Venäjä jää ikuiseksi hukatuksi mahdollisuudeksi

Nyt kun Venäjä on haastanut II maailmansodan jälkeisen maailmanjärjestyksen, miksi ihmeessä se ei perusta omaa maailmanjärjestöään ja eroa näistä inhoamistaan epäystävällisistä läntisistä maailmanjärjestöistä, kuten YK:sta, IMF:stä, maailmanpankista jne.

Jos Venäjä näin tekisi, sitten nähtäisiin ketkä oikeasti haluaisivat kuulua Venäjän luomiin omiin maailmanjärjestöihin. Venäjä voisi luoda oman maailmanpankin, jossa keskeinen valuutta olisi rupla. Ja oman YK:nsä, jonka päämaja olisi Moskovassa. Kuinka monta liittolaista Venäjä saisi näihin omiin järjestöihin? Muutaman? Vai satoja? Iran, Pohjois-Korea ja Venezuela olisivat kenties heti tulossa.

Kysymys nyt on, että mitä Venäjä oikein haluaa läntisen maailman vastaisella sodallaan? Mikä on tavoite? Sekö, että Venäjä sanelisi ehdot maailman järjestöissä muille? Yhdysvalloille?

Venäjän BKT ei mahdollista tätä, mutta silti se haluaa supervallaksi supervaltojen rinnalle. Miksi Venäjä ei tee itsestään teollista jättiläistä Yhdysvaltojen mallin mukaisesti? Miksi se ei kehitä maataan, että se voisi BKT:lla rinnastui muihin teollistuneisiin valtioihin? Tilanne on se, että Venäjän BKT on Hollannin tasolla. Ja tällä tasollako se haluaa olla supervalta?

Kiina on onnistunut nousemaan talousjättiläiseksi, Venäjä ei. Venäjällä olisi ollut kaikki resurssit olla maailman johtava teollisuusvaltio, mutta alikehittyneisyys, korruptio ja osaamattomuus on jättänyt sen pelkästään raaka-aineita vieväksi valtioksi.

Ukrainan sodallaan Venäjä hukkasi kaikki edellytykset nousta taistelemaan sijoituksista, investoinneista ja muista kansainvälisistä pääomista, joilla se olisi voinut kilpailla USA:n kanssa. Nykyisessä tilanteessa kukaan halua enää sijoittaa Venäjälle. Investoinnit voivat kadota hetkessä. Venäjä ei ole turvallinen maa.

Venäjä jää ikuisesti hukatuksi mahdollisuudeksi. Ja Venäjä teki itse sen itselleen. Venäjä taantuu, eristyy ja menettää kaikki mahdollisuutensa kasvaa, koska nykyisessä verkostoituneessa maailman yhteisössä ei pärjää vanhoilla keinoilla. Venäjä ei ymmärrä maailman muutosta. Se on taantunut 1800-luvulle. Ja valtaamalla naapurimaidensa alueita se kuvittelee olevansa suuri. Mitä järjettömyyttä.

Jan Rossi

JanRossi
Sitoutumaton Helsinki

Olen kansainvälisen ja kotimaan politiikan seuraaja. Keskiössä on ulko- ja turvallisuuspolitiikka. Palaute ja yhteydenotot, jan.rossi@saunalahti.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu