Petteri Orpo tuhoaa Stubbin toisen kauden?

Orpon hallitus on aloittanut ennennäkemättömät säästötoimet, jotka vaalikauden edetessä johtaa väistämättömästi SDP:n vaalivoittoon 2027 vaaleissa. Luultavaa on, että nämä säästöt, jotka ovat kohdistuneet kaikkein vähätuloisimpiin vaikuttaa siihen, että tämä koalitio saa tuomionsa 2027 ja kokoomus menettää asemansa ja maahan tulee Lindtmanin  johtama vasemmistohallitus.

Tällä on vääjäämätön vaikutus 2030 presidentinvaaleihin, joka tietää Stubbille vaikeuksia toiseen kauteen. Stubbin kannatus presidenttinä ei koskaan yllä Niinistön lukemiin. Tässä on Sanna Marinin iskun paikka. Eilen kirjoitin Marinin mahdollisista presidenttihaaveista. Se, mihin Marin suunnistaa Blairin instituutista antaa vahvan signaalin hänen presidentti suunnitelmistaan 2030 vaaleihin.

Näyttää siltä, että Orpo on lähtenyt tielle, jolla hän haluaa puolueensa oppositioon ja SDP:n takaisin valtaan. Jos Orpon hallitus joutuu tekemään lisäleikkauksia, tämä lisää entisestään vasemmiston voiton mahdollisuuksia. Selvää on, että persuille tämä vaalikausi tulee olemaan lopun alkua. PS on pettänyt kaikki vaalilupauksensa, eikä siihen voi luottaa.

Politiikassa kuusi vuotta on äärimmäisen lyhyt aika. SDP:n on pakko suunnitella askelmerkkinsä siten, että se varmasti voittaa 2027 eduskuntavaalit ja pääsee pääministeripuolueeksi ja sitä kautta saa vahvaa nostetta lyödä Stubb 2030. SDP:n ainoa todellinen vaihtoehto presidenttiehdokkaaksi on Sanna Marin.

Petteri Orpo on siis lähtenyt raivaamaan tietä kohti vasemmistohallitusta. Kokoomuksen kannatus ei voi kestää, jos Orpo joutuu leikkaamaan myös suurituloisilta. Orpo on jo suututtanut opiskelijat, eläkeläiset, lapsiperheet ja muut jolta meni leikkaamaan.

Persujen loppu on tulossa. SDP ja vasemmisto menettivät äänestäjänsä 2023 persuille, äänestäjät palaavat takaisin demareiden laariin, kun PS petti äänestäjänsä raskaasti. Persut tekevät itse tämän itselleen. He haluavat kovaa vauhtia oppositioon ja heikentävät Riikka Purralta kaiken uskottavuuden 2030 presidentivaaleissa. Jussi Halla-aho tuskin enää toista kertaa on ehdolla.

Jan Rossi

JanRossi
Sitoutumaton Helsinki

Olen kansainvälisen ja kotimaan politiikan seuraaja. Keskiössä on ulko- ja turvallisuuspolitiikka. Palaute ja yhteydenotot, jan.rossi@saunalahti.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu