Mikä on vihapuhetta ja mikä ei? Mikä on kiihottamista kansanryhmää vastaan ja mikä ei?

Iltasanomien pääkirjoitus alkoi 08.11.2019 näin:

”Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen avasi pandoran lippaan määräämällä esitutkinnan Päivi Räsäsen (kd) vanhoista nettikirjoituksista ja Raamatun tulkinnoista. Netistä löytyy paljon muutakin, johon tapaus Räsäsen jälkeen syyttäjän pitäisi puuttua samoilla perusteilla – kirjallisuudesta myös.”

Kirjoituksessa todetaan myöhemmin:

”Moni luuli, että syyttäjän kanta on vitsi. Ikävä kyllä ei ole.”

Päivi Räsästä epäillään nyt kansanryhmää vastaan kiihottamisesta.

Olisiko aihetta vähän vertailla, millaista ”vihapuhetta” Päivi Räsänen puhui, ja miten härskiä vihapuhetta Jehovan todistajien järjestö kohdistaa entisiin Jehovan todistajiin? Näissä kahdessa on valtava ero. Tämän jutun lukija voi itse päätellä, kumpi on vihapuhetta.

Jehovan todistajien suurissa konventeissa esitettiin v. 2013 usealle miljoonalle kuulijalle ympäri maailmaa noin 15 minuuttia kestävä puhe aiheesta ”Ihmisluopiot”. Tuo puhe esitettiin myös Suomen konventeissa. Tuo puhe oli hyvin loukkaava. Siinä vietiin ihmisarvo ja sen mukana kaikki muukin ihmisyyteen kuuluva entisiltä Jehovan todistajilta. Heidät oli joko erotettu seurakunnasta tai he olivat itse eronneet seurakunnasta, kuka mistäkin syystä. Uskonnonvapauteen kuuluu oikeus saada lähteä uskonnollisesta ryhmästä. Miksi lähtijöihin pitää kohdistaa vihaa?

Kuva on otettu Helsingin konventista.

Tämä puhe ei ollut mitään ”kevyttä moittimista” vaan ihan ”kunnon” loukkaavaa paatosta. Puheessa vihapuheen kohteena olevista ”luopioista” puhuttiin ”näin kauniisti”:

Luopiot ovat niskoittelevia ihmisiä
Luopiot kehittelevät jumalattomia ajatusrakennelmia
Luopiot maustavat ”soppansa” myrkyllisillä valheilla
Luopiot pyrkivät pettämään mielen
Luopiot ottavat osaa demonien pöydässä
Luopiot ovat osa ”käärmeen siementä”
Luopiot hylkäävät ylpeästi neuvot
Luopiot ovat katkeria ja mustasukkaisia
Luopiot ovat unohtaneet kaiken mitä ovat oppineet Jehova Jumalasta
Luopiot ovat hylänneet Jumalan antamat normit
Luopiot ovat hengellisesti kuolleita
Luopiot yrittävät viedä Kristuksen opetuslapset mukaansa
Luopiot yrittävät aiheuttaa jakaumia
Luopiot puhuvat vääristeltyjä asioita
Luopiot käyttävät lipeviä sanoja internetissä ja televisiossa
Luopioiden mieltä myrkyttää kriittinen asenne vanhimpia ja hallintoelintä vastaan
Luopiot valehtelevat viranomaisille yrittäen näin saada JT-järjestön työn kielletyksi
Luopiot yrittävät mustamaalata Jehovan kansan median välityksellä
Luopiot ovat ”tappavan epidemian” tartuttamia
Luopiot ovat ”taudin kantajia”, joita pitää karttaa
Luopioiden puhe ei ole vilpitöntä
Luopiot pyrkivät ohjailemaan toisten mieltä ja jäytämään heidän uskoaan
Luopiot ovat osa antikristusta
Luopiot levittävät valheita

Helsingin poliisi aloitti esitutkinnan puheesta. Kuulusteluun joutuivat mm. Jehovan todistajien uskonnollisen yhdyskunnan puheenjohtaja Jukka Ropponen ja Helsingin konventissa puheen pitänyt Tapio Saarenoja. Esitutkinta edistyi hyvin, ja poliisi sai selville, että kyse oli todellakin kiihotuksesta kansanryhmää vastaan. Ja kansanryhmän vahvisti entisiksi Jehovan todistajiksi Jukka Ropponen. Pieni ote kuulustelusta:

Poliisi: Keistä ihmisistä, konkreettisesti, käytetään nimitystä luopio siinä merkityksessä kuin edellä esitetyssä puheessa tarkoitetaan?

Ropponen: Emme nimiä mainitse emmekä määrittele. Kerromme vain, mitä Raamatussa kerrotaan tällaisista ihmisistä, mitä he ovat ja mitä he yrittävät tehdä. Pitäydymme Raamatun määritelmään näistä ihmisistä.

Poliisi: Käytetäänkö Jehovan todistajien piirissä jotakin nimitystä niistä ihmisistä, jotka ovat eronneet tai on erotettu seurakunnasta?

Ropponen: Heistä puhutaan eronneina ja erotettuina.

Poliisi: Käytetäänkö eronneesta ja erotetusta nimitystä luopio?

Ropponen: Ei. Virallinen määritelmä on eronnut tai erotettu.

Poliisi: Mitä Jehovan todistajien piirissä tarkoittaa maailmallinen ihminen?

Ropponen: Sillä tarkoitetaan ihmisiä, jotka eivät noudata Raamatun periaatteita. Jumalasta vieraantunut maailma ei yleensä noudata niitä, ja siksi kun puhutaan maailmallisista ihmisistä, niin viitataan tällaisiin piirteisiin, jotka ovat tunnusomaista Jumalasta vieraantuneille ihmisille.

Poliisi: Käytetäänkö luopio-nimitystä sellaisista ihmisistä, jotka eivät ole koskaan olleet Jehovan todistajia?

Ropponen: Ei.

Näin ollen kuulustelussa poliisi erittäin selkeästi osoitti, että Jehovan todistajien käyttämä ”luopio”-sana soveltuu vain seurakunnasta eronneisiin ja erotettuihin jäseniin, siis entisiin Jehovan todistajiin. Se on sen kansanryhmä, joko joutui vihapuheen kohteeksi.

Jostain syystä esitutkinta kuitenkin lopetettiin. Vaikka kaikki todisteet Jehovan todistajia vastaan oli olemassa, apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske ja valtionsyyttäjä Anu Mantila päättivät lopettaa esitutkinnan. He perustelivat päätöstä näin:

”On varsin todennäköistä, ettei tutkinnan jatkaminen toisi syytteen nostamisen edellyttämää näyttöä.”

Perustelu on erikoinen. Kaikki tarvittava näyttö oli jo saatu kuulusteluissa. Sitä ei vain haluttu nähdä. Ehkä paikalle olisi tarvittu joku Sherlokki Holminen tai hänen kollegansa Perkule Hoirot, niin johan olisi johtopäätökset saatu tehtyä.

Jos Jehovan todistajat vapautettiin näin kiistattomien todisteiden perusteella, mitä syitä olisi tuomita Päivi Räsänen?

Onko Suomessa yhdenvertaisuutta? Jos Päivi Räsänen tuomitaan, Jehovan todistajien järjestön vihapuheen perusteella heidän vastuuhenkilönsä olisi pitänyt myös tuomita, ja paljon ankarammin.

Voit lukea koko asiaan liittyvän aineiston nettisivuni kautta. Sen kautta voit myös kuunnella koko 15 minuutin konventtipuheen. Aineisto sisältää kaikki polisiin esitutkinta-aineistoon kuuluvat dokumentit.

Löytyy tämän linkin takaa:

https://johanneksenpoika.fi/luopiopuhe_2013/index.html

 

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu