Autoilun verotusta kannattaa alentaa – myös päästöjen vähentämiseksi

Suomessa henkilöautot edustavat hiilipäästöistä suunnilleen 9% osuutta. Silti ne on nostettu ”tikunnokkaan” päästövähentäjien ilmasto-ohjelmissa. Auto ilmeisesti symbolisoi sellaista perinteisen perheen vapaata liikkumistapaa, jota vihreän aatteen vannoutuneimmat opetuslapset eivät suvaitse. Auto edustaa heille muuta kuin liikkumisvälinettä. Se on toisaalta jopa ymmärrettävää niiltä, jotka katsovat asiaa vain Helsingin ydinkeskustan ”betonivihreän” asukkaiden perspektiivistä.  Unohdetaan muu Suomi.

Autoilun 9 miljardin verotus on suuri syy pienten kuntien näivettymiseen. Näiden asukkailta imetään ostovoima pois autojen ja polttoaineiden korkeiksi nostetuilla veroilla. Pienissä kunnissa ei ratikka vie juomaan Lattea aatetovereiden kanssa vegebaariin. Välimatkat ovat pitkiä. Korkea polttoainehinta ja verotus vie elinvoimaa kehä kolmosen ulkopuolella joka päivä autojen varassa olevilta asukkailta. Korkea polttoaineen hinta kertautuu niiden alueiden kaikkiin kustannuksiin.

Tarvitaan selkeä korjausliike. Autoilun ja polttoaineiden verotus tulee muuttaa kustannusvastaaviksi päästömaksuja myöten. Kansalaisille on palautettava mahdollisuus valita tukiaisia tarvitsematon liikennemuoto tappiollisen julkisen liikenteen sijasta. Sen on kansantaloudellisestikin parempi vaihtoehto.

Samalla myös asuinpaikan valinta helpottuu, ja voi painottua asumisviihtyvyyteen täyteen ahdettujen betonilähiöiden sijasta. Myös se tuo kansantaloudellisia säästöjä. Asuinpaikan voi valita kerrostaloasumista merkittävästi edullisemmista kunnista pien- ja omakotitaloalueilta. Pientalojen rakentamis- ja muut kustannukset ovat asuinneliötä kohden noin puolta pienemmät kuin kerrostaloissa. Ajan myötä todennäköisesti myös osa yrityksistä muuttaisi perässä. Alemmat kustannukset ja henkilökunnan hyvinvointi sekä asumisympäristön viihtyvyys ovat yksi merkittävä kilpailutekijä osaavasta työvoimasta kisattaessa.

Autoilun verotuksen aleneminen tietenkin tarkoittaa, että valtio tarvitsee säästöjä muualta. Kompensointi tulee yritysten kilpailutilannetta vinouttavien, vuosittain jaettavien lähes 10 miljardin yritystukien alasajosta. Lisäksi ”viivan alle” kertyisi huomattavat säästöt nykyistä alhaisemmista asumiskustannuksista. Asunnot ovat kotitalouksien kallein hankinta. Säästöt purkautuisivat palveluiden lisääntyvään ostamiseen. Työttömyys vähenisi, samoin kustannukset valtiolle työttömyyskorvauksista.

Mainittakoon, että autoilun verotuksen alentaminen auttaa myös autokannan uusiutumista ja siten liikenteen päästöjen vähenemistä – muistaen kuitenkin, että henkilöautot edustavat siltikin vain alle kymmenesosaa päästöistä. Autoilun avulla saatavat kansantaloudelliset säästöt sen sijaan ratkaisevat aikataulun, jolla hallitseva päästölähde eli sähkö ja lämpö pystytään muuttamaan fossiilisten polttoaineiden sijasta ydinvoimalla tuotettaviksi. Muuta kilpailukykyistä vaihtoehtoa ei ole.

Jari Ikänen, energiatekniikan DI

Liike Nyt, Uusimaa

Jari Ikänen
Espoo
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu