Ukrainan sodalle ei ole kuin karmeita vaihtoehtoja

Kun katsoo nyt Ukrainan sodan tilannetta kaikkien osapuolten kannalta sodan ratkaisuksi ei ole kuin karmeita vaihtoehtoja. Näyttää siltä, että Venäjä ei periksi tule antamaan. Venäjä on valmis uhraamaan kaiken alistaakseen Ukrainan kontrolliinsa ja samalla Ukraina tekee kaikkensa estääkseen tämän. Ukrainaa pitää hengissä vain Yhdysvaltain aseapu.

Venäjä kykenee korvaamaan menettämänsä sotilaat rintamalla kun samaan aikaan Ukrainalla alkaa olemaan vaikeuksia saada uusia sotilaita rintamalle. Ukraina käy totaalista sotaa olemassaolostaan.

Lännelle Ukrainan tilanne on vaikea, koska sen pitää jatkaa aseapua Ukrainalle, koska muuten Venäjä tulee rintamalla läpi. Kulutussodassa Venäjä on niskan päällä.

Kysymys on nyt siitä, että kuinka kauan USA ja muut länsimaat ovat valmiita jatkamaan Ukrainan tukemista. Käytännössä tukemista ei voi lopettaa, koska muuten Venäjä puskee väkisin läpi Ukrainan puolustuslinjojen.

Miten Ukraina pystyisi voittamaan sodan? Monet asiantuntijat ovat jo väläytelleet länsimaisten joukkojen lähettämistä Ukrainaan. Tämä eskaloisi sodan Venäjän ja lännen välille. Puheet ydinaseiden käytöstä nousisi jälleen keskiöön.

Toistaiseksi lännen ainoa vaihtoehto on ylläpitää nykyistä tilannetta, että Ukraina ei kaadu, mutta pitkällä aikavälillä tämäkin on kestämätön tilanne.

Ukrainan ainoaksi vaihtoehdoksi näyttää nousevan koko maan täydellinen mobilisaatio, jossa kaikki ukrainlaismiehet joudutaan keinoja kaihtamatta värmäämään sotaan. Ukraina on ottanut tähän ensimmäiset askeleet. Ukraina käy totaalista sotaa olemassaolostaan.

Mitä Venäjä tekisi maassa jos se saisi Kiovan vallattua? Ukrainassa alkaisi kansanmurha. Kymmeniä tuhansia ukrainalasia uhkaisi teloitukset, karkotukset ja muut puhdistustoimenpiteet. Ukrainan kansaa uhkaisi tuho. Koko ukranaiskulttuuri joutuisi tuhon partaalle. Ukrainan kaatuminen on totaalinen tuho maalle, koska Venäjä on menettänyt sodassa satojatuhansia ihmsiä. Kosto olisi ankara.

Mielestäni Ukrainan sodan ratkaisu on se, että lännen on pakko miettiä joukkojen lähettämistä Ukrainaan tai antaa länsimaiset hävittäjät ja kaikki pitkän kantamat ohjukset Ukrainalle, jolla tuhota syvälle Venäjällä olevat venäläisten tykistöt.

Ukrainan sodasta on tullut Venäjän ja lännen välisen vastakkainasettelun näyttämö. Tilanne on karmea, eikä tälle sodalle löydy nyt helppoa ratkaisua. Ukrainan tukeminen on kaikkien länsimaisten demokratioiden asia. Jos Venäjä voittaa tämän sodan, Suomen naapurissa on valtio, joka hirviömäisyydessä vetää vertaistaan maailman maiden joukossa.

Jan Rossi

JanRossi
Sitoutumaton Helsinki

Olen kansainvälisen ja kotimaan politiikan seuraaja. Keskiössä on ulko- ja turvallisuuspolitiikka. Palaute ja yhteydenotot, jan.rossi@saunalahti.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu