Tony Blairin instituutista kasvamassa mahtiluokan vaikuttaja

Olen tässä toden teolla pyrkinyt tutustumaan Tony Blairin instituuttiin (TBI) ja kokonaisarvioina täytyy todeta, että instituutista on kasvamassa mahtiluokan globaalivaikuttaja. Instituutilla on toimintaa 40 maassa ja sen henkilökunta näyttää nouseen 850:een ja odotettavissa on, että pian mennään yli tuhanteen henkilökuntaan. Rahaa näyttää virtaavan sisään miljoonia dollareita. Missä TBI on viiden vuoden päästä?

TBI tekee yhteistyötä Indonesiasta Bahrainiin, sieltä Keniaan, Ruandaan, Ghanaan ja Yhdysvaltoihin. Britanniassa pidetään viimeistään vaalit tänä vuonna ja näyttää siltä, että työväenpuolue voittaa ne. Tämä varmistaa  sen, että TBI nousee merkittävään asemaan Britanniassa ja tulevassa Kier Starmerin hallituksessa. Odotettavissa on, että Britannian hallituksen ministereistä osa tulee TBI:stä.

Mikä on Sanna Marinin asemassa tässä kaikessa? Marin näyttää nyt pääseen paikkaan, jossa hän pääsee näkemään mitä on todellinen kansainvälinen politiikka, varsinkin jättiyritysten ja politiikan liitto. Tony Blair ei saa palkkaa instituutistaan, mutta sen johtajisto nauttii yli 600 000 punnan palkkioista instituutissa. Blair saa palkkansa JPMorgan pankista, jossa hän toimii neuvonantajana.

Mihin TBI pyrkii? TBI näyttää hahmottomalta. Sen pyrkimyksistä on tässä vaiheessa vaikeaa saada selkoa, koska kyseessä on vasta vuonna 2016 perustettu instituutti.

Tilanne on kuitenkin se, että TBI on valmis yhteistyöhän minkä maan kanssa tahansa, oli se demokratia tai diktatuuri. TBI jatkaa yhteistyötään Saudi Arabian kanssa, vaikka maa toteutti käsittämättömän  paloittelumurhan omassa konsulaatissaan 2018.

TBI tekee yhteistyötä Ruandan kanssa, jota johtaa diktaattorina Paul Kagame. Päivän kysymys on, että mihin TBI pyrkii? Selvästi Tony Blair pyrkii luomaan mahtiluokan poliittista vaikutusjärjestöä, jossa pelikenttänä ei pelkästään ole Britannia, vaan koko maailma.

Sanna Marin on päässyt nyt mukaan tähän prosessiin. Jos Marin pysyy mukana tässä, Sanna Marinista on kasvamassa kansainvälisen tason vaikuttaja. TBI antaa kaikki mahdollisuudet tähän. Mihin Marin voi valikoitua TBI:stä? Pankkimaailmaan? YK:hon? Mikä on se globaalivirka, missä Marin tullaan näkemään?

Jan Rossi

JanRossi
Sitoutumaton Helsinki

Olen kansainvälisen ja kotimaan politiikan seuraaja. Keskiössä on ulko- ja turvallisuuspolitiikka. Palaute ja yhteydenotot, jan.rossi@saunalahti.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu