USA:n tuki saatava Suomelle yhtä vahvaksi kuin Israelille

Yhdysvallat vakuuttaa rautaista tukeaan Israelille sen jälkeen kun Iran iski sadoilla ohjuksilla ja drooneilla Israeliin. USA ilmoitti iskujen alla ja jälkeen tukevansa rautaisella tuella Israelia nyt ja jatkossakin. Yhdysvallat on sitoutunut kaikissa olosuhteissa tukemaan maata.

Tilanne on se, että Yhdysvallat täytyy saada tukemaan myös Suomea kaikissa olosuhteissa rautaisella otteella. Tässä on presidentti Stubbilla nyt tekemisen paikka. Suomen ja Yhdysvaltain suhteita on entisestään syvennettävä, uusia yhteistyönmuotoja on kehitettävä.

Tämän vuoksi odotankin tietoa koska presidentti Stubb nähdään ensimmäisen kerran Valkoisessa talossa. On selvää, että presidentin kanslian pitää olla jo valmistelemassa vierailua.

Yhdysvaltain ja Israelin suhteet ovat vankkumattomat oli USA:ssa vallassa kuka tahansa presidentti. Suhteet olivat vankkumattomat myös Trumpin kaudella. Trump jopa siirsi USA:n lähetystön Jerusalemiin, joka oli vankkumattoman tuen osoitus Israelille.

Suomen on saatava kaikki sama sotilaallinen teknologia USA:lta, jonka on se antanut Israelin tukemiseen. USA tukee vuosittain Israelin miljardeilla dollareilla. Sama tuki pitäisi saada myös Suomelle. Israelilla on edessään vihamieliset naapurit, kärjessä kiihkomuslimien hallitsema Iran, joka vannoo levittävänsä islamilaista vallankumousta kaikkialle. Iran on saanut haltuunsa Jemenin, jota hallitsevat huthit häiritsevät kansainvälistä kauppaa Punaisella merellä. Samalla Iranin ja Venäjän suhteet ovat lähentyneet.

Suomi on NATO-jäsenyytensä aikana lähentynyt Yhdysvaltain kanssa. Suomella on jo oma DCA-sopimus USA:n kanssa. Suomi on kuitenkin kaukana siitä suhteesta, joka USA:lla ja Israelilla on. Suomen suhteet Yhdysvaltoihin täytyy saada samalle tasolle. Tämän täytyy muodostua yhdeksi presidentti Stubbin kauden tärkeimmäksi tavoitteeksi kun Venäjä muuttuu yhä karmeammaksi naapurivaltioksi. Venäjän uhan vuoksi Suomi tarvitsee kaiken sen tuen Yhdysvalloista, jonka Suomi ikinä voi saada. Odottelen innolla presidentti Stubbin ensimmäistä vierailua Valkoiseen taloon.

Jan Rossi

JanRossi
Sitoutumaton Helsinki

Olen kansainvälisen ja kotimaan politiikan seuraaja. Keskiössä on ulko- ja turvallisuuspolitiikka. Palaute ja yhteydenotot, jan.rossi@saunalahti.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu