Suomi mukaan AUKUS-liittoon?

Kun katsotaan turvallisuuspolitiikan kaikkein syvimpiä ytimiä mitä maailmasta löytyy, yksi on AUKUS-liitto, jonka Yhdysvallat, Britannia ja Australia sopivat keskenään 2021. Sopimuksella nämä maat pyrkivät syventämään puolustus- ja turvallisuuspolitiikkaansa useilla eri aloilla kuten tekoälyn, elektronisen sodankäynnin, kvanttiteknologian ja merenalaisten tekniikan kehittämisessä. Lisäksi sopimuksella luodaan pohjaa, jolla Australia saa käyttöön ydinkäyttöisiä sukellusveneitä.

AUKUS on turvallisuuspolitiikan kaikkein kovin ydintä. Jopa NATO:a kovempaa yhteistä turvallisuuspolitiikkaa USA:n, Britannian ja Australian välillä. Sopimus sitoo Australian yhä syvemmin mukaan transatlanttiseen turvallisuuspolitiikkaan.

Tämän vuoksi hämmästelen kuinka vähälle huomiolle AUKUS on jäänyt Suomessa, vaikka siinä käsitellään juuri niitä turvallisuuspolitiikalle välttämättömiä asioita, jotka Suomen turvallisuudelle olisi kaikkein tärkeimpiä. Kysynkin nyt, että miksi Suomessa tästä ei ole keskusteltu?

Presidentti Stubb on ilmoittanut, että hänen kaudellaan länsi muodostaa keskiön Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan. Tämän vuoksi Suomen pitäisi pyrkiä mukaan AUKUS-turvallisuussopimukseen tai päästävä luomaan samansuuntainen järjestely Britannian ja Yhdysvaltojen kesken.

Kun Australia lähentyy turvallisuuspoltiikassaan Britanniaa ja Yhdysvaltoja, myös Suomen tulisi lähentää yhteistyötään Australian kanssa. Australia pitäisi saada mukaan Euroopan kollektiiviseen puolustukseen. Australiasta on tulossa merkittävä voimatekijä Tyynenmeren alueella.

Tilanne on siis se, että Syyskuussa 2021 Australian, Britannian ja Yhdysvaltojen johtajat ilmoittivat luovansa tehostetun kolmenvälisen turvallisuuskumppanuuden nimeltä ”AUKUS”. AUKUS on tarkoitettu vahvistamaan kunkin maan kykyä tukea toisiaan turvallisuus- ja puolustuspolitiikan eri ratkaisuissa. AUKUS syventää tiedon ja teknologian jakamista ja edistää turvallisuuteen ja puolustukseen liittyvien tieteen, teknologian, teollisten perustajen ja toimitusketjujen syvempää integraatiota. Miksi Suomi ei haluaisi tähän mukaan?

Jan Rossi

JanRossi
Sitoutumaton Helsinki

Olen kansainvälisen ja kotimaan politiikan seuraaja. Keskiössä on ulko- ja turvallisuuspolitiikka. Palaute ja yhteydenotot, jan.rossi@saunalahti.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu