Suomen seuraava turvallisuuspoliittinen tavoite on AUKUS-liitossa

On selvää, että Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan seuraava askel NATO-jäsenyyden jälkeen täytyy olla USA:n, Britannian ja Australian välinen AUKUS-liitto, joka syventää entisestään näiden kolmen maan turvallisuuspoliittista yhteistyötä muun muassa elektronisessa sodankäynnissä. Nämä kolme maata ovat tiivistymässä todelliseksi turvallisuuspoliittiseksi yhteisöksi luotuaan 2021 AUKUS-liiton keskenään.

Yksi merkittävin asia liitossa on Australian havitteleman ydinsukellusveneiden hankinnat, jotka tuovat kymmenien miljardien dollarien tuotot Britannialle ja USA:lle. Tämän vuoksi hämmästelen miksi Suomi ei voi hakeutua samaan liittoon, jossa Suomella olisi paljon annettavaa muun muassa telakoillaan jossa rakentaa tulevaisuuden ydinsukellusveneitä, joiden rakentamiselle Suomen NATO-jäsenyys antaa suojan. AUKUS-liitossa myös Itämeren turvallisuuspoliittinen tilanne saisi lopullisen stabilointinsa, koska USA ja Britannia ovat sitoutuneet liittoon vuosikymmeniksi. Liitto on niin tärkeä USA:lle, että edes Trump ei koskaan vetäisi Yhdysvaltoja liitosta.

USA:n ulkoministeri Antony Blinken totesi heinäkuussa Uudessa Seelannissa, että Uusi Seelanti on tervetullut liittoon, kuten muutkin maat. Blinken sanoi ”The door’s very much open for New Zealand and other partners to engage as they see appropriate going forward.”

Kuva Suomesta on erinomainen Washingtonissa. Suomi olisi täydellinen jäsen liittoon ja sitä kautta saamaan kaikki se tieto, mitä Britannia, USA ja Australia jakavat keskenään. Liiton kautta Suomi pääsisi mukaan kymmenien miljardien asehankintoihin, sekä kaikken kovimpaan turvallisuuspoliittisen keskiöön mitä maailmasta koskaan voi löytää ja saada.

Mielestäni kokoomuksen olisi aika herätä ymmärtämään kuinka tärkeästä liittoumasta on kyse. Suomessa AUKUS-liitosta ei ole keskusteltu missään. Olen pitkään hämmästellyt tätä. USA, Britannia ja Australia ovat kehittämässä uutta kivikovaa puolustusliittoa keskenään.

Suomen turvallisuuden ratkaisijaksi NATO on välivaihe, koska Donald Trump on pyrkinyt kyseenalaistamaan sen. AUKUS-liittoa Trump tai kukaan Yhdysvaltain tulevista presidenteistä ei tule kyseenalaistamaan sen aseteollisten kauppojen takia.

Suomi pystyisi antamaan panoksensa liittoon. Suomen telakoilla ja tehtaissa kyettäisiin valmistamaan kaikki ne hankinnat mitä liitossa halutaan. Mikä on ulkoministeri Valtosen kanta liittoon? Keskustelua tarvitaan.

Jan Rossi

JanRossi
Kokoomus Helsinki

Olen aktiivinen ulko- ja tarvallisuuspolitiikan seuraaja ja havannoija. Lisäksi kotimaanpolitiikan asiat ovat keskiössä. Palaute jan.rossi@saunalahti.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu