Sanna Marinin Tony Blair instituutti on Saudi Arabian rahoittama

Ei voi muuta kuin todeta, että ex-pääministeri Sanna Marinin edustama Tony Blair instituutti on karmaiseva sen läheisistä yhteyksistä Saudi Arabiaan. Instituutin rahoituksen pohjan muodosti Saudi Arabian myöntämä 9 miljoonan punnan lahjoitus 2018.

Instituutin perustaneella ex-pääministeri Tony Blairilla on ollut läheiset suhteet Saudi Arabiaan, sillä instituutti sai edelleen lahjoituksia Saudi Arabiasta toimittaja Jamal Khashoggin käsittämättömän murhaamisen jälkeenkin Turkissa 2018.

Tilanne on se, että Tony Blair konsultoi edelleen kaikessa hiljaisuudessa Saudi-Arabian kruununprinssin Muhammad bin Salmanin johtamaa Vision 2030 -modernisaatio-ohjelmaa. Miten tämä voi olla mahdollista kun tiedetään Muhammad bin Salmanin olleen itse Jamal Khashoggin murhan takana?

Sanna Marin on nyt mennyt strategiseksi neuvonantajaksi instituuttiin, jolla on tälläiset kytkökset diktatuuriin. Saudi Arabia on Al- Saudin suvun hallitsema diktatuuri, jossa ihmisoikeuksilla ei ole mitään merkitystä. Naisten oikeudet tiedetään erittäin heikoiksi. Miten Sanna Marin voi olla mukana tälläisessä instituutissa? Mikä on Marinin kanta Saudi Arabian surkeaan ihmisoikeustilanteeseen?

Olen täysin hämmentynyt Sanna Marinin toiminnasta. Maailmassa olisi ollut satoja muitakin järjestöjä ja instituutteja mihin hän olisi voinut tähdätä. En ymmärrä miksi Marin valitsi Tony Blairin kaltaisen instituutin.

Jokainen vähääkään kansainvälistä politiikkaa tietävä tietää, että Tony Blair vei Britannian vääristellyillä tiedoilla George W. Bushin aloittamaan laittomaan sotaan Irakissa 2003. Blair ei ole koskaan ottanut tästäkään mitään vastuuta.

Kenen puolta Marin ajaa instituutissa? Onko Marin uskottava tavatessaan hallituksen edustajia Blairin instituutin neuvonantajana? Mikä demokraattinen ihmisoikeuksia kunnioittava maa voi olla yhteistyössä instituutin kanssa, jonka rahoitus tulee sellaisesta maasta kuin Saudi Arabiasta? En ymmärrä tätä.

Jan Rossi

JanRossi
Sitoutumaton Helsinki

Olen kansainvälisen ja kotimaan politiikan seuraaja. Keskiössä on ulko- ja turvallisuuspolitiikka. Palaute ja yhteydenotot, jan.rossi@saunalahti.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu