Sanna Marin ja presidentinvaalit 2030?

Nyt kun katsoo Sanna Marinin urasuunnitelmia, päivän kysymys on, että onko urasuunnitelmien päätepiste valmistautuminen vuoden 2030 presidentinvaaleihin?

Tilanne on se, että vaaleihin on aikaa alle kuusi vuotta ja politiikassa se on erittäin lyhyt aika. Jos Marin todenteolla aikoo SDP:n ehdokkaaksi, hänen urasuunnitelmissaan tämän täytyy alkaa näkymään todenteolla viimeistään ensi vuonna.

Tällä hetkellä Marin toimii strategisena neuvonantajana kiistanalaisessa Tony Blairin instituutissa, joka tottakai on lähtölaukaus kansainväliselle uralle. Kysymys on vain siitä, että mihin Marin tähtää TBI:stä? TBI on loistava paikka verkostoitumisessa. TBI antaa mahdollisuudet rakentaa kattava kansainvälisten suhteiden verkoston, jonka kautta ammentaa eväät uskottavaan presidentinvaalikampanjaan 2030.

Jos Marin aikoo uskottavasti hakeutua presidenttiehdokkaaksi, seuraava askel uralla täytyy olla näkyvä kansainvälinen tehtävä, josta varmasti saa näkyvyyttä Suomessa. TBI:n neuvonantajan rooli ei tätä näkyvyyttä tuo. Onko siis suuntana EU-virka? Toimi Natossa? YK:ssä? Vain Euroopan keskuspankissa?

Sanna Marin on vaaleissa Suomessa ainoastaan valittu kansanedustajaksi ja Tampereen kaupunginvaltuustoon. SDP:n puheenjohtajaksi ja pääministeriksi Marin pääsi Antti Rinteen syrjäyttämisen jälkeen 2019. Marin valittiin pääministeriksi SDP:n puoluevaltuustossa kolmen äänen enemmistöllä, jossa hän voitti Antti Lindtmanin. Eduskunta valitsi sitten Marinin pääministeriksi SDP:n ehdokkaana.

Vuoden 2023 eduskuntavaaleissa Marin ei saanut mandaattia pääministeriksi kansalta. Hänen johtamansa SDP jäi kolmanneksi. Tämän täytyy harmittaa suunnattomasti Marinia, sillä hän hävisi inhoamalleen kokoomukselle ja persuille. Äänimäärissä Marin hävisi jopa Riikka Purralle.

Onko Sanna Marinilla revanssinhaku mielessä? Ainoat vaalit, jossa Marin voi hakea revanssia on vuoden 2030 presidentinvaalit, sillä SDP:n johtaa 2027 eduskuntavaaleihin Antti Lindtman. Jos SDP voittaa 2027, tämä antaa SDP:lle vahvan sijan presidentinvaaleihin 2030.

Tilanne on se, että presidentti Stubb on lyötävissä 2030. Stubb ei tule koskaan saamaan sellaista kansansuosiota kuin Sauli Niinistö sai.

Itse pidän hämmentävänä jos Marin ei ole ehdolla 2030. Kansainvälisen uran kautta myös Martti Ahtisaari nousi presidentiksi. Samoin Stubb, EU-professorin paikalta.

Mielenkiinnolla seuraan Marinin seuraavia valintoja kansainvälisen uran edetessä.

Jan Rossi

JanRossi
Sitoutumaton Helsinki

Olen kansainvälisen ja kotimaan politiikan seuraaja. Keskiössä on ulko- ja turvallisuuspolitiikka. Palaute ja yhteydenotot, jan.rossi@saunalahti.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu