Sähkötuet korvattava hintakatolla – pikaisesti(!)
Jos sähkön hinnalle ei aseteta yleistä hintakattoa, muodostuu sähköstä ikään kuin uusi veromuoto, jolla sähkön tuottajat pääsevät rahastamaan Suomea moninkertaisilla myyntihinnoilla sähkön todellisiin tuotantokustannuksiin verrattuna. Se välittyisi kaikkiin kustannuksiin niin teollisuudessa, liikenteessä, palveluissa kuin myös Suomen kilpailukykyyn.
Pienituloisten sähkötuet eivät estäisi erilaisten tuotteiden hintojen nousua. Sähkötuet eivät myöskään kannustaisi sähkön myyjiä alentamaan korkeita hintojaan, mahdollisesti jopa päinvastoin.
Sähkö ei ole mikä tahansa tuote. Sähkösopimuksen umpeutuessa asiakas ei voi jättäytyä sähköttömiksi odottamaan parempien tarjouksien aikoja. Hän joutuu tekemään uuden sopimuksen ehdoilla, joita operaattorit sillä hetkellä sattuvat niistä vaatimaan.
Käyn seuraavassa lävitse tärkeimmät perusasiat sähkön tuottamiseen, sähkönsiirtoon ja nyt tarvittavaan yleiseen sähkön hintakattoon liittyen.
Sähköllä ei ole kiinteää tuotantohintaa. Erilaisia tuotantotapoja, hintoineen, on monia. Voimalaitoksia käynnistetään ”halvin tuotantotapa ensin” järjestyksessä sitä mukaa kun kokonaiskulutus kasvaa.
Sähkön pörssihinnalla ei todellisuudessa tarkoiteta sähkön (keskimääräistä) arvoa tai hintaa, vaan jo käynnissä olevista voimalaitoksista viimeisimpänä käynnistetyn, eli niistä kaikkein kalleimman, tuotantotavan hintaa.
Pörssihinta on siksi vain sähköntuotannon kulloistakin lisäämista kuvaava ”marginaalihinta”. Todellisesta sähkön (keskimääräisestä) hinnasta se ei kerro mitään. Sähkön käyttäjien laskuttaminen pitäisi kuitenkin perustua vain tähän jälkimmäiseen, sähkön myyjille (välittäjille) koituvaan keskimääräisen hintatasoon.
Ukrainan tapahtumat yhdessä Ruotsin ydinvoimalaitoksen korjausseisokin kanssa paljastivat Suomen riippuvuuden naapurimaiden sähköstä. Sähköntuotantomme ja ajoittainen ylijäämäsähkö naapurimaistamme eivät enää välttämättä riittäisikään kaikille kuluttajille arkipakkaspäivien tuulettomina huippukulutushetkinä. Seurauksena on sähkön pörssihinnan karkaaminen taivaisiin sähkön toimittamiseen sitoutuneiden sähkönmyyjien kilpaillessa keskenään yhä korkeammilla ostotarjouksilla vähiin käyvistä sähkönrippeistä.
Tilanne on monille sähkön jälleenmyyjille täysin uusi, sisältäen runsaasti ennalta arvaamattomia tekijöitä. Myyjät pyrkivät silloin eroon riskeistään hinnoittelemalla sähkönsä uusissa sopimuksissa varman päälle korkeiksi. Se ei kuitenkaan ole eettisesti hyväksyttävää, eikä myöskään tarpeellista edes tuontisähkön saamiseksi.
Aikoinaan sähköntuotannosta ja jakelusta paikallisille kuntien omistamille sähköyhtiöille vastasi pitkälti Imatran Voima osakeyhtiö (IVO). Se oli valtion (suomalaisten) täysin omistama laajoine sähköverkkoineen. Sähköntuotannon riittävyydestä koko maassa, tarvittavine varavoimalaitoksineen, se huolehti ja neuvotteli Sähköntuottajain yhteistyövaltuuskunta (STYV) puitteissa. Jokainen merkittävä sähköntuottaja oli velvollinen osallistumaan siihen.
EU:n myötä tuli määräys eriyttää sähkön tuotanto, sähköverkot ja myynti toisistaan vapaan kilpailun mahdollistamiseksi. Kenen tahansa piti voida tuottaa sähköä tai myydä sitä verkon välityksellä. Syntyi sähkömarkkinat. Ja sähköpörssi. Ja kantaverkkoyhtiö Fingrid. Ja sähkön vähittäismyyntiyhtiöt. Kenen tahansa piti voida ostaa sähköä pörssistä sitä kuluttajille myydäkseen.
Sähkön toimittamiseen liittyviä eri toimijoita on siten nykyään kolme: sähkön tuottaja (voimayhtiö), jakeluverkkoyhtiö ja myyjä/operaattori. Vain jälkimmäiset ostavat sähköä pörssistä ja myyvät sitä eteenpäin kuluttajille.
Mainittakoon, että Fingrid on täysin valtion ja suomalaisten eläkeyhtiöiden ym. omistama. Se huolehtii Suomen suurjännitteisen kantaverkon toimintakyvystä tarvittavine jännitteineen ja taajuuksineen sekä sähkön siirtotarpeiden toteuttamisesta naapurimaidemme välillä (Nordpool).
Kantaverkon ”jatkeina” on erilaisten muiden yhtiöiden omistamia sähkönjakeluverkkoja. Poliitikkojen tunnetusti ulkomaille myymä Caruna Oy on niistä yksi. Sähkönjakeluverkot mahdollistavat mm. kuntien omistamien sähköyhtiöiden ja sähkön kuluttajien välisen sähkönsiirron samoin kuin yhteyden kantaverkkoon.
Kannanotot siitä, että kuluttajien pitäisi maksaa sähköstään myös sen huippukulutushetkien mukaisia huipputaksoja, olisivat relevantteja jos kuluttajat ostaisivat sähkönsä suoraan eri sähköntuottajilta. Todellisuudessa kuluttaja ostaa sähkönsä vain valitsemaltaan yhdeltä sähkön vähittäismyyjältä, ei sähkön tuottajalta (voimayhtiöltä).
On vain vähittäismyyjien vallassa arvioida millä hinnalla ne sähköä pörssistä kulloinkin tarjoutuvat ostamaan, ja millä (keskimääräisellä) hinnalla ne koko välittämäänsä sähkömäärää asiakkailleen myyvät.
Siksi on perusteltua korvata hallituksen nyt vaalipaniikissaan roiskimat 4 kpl eri sähkötukivyyhtiä yhden yleisen hintakaton säätämisellä. Se on menetelmänä yksinkertainen, ei vaadi kuluttajilta toimenpiteitä, ei valtiolta tukiaisia eikä synnyttäisi ”väliinputoajiakaan”. Riittää, että valtio huolehtii vain sähköntuottajien riittävän suuresta katteesta. Sitä voidaan myös aina ajan myötä tarvittaessa hienosäätää. Nähdäkseni noin 15 c/kWh huippuhintakatto on riittävä, yllin kyllin.
Mainittakoon, että ennen Ukrainan kriisiä sähkön kuluttajahinta oli tyypillisesti 5-7 c/kWh. Sähkön tuotantokustannukset puolestaan olivat Lappeenrannan teknillisen yliopiston (LUT) julkaisun “Sähkön tuotantokustannusvertailu” (v. 2017) mukaan uusille laitoksille näiden tyypistä riippuen vain suuruusluokkaa 5-8 c/kWh (ydin, kivihiii, tuuli, puu, turve jne.) kuoletuksineen ja korkoineen, ja kalleimmillaankin vain 10 c/kWh (aurinkovoima).
Pelkoa siitä, että hintakatto tekisi sähkön saannin naapurimaista tuottajilleen kannattamattomaksi, ei ole. Esimerkiksi Pohjois-Ruotsin vesi- ja tuulivoimaloista ei voida siirtää ylituotantosähköä kuin vain Suomeen, vaikka E-Ruotsissa on samaan aikaan sähköpula. Ruotsin sisäiset sähköverkot eivät ole välityskyvyiltään riittäviä, ja niiden laajentaminen olisi liian kallista.
Myöskään sähkön myyminen merkittävissä määrin (”karkaaminen”) Suomesta muihin kallimman hitatason maihin ei ole edes teoriassa mahdollista. Maiden väliset siirtoverkot ovat siihen nähden välityskyvyltään aivan liian pienet.
Hallituspuolueiden olisi jo viimeinkin irrottauduttava poliittisista vain äänestäjäryhmilleen suunnattujen tukiaisten räätälöimisestä etenkin asioissa, joissa osaaminen ei riitä. He ovat silloin ideologiansa varassa ja edunvalvojiensa johdateltavissa.
Jari Ikänen; diplomi-insinööri, energiatekniikan asiantuntija
Hyvä artikkeli sähkötukien toimimattomuudesta.
Ilmoita asiaton viesti
Selkeä kirjoitus ja hyviä pointteja.
Ilmoita asiaton viesti
Loistava artikkeli Jarilta. Tämä loputtomien tukien jako on vääristää vain markkinatalouden toimintaa ja se ei ole toimiva ratkaisu tähän energiakriisi ongelmaa eikä kasvaviin energian hintoihin.
Eelis Paukku on tehnyt väitöskirjan tästä tukien jakamisen vaikutuksesta talouteen ja itse yhdyn väitöskirjan johtopäätöksiin:
”tuet eivät voi luoda talouskasvua loputtomiin” [1, s.
287]
”Tutkimustulokset valtiontukipolitiikan taustalla vaikuttavista
seikoista sekä valtiontukipolitiikasta laajemminkin voidaan tiivistää komission vuonna 2005 lausumaan
toteamukseen ”valtiontuki ei ole ilmaista”.” [1, s. 293]
[1] Eelis Paukku.: Euroopan unionin politiikan ja tukikilpailun vaikutus valtiontukisääntelyyn. Väitöskirja. Lapin yliopisto
2020: https://lauda.ulapland.fi/handle/10024/64072
Ilmoita asiaton viesti
Ikänen saattaa olla energiatekniikan asiantuntija, mutta energiamarkkinasta hänen ymmärryksensä on vääristynyt.
Pelkoa siitä, että hintakatto tekisi sähkön saannin naapurimaista tuottajilleen kannattamattomaksi, ei ole. Esimerkiksi Pohjois-Ruotsin vesi- ja tuulivoimaloista ei voida siirtää ylituotantosähköä kuin vain Suomeen, vaikka E-Ruotsissa on samaan aikaan sähköpula.
Tuossa tilanteessa sähkö tulisi Suomeen pohjoisesta ja poistuisi merikaapelia pitkin Keski-Ruotsiin.
Nyt elämme ohimenevää poikkeustilannetta; tulevaisuudessa ikäset vouhottavat siitä kun sähkön pörssihinta menee miinukselle.
Ilmoita asiaton viesti
28 vrk:n keskihinta on 11.12 snt/kWh joten se taisi muutenkin mennä jo.
Vaikka vielä tulisi viikon-parin kylmä kausi, maaliskuussa ne ovat jo ohi ja TVO3:n pitäisi tuottaa.
Ilmoita asiaton viesti
Itsekin kärvistelen pörssisähkön nujertamana, ja kateellisena kuuntelen naapureita, joilla on varaa maksaa moninkertaista hintaa kiinteähintaisista sopimuksistaan.
Tietysti pois lukien yksi naapuri, joka ostaa varmaan viinansakin Alkosta puoleen hintaan. Toiset osaa – minä en.
Ilmoita asiaton viesti
Katsos kun Keski-Ruotsista puuttuu ne välityskyvyltään riittävät sähkönsiirtoverkot. Sähköverkoissa pitää olla, ja saa olla, vain lähialueiden kulutusta vastaava sähkömäärä, muutoin jännite ja taajuus verkossa poikkeaa liiaksi hyvin kapeista tavoitearvoistaan, vaurioittaen käyttäjien sähkölaitteita. Ainoa ratkaisu olisi rakentaa suuremman kapasiteetin sähkönsiirtoverkko. Se puolestaan olisi niin lkallista, ettei se tulisi kysymykseen muutoin kuin valtion miljardien tukiaisilla.. Samat syyt estävät runsaan tuulisähkön siirtämisen P-Saksasta E-Saksaan, lisäverkon rakentamisineen.
Sähkön hinta tulee Suomessakin menemään ajoittain miinukselle jahka rakenteilla olevat tuulivoimalat valmistuvat – kuten jo on käynyt sekä Saksan ja Tanskan tuulivoiman rannikoilla. Siinä sitten ihmetellään kenen pitää maksaa kellekin, sähkön tuottamisesta vaiko sen vastaanottamisesta (kuluttamisesta). Hyvällä tuulella isoja tuulimyllyjä on vaikea pysäyttää…
Ilmoita asiaton viesti
”Tuossa tilanteessa sähkö tulisi Suomeen pohjoisesta ja poistuisi merikaapelia pitkin Keski-Ruotsiin.”
Merikaapelin siirtokapasiteetti ruotsiin on 1200MW ja pohjoisessa aurora-linjan tämän hetkinen siirtokapasiteetti ruotsista suomeen on 1500MW joten siitä jäisi joka tapauksessa suomeen sen 300MW. Lisäksi aurora-linjan kapasiteettia nostetaan juuri 800MW verran. Jolloin pohjois-ruotsista olisi suomeen päin 2300MW verran siirtokapasiteettia. Norjasta on 100MW kapasiteettia.
Viroon on kapasiteettia 1150MW.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä ja selkeästi tilanteen kertova selostus!
Sähkömarkkinahan (kuten järjestelmää halutaan kutsua…) toimii tavallaan väärin päin. Kuluttajan ostohinta määräytyy aina kalleimman tarjouksen mukaan.
Vaalien lähestyessä tukien jakaminen äänestäjille on vallassa oleville vanhoille puolueille mieluisampi vaihtoehto, kuin tilanteen helposti ja nopeasti ilman byrokratiaa korjaava hintakattojärjestelmä.
Ilmoita asiaton viesti
Myisikö Kallioja oman tuotteensa siitä eniten maksavalle vai sille, jonka hintakatto on paremmin tarjoavaa alempi.
Ilmoita asiaton viesti
Myyjä joutuu valitsemaan parhaiten maksavan ostajan niiden joukosta, joille hän pystyy tuotteensa toimittamaan.
Ilmoita asiaton viesti
Paljonko saksalaiset sähköä ostaisi jos myydään halvalla?
Ilmoita asiaton viesti
Ostaisivat kaiken (jos olisi siirtoverkkoja); vertaa väkiluvut Saksa vs. Suomi 80 ja 5.5 milj.
Ilmoita asiaton viesti
Kuolleena syntynyt ajatus. Sähkön hintaa säännösteltiin 1900-luvulla, kun kuntien velvollisuuksiin kuului toimittaa sähköt tupaan. Nykyään hinta määräytyy pörssissä, jossa olemme osa pohjoismaista sähkömarkkinaa. Hinnanmääritys perustuu myyjän ja ostajan väliseen sopimukseen, ei siihen kukaan ulkopuolinen voi mennä väliin huutamaan että sopikaa mitä sovitte mutta minä sanon että hintakatto on X euroa.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoitin sähkökaton koskevan vain sähkön välittäjien ja kuluttajien välisiä sopimuksia, ei sähkön tuottajien ja välittäjien välisiä pörssin tuntihintoja. Lait ovat sopimuksia vahvempia, kuten mm. työsopimuksissa ja lainojen koroissa.
Ilmoita asiaton viesti
Siis jos sähkö maksaa 50 c/kWh ja kuluttajan hintakatto olisi 15, valtio hyvittäisi erotuksen?
Marra-joulukuun korkeat hinnat johtuivat siitä, että sähkön tarjontaa oli vähän. Ukrainan sodan takia meiltä poistui 15% sähkön tarjonnasta eikä sitä voida korvata yhdessä yössä. Korkea hinta toisaalta johti sähkön säästämiseen eikä sähkökatkoja tullut. Jos tuossa tilanteessa olisimme tukeneet sähkön kulutusta, olisi se todennäköisesti loppunut.
Tilanne muutenkin vaikuttaa jo pian helpottavan. OL3 ilmeisesti vihdoin viimein alkaa toimittamaan sähköä, tuulivoimaa rakennetaan lisää samoin kun on valmistumassa uusia siirtolinjoja Ruotsiin ja Norjaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ruotsiin kyllä aurora-linjaa vahvistetaan, mutta norjan suuntaan ei tietääkseni ole tapahtumassa mitään. Sinne on 100MW verran siirtokapasiteettia.
Ilmoita asiaton viesti
Olet ilmeisesti oikeassa. Muistelin Fingridin asiakaslehdestä lukeneeni että Norjaankin olisi uusi yhteys rakenteilla, mutta en löydä sitä enää, joten ilmeisesti muistin väärin.
Ilmoita asiaton viesti
Korjaa kaima, jos olen väärässä. Nythän tilanne on sellainen, että tuottajat ovat perustaneet omia myyntiyhtiöitä tai sitten niitä on pykätty kasaan yhdessä muiden tuottajien kanssa. Toki markkinoilla on myös myyjiä, jotka eivät itse tuota sähköä. Kuitenkin, mitä eroa yhtiöiden kannalta on sillä, että tekeekö isoa tulosta tuotanto vai myynti? Tuossahan siirretään rahaa taskusta toiseen. Hinnan kannalta oleellista on se, että mikä on tuotantohinta, josta sitten lähdetään laskemaan katteita eteenpäin myynnille. Sähköpörssi tosin muuttaa tilannetta siten, että sieltä putkahtaa kaikille ostajille sama hinta, kun kysyntä ja tuotanto kohtaavat jossakin pisteessä.
Olen samaa mieltä, että hintakatto 15c/kWh on taso, jolla kyllä pystyy valtaosan sähköstä tuottamaan. Näiden markkinoiden ongelma on tuotannon vähäisyyys ison kysynnän aikana. Kansalaisten kannalta ongelmaksi muodostuu se, että jokaiselle taloudelle sähkö on tärkeää. Sähköä on pakko ostaa, kun lähes kaikki toimii sähköllä. 1990-luvulla muistan, kun valtion taholta kerrottiin, että sähkölämmitys on oikea lämmitysmuoto. Nyt nuo taloudet ovat lirissä, jotka moisia ”oppeja” uskoivat.
Taloudet eivät voi korvata sähköään muulla kuten vaikkapa ruuan kohdalla, jos vehnä on kallista, niin kuluttaja voi ostaa kauraa. Markkinatalous toimii siellä, mutta se ei toimi kunnolla sähköpörssin osalta. Markkinat, jotka eivät toimi kunnolla ”perushyödykkeiden kohdalla” eivät saa kupata kansalaisia ja muita yrityksiä.
Jokaiselle pitäisi olla selvää, että tällaiset hinnannousut eivät ole terveitä tilanteita markkinoilla. Hinnannousut eivät ole ongelma tuottajille, joiden tuotteita kansalaisten on pakko ostaa. Sitä ihmettelen, että ne yritykset, jotka eivät voi siirtää kohonneita hintoja tuotteisiinsa eivät älähdä, koska nythän on menossa iso tulonsiirto heiltäkin noille tuottajille. Mitä isompi osa yritysten ja kansalaisten rahoista menee sähköyhtiöille, niin sitä vähemmän rahaa on käytössä muihin hankintoihin. On hyvä muistaa, että iso osa sähköntuotannosta on kuntien ja valtion käsissä.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri noin, loppupäätelmineen ja perusteluineen.
On hyvä muistaa/tietää, että valtio-omisteinen IVO muodostettiin aikoinaan teollisuuden ehdotuksesta, tuottamaan vakaata ja edullista sähköä koko maahan ilman haitallista kilpailua (luit oikein).
Yksi IVO:n tehtävistä nimittäin oli estää päällekkäiset, toisiaan vastaan kilpailevat investoinnit.
Suomi välttyi esim. USA:n tilanteesta, jossa samoilla alueilla on tarpeettomasti monia eri toimijoiden omistamia sähkönsiirtolinjoja (-verkkoja).
Myös kokonaisuuden kannalta epätarkoituksenmukaisilta voimalaitoshankkeilta on Suomessa vältytty kuntapoliitikkojen haaveiden hintalappuineen.
IVO pystyi myös huolehtimaan sähköntuotannon riittävän suuresta ylikapasiteetista eli varavoimaloista. Näiden sähkö oli kallista mutta kullanarvoista äkkitilanteissa, joissa voimala- tai sähköverkkoviat olisivat muutoin johtaneet laajoihin vuorokausienkin pituisiin sähköverkkojen ”pimenemisiin” suuressa osassa maata.
Koko Suomen sähköasioista sovittiin Sähköntuottajain yhteistyövaltuuskunnassa (STYV). Kaikki voimayhtiöt olivat velvollisia osallistumaan sen toimintaan.
Suomessa oli Euroopan kolmanneksi edullisin sähkö. Vain Norja ja Ruotsi olivat edullisempia, suuremman vesivoimansa ansiosta. Jos oikein muistan, kotitaloussähkö oli Saksassa Suomea kaksi tai kolme kertaa kalliimpaa.
Voidaan sanoa edullisen sähkön olleen yksi Suomen kehityksen kulmakivistä.
Voimayhtiöt voivat tosiaan nytkin myydä sähköä, mutta EU-määräysten mukaisesti vain erillisten (tytär)yhtiöiden toimesta ja vain sähköä pörssistä ostamalla.
Sähköä tuotetaan suomalaisissa voimalaitoksissa murto-osalla 15c/kWh hinnasta. Suomessa ei ole isoja kaasuvoimalaitoksia, näiden sähkön kalleuden takia. Ylikysyntätilanteissa sähköstä voidaan toki pyytää ja tarjota mitä vain kuten taidehuutokaupoissakin.
Ilmoita asiaton viesti
Minä olen kirjoittanut tännekin, että pelkään sitä, että Energiavirasto luo sähkölle sellaisen ”kohtuullisen” hinnan kannanottonaan, joka on aikaisempaan keskimääräisen hintaan nähden kohtuuton. Toisen huolestuttavan seikan toi esille kansanedustaja Heikki Vestman (kok) kun hän kertoi, että sähkömarkkinalain muutosesityksen mukaan sähköyhtiöt saisivat tarjota pörssisähköä ainoana niin sanottuna toimitusvelvollisuustuotteena. Tuolloin ”kohtuullisen” hinnan määrittelisi pörssisähkö. Poliitikkomme tekevät toista ja puhuvat toista, ketaleet.
Ilmoita asiaton viesti
U-huh. En ollut tuollaisesta lakimuutosesityksestä vielä kuullut. Pörssihinnoittelu tarkoittaisi, etteivät useimmat kuluttajat voisi tietää paljonko sähkölaitteen käyttö tulisi lopulta maksamaan. Sama kuin jos puheluissa ja takseissakin siirryttäisiin pörssihinnoitteluun.
Ilmoita asiaton viesti
Tuossa on linkki juttuun:
https://www.is.fi/politiikka/art-2000009320617.html
Ilmoita asiaton viesti
Aika yllättävää, kuinka periaatteessa oikeistolaisesti ajattelevistakin tulee tiukan paikan tullen kommunisteja. Kannatetaan siis markkinataloutta, paitsi jos se toimii markkinatalouden lainalaisuuksien mukaan.
Eli siis ei mitään hintakattoja eikä muitakaan vippaskonsteja. Vaalien läheisyys tuottaa ihmeellisiä ideoita, jotka toivottavasti tulevat jäämään lyhytaikaisiksi.
Nyt elämme muutoskautta, jonka aikana kieltämättä tulee ikäviä tilanteita. Jatkossa kuitenkin olisi viisainta se, että kaikilla olisi pörssisähkö. He, jotka eivät halua hintavaihtelua, heille kiinteä hinta tulee jatkossa olemaan vaihtelevan hinnan keskiarvoa suurempi.
Jolla on kohtuuton tilanne sähkölaskun kanssa, saisi mennä toimeentulotukiluukulle. Itse olen ihan tyytyväinen pörssisähkööni, joka tällä viikolla on maksanut keskimäärin 7.5 c/kWh + marginaali.
Ilmoita asiaton viesti
Oletetaan, että kaikkien ihmisten terveys on kiinni jostakin lääkkeestä. On sovittu, että markkinat hoitavat noiden lääkkeiden myynnin lääkepörssin kautta. Ongelmana on se, että ajoittain kysyntä on niin suurta, että tuotanto ei pysty vastaamaan siihen kunnolla ja hinnat nousevat taivaisiin ja kaikilla ei ole varaa niihin. Onko järkevää puuttua markkinoihin vai annetaanko ihmisten kokea kohtalonsa? Ei se markkinatalouskaan aina ole toimiva. Sähkönsiirtoakin säädellään, mutta sähkön hintaanko ei saisi puuttua vaikka ihan samat elementit harvojen vallasta ovat sielläkin esillä?
Ilmoita asiaton viesti
Tuosta lääkevertauksesta tulee mieleen Martin Shkreli, joka kokeili yhteiskunnan sietokykyä lääkkeen hinnan tapauksessa. Hän löysi sietokyvyn rajan https://en.wikipedia.org/wiki/Martin_Shkreli.
Totta on, että markkinat ei aina toimi hyvin ja se tarvitsee tietynlaisia reunaehtoja. Tässä sähkökysymyksessä kuitenkin mennään vaalipaniikissa turhan pitkälle. Ihan kohta herätään huomaamaan, että vaarahan onkin jo ohi.
Kaikki, jotka ovat viimeisen 4-6 kk:n sisällä teheet 2v määräaikaisen sopparin, ovat tehneet pahan virheen.
Ilmoita asiaton viesti
Saattoihan sekin jotain vaikuttaa,kun firma kaatui alta,ja aikaa oli minimaalisesti.
Eihän sellainen hötkyile,jolla ei ole siihen syytä.
Ilmoita asiaton viesti
Tupla pois
Ilmoita asiaton viesti
Totta. Hintakatto ei edusta vapaata markkinataloutta. Yksi näkökanta olla sitä mieltä että maksakaas nyt kansalaiset siitä hyvästä, että menitte uskomaan ja äänestämään niitä vihreitä ym. jotka vuosikymmenien ajan rummuttivat, ettei voimayhtiöiden insinöörien laskelmissa uusien voimalaitosten rakentamistarpeista ole mitään perää.
Vapaassa kilpailussa yksi toimijoiden tavoitteista on monopoliasemaan pääseminen. Sen mahdollistamaa rahastusta ei markkinatalousmaissa kuitenkaan yleisesti hyväksytä, vaan päinvastoin pyritään estämään ne. On veteen piirretty viiva mihin kohtaan kulloinkin olisi raja vedettävä, yhteiseksi hyväksi.
Ilmoita asiaton viesti