Sanna Marin jää historiaan pääministerinä, jota kansa ei valinnut

Sanna Marinin kohtaloksi oli jäädä pääministeriksi, jota kansa ei koskaan vaaleissa valinnut pääministeriksi. Marinin loiste ei riittänyt vaalivoittoon 2023 vaaleissa, Marin hävisi kokoomukselle ja persuille, sekä äänimäärissä Riikka Purralle.

Marin nousi pääministeriksi häpeällisen Antti Rinteen kaatamisen jälkeen joulukuussa 2019. Marinin valinta SDP:n puoluevaltuustossa ei edes ollut yksimielinen, vaan Marin voitti Antti Lindtmanin kolmen äänen erolla.

Sanna Marin ei siis urallaan kyennyt johdattamaan puoluettaan voittoon, vaikka varmasti tavoitteli itselleen vaalivoittajana toista pääministerikautta. Pettymys on täytynyt olla äärimmäisen raskas, kun suomalaiset eivät ihastuneet Marinin glooriaan. Kansalaiset heittivät Marinin tylysti ulos ja Marin ymmärsi tämän.

Vaalien jälkeen Marin heitti hanskat tiskiin, päätti lopettaa politiikasta ja lähteä kansainvälisille urille paistattelemaan filmitähtien rinnalle hakemaan hyväksyntää muualta. Tony Blairin instituutista löytyi sopiva työ, jolla perustella julkkisten tapaamisia.

Sanna Marin oli tähden lento suomalaisella politiikasta. Politiikka on muutakin kuin paistattelua julkisuudessa tai bilettämistä. Politiikka on raskasta puurtamista, kompromissien tekoa ja pitkiä päiviä. Kansa ei Marinin puurtamista jaksanut arvostaa kun Marinin pääviholliset kokoomus ja persut kävelivät ylitse.

Pian selviää millainen Marinin pääministerikausi oli. Suomi velkaantui valtavasti, eikä Marinin hallitus kyennyt estämään tätä. Marinin hallitus luotti saavansa toisen kauden velkarahalla, mutta kansalaiset halusivat muutosta.

Lisäksi Marin ajautui monissa asioissa vastakkain presidentti Niinistön kanssa. Niinistö osoitti useaan otteeseen kaapin paikan Marinille.

Sanna Marinin täytyy olla raskaasti pettynyt suomalaiseen politiikkaan ja varsinkin äänestäjiin. Marin hylkäsi kaikki ne yli 30 000 äänestäjää, jotka äänestivät hänet eduskuntaan. Äänestäjät varmasti muistavat tämän jos Marin on vielä ehdolla joissakin vaaleissa.

Jan Rossi

JanRossi
Sitoutumaton Helsinki

Olen kansainvälisen ja kotimaan politiikan seuraaja. Keskiössä on ulko- ja turvallisuuspolitiikka. Palaute ja yhteydenotot, jan.rossi@saunalahti.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu