden välillä on erittäin jännittynyt.

Pidän sotaa mahdollisena, mutta epätodennäköisenä seuraavien vuosien aikana. Kiina selvästi ottaa oppia Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Kiina ei halua toistaa Venäjän virheitä.

Kiina on kansainväliselle kaupalle tärkeämpi kuin Venäjä. Tilanne on se, että maailma elää tällä hetkellä koko ajan 3. maailmansodan kynnyksellä. Ydinsodan pelko Ukrainan sodan takia on levinnyt länsimaihin. Kansainvälinen turvallisuuspoliittinen tilanne on tällä hetkellä äärimmäisen jännitteinen.

Jan Rossi

JanRossi
Sitoutumaton Helsinki

Olen kansainvälisen ja kotimaan politiikan seuraaja. Keskiössä on ulko- ja turvallisuuspolitiikka. Palaute ja yhteydenotot, jan.rossi@saunalahti.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu