Tilanne Saudi Arabiassa kehittymässä huonoon suuntaan

Ei tarvitse kuin lukea Amnestyn raporttia Saudi Arabian ihmisoikeustilanteesta, siitä näkee, että maan ihmisoikeustilanne on heikko, ja edelleen kehittymässä huonoon suuntaan.

Tilanne on se, että rauhan omaisesti mielipiteensä esittäneitä ihmisiä on tuomittu pitkiin vankeusrangaistuksiin, sekä ihmisiä tuomittu omintakeisissa oikeusistunnoissa kuolemaan. Lisäksi lapsia on tuomittu kuolemaan.

Hyvänä esimerkkinä on Mohammad bin Nasser al-Ghamdi, jonka Saudi Arabia tuomitsi kuolemaan pelkästään sen vuoksi, että oli twitterissä ilmaissut mielipiteitään. Sitten naisten oikeudet. Naisilla ei ole tunnetusti sellaisia ihmisoikeuksia kuin heillä pitäisi olla.

Tilanne Saudi Arabiassa on kehittymässä erittäin huonoon suuntaan, kun tiedetään, että kruununprinssi Muhamed Bin Salman on nousemassa maan kuninkaaksi. Oman näkemykseni mukaan, Salman aloittaa maassa puhdistukset valmistautuesaan pitkään kuninkuuteensa.

Kaikkein räikein tapaus oli toimittaja Jamal Khashoggin paloittelumurha Saudi Arabian Turkin konsulaatissa, jonka päätoteuttajaksi CIA löysi kruununprinssi Muhamed Bin Salmanin. Khashoggi paloiteltiin konsulaatissa. Konsulaatista tehtiin teurastamo. Miten tämä voi olla mahdollista.

Tony Blairille tämä ei merkinnyt mitään. Hän päätti jatkaa yhteistyötään Saudi Arabian kanssa ikäänkuin mitään ei olisi tapahtunut.

Selvää on, että Saudi Arabia on diktatuuri, jossa ei vallitse mielipiteenvapaus. Ihmisillä ei ole oikeutta äänestää, vaikuttaa, puhua vapaasti. Jos toimit toisin kuin hallinto haluaa, tälläistä odottaa pahimmassa tapauksessa kuolemantuomio. Miten kukaan voi olla yhteistyössä hallinnon kanssa, joka tappaa, kiduttaa ja vangitsee kansalaisiaan tällä tavalla? Ohessa Amnestyn raportti Saudi Arabian tilanteesta.

https://www.amnesty.org/en/location/middle-east-and-north-africa/saudi-arabia/report-saudi-arabia/

Jan Rossi

JanRossi
Sitoutumaton Helsinki

Olen kansainvälisen ja kotimaan politiikan seuraaja. Keskiössä on ulko- ja turvallisuuspolitiikka. Palaute ja yhteydenotot, jan.rossi@saunalahti.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu