Korjausliike asuu meissä kaikissa
Valtiontaloutta on luvattu kohentaa ja saattaa tasapainoon aina vaalien alla jo useamman vaalikauden ajan. Poukkoilu päämäärän saavuttamiseksi eri hallitusten välillä on ollut kuin humalaisen kulkijan kotimatka ravintolaillan jälkeen. Tiessä on riittänyt pituutta, mutta leveys on aina käynyt vähäiseksi. Edellinen hallitus jo pääsikin muutaman askeleen eteenpäin, mutta nykyisellä hallituskoalitiolla ei ole päästy alkua pidemmälle, vaan on käynyt päinvastoin. On menty kontroloimatta pitkäaikaisvaikutuksia valtiontalouteen mielistellen omaa äänestäjäkuntaa illanistujaisista lähtien. Kun siipiveikoiksi ilmestyivät koronapandemia ja naapurimaan tyranni sotatoimineen, niin vaikutukset tulevat tuntumaan jokaisen kansalaisemme arjessa pitempään kuin kauan. Asioiden laitto tärkeysjärjestykseen valtion kulurakenteen hillitsemisessä jäi muilta osin valitettavasti lähtökuoppiin eli tyystin tekemättä ja sitäkin selitetään juuri näillä kahdella ennalta arvaamattomalla tapahtumalla.
Tällä vaalikaudella on panostettu muun muassa uuteen julkishallintoon, joka vie verovaroja tuottamattomalle sote-sektorin osalle. Tuskin sairastunut taudinkuvastaan riippumatta on toivonut sote-uudistukselta hallinnon kasvattamista. Pikemminkin nopeaa hoitoon pääsyä ja konkreettisia lääkinnällisiä ja kirurgisia toimia ja niitä operoivia tekijöitä sekä hoivaa heikentyneeseen fyysiseen tai psyykkiseen olotilaansa. Herääkin kysymys, että onko katsottu parhaaksi toimintamalliksi ikääntyneiden ja tuottamattomiksi katsottujen kansalaisten poistaminen muonavahvuudesta ennenaikaisesti, kuin saattaa toiminta sellaiseksi, jossa sotepalvelut hinnoitellaan ja kompensoidaan rahallisesti käyttäjälle samansuuruiseksi julkisen ja yksityisen toimijan kanssa ja niitä tarvitsevat voisivat valita kummanko palveluntuottajan palvelua käyttää. Miten on nyt palo-ja pelastuspalvelujen saatavuuden laita, paraniko ne? Eikö sielläkin tarvita nimenomaan enemmän lähivalmiutta ja tekijöitä, kuin selvännäkijöitä.
Pitää edelleen jatkuvasti kysyä myös, mitä on tehty oman kansallisen syntyvyyden kasvuun saattamiseksi ja oman työvoimareservin saattamiseksi kansantalouttamme kohentavalle uralle? Jotenkin tilanne on mennyt sellaiseksi, että molempien kohdalla on nostettu kädet pystyyn ja ulkoistettu tehtävät ulkomaalaistaustaisille. Yhteiskuntaamme pitäisi kuitenkin pystyä kehittämään sisältäpäin, koska meillä kerrotaan olevan huippukoulutettuja asiantuntijoita lähes joka alalle. Mistä johtuu, että olemme silti jatkuvassa terveys-ja talouskriisissä? Syömmekö esimerkiksi tietämättämme jotakin sellaista ruoan lisäainetta, joka vaikuttaa ihmisten mielialoihin ja käyttäytymiseen, vai mikä vie ajattelun- ja toiminnankyvyn yhä useammalta nyt jo ylisukupolvisesti? Löytyykö selventävää tutkimusta tai halukkuutta tutkia tällaisia asioita monien muiden tutkimusta vaativien alojen oheen?
Puoluepolitiikka on täynnä arvovalintoja, joilla käydään kauppaa nykyisten eduskuntapuolueiden kesken ideologisessa ja rahallisessa hyötymistarkoituksessa. Nykyinen puoluetukijärjestelmä on osittain laillistettua korruptiota, joka ei soimaa yhdenkään eduskuntapuolueen omaatuntoa. Vaalikausittain reilun 140 miljoonan euron puoluetuella ostetaan äänet samoille puolueille niin vaalikojuilla kuin medioissakin kaikissa yleisissä vaaleissa ja niiden toimikausien aikana. Kaikki veronmaksajat osallistuvat kuitenkin puoluetuen maksamiseen. Puoluetukijärjestelmää pitää kohtuullistaa ja uudistaa sellaiseksi, että kaikki puoluerekisterissä olevat puolueet saavat saman suuruisen summan toimintasa rahoittamiseksi. Puoluetukea pitää supistaa jatkossa 100 miljoona euroa vaalikaudessa. Yhteiskuntamme ei kehity ja uudistu oikeudenmukaisempaan suuntaan, mikäli korruptoitunut eriarvoistaminen poliittisten toimijoiden kesken annetaan jatkua nykyisellä mallilla. Korjausliike asuu meissä kaikissa, joten ei ole häpeä kenellekään pyrkiä muuttamaan urautuneita ja vinoutuneita yhteiskunnallisia käytänteitä moraaliltaan terveempään ja hyväksyttävämpään suuntaan.
Valitettavasti koulutus ainakaan Suomessa ei riittävästi opeta ja painota itsenäisen ajattelun tärkeyttä. Ihmisiä on helppo manipuloida puolelleen. Koulutettu tai ei, ihminen toimii liian usein sopulilauman tavoin. Mikäli näin ei olisi, esimerkiksi Putinin kaltainen diktaattori (Kreml) ei pystyisi aloittaman raakoja hyökkäyssotia. Diktatuureja ei edes synny, mikäli ihmiset ajattelevat itsenäisesti.
Puolueiden tukemisesta. Korruption mahdollisuudet vähenisivät mikäli yritykset ja muut organisaatiot kiellettäisiin jakamasta vaalirahaa. Myös lobbaustoiminnan täydellinen avoimuus kitkee korruptiota. Suomessa esimerkiksi rakennusteollisuus on vahvasti lobannut poliitikkoja ja luultavasti myös mediakenttää jne. Yksityinen media on riippuvainen mainostuloista, jolloin mediatalo varoo loukkaamasta isoja mainostajia jne.
Suomessa ja myös muualla on liian vähän päättäjiä, jotka ajavat maansa kokonaisetua. Nykyään ajetaan lähinnä oman puolueen ja oman eturyhmän asioita. Näin ollen yhteiskuntamme heikkenee heikkenemistään. Mikään ei kehity parempaan suuntaan, vaan käy päinvastoin ja kansakuntamme taantuu ja heikkenee.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos kommentista Nita.
Koulutus sinällään on välttämätöntä ja ennen kaikkea perustaitojen kuten luku-, kirjoitus-ja laskutaidon oppiminen jo alakoulun ekaluokalla ja sen jälkeen kielet ja muut välttämättömät reaaliaineet sekä ympäristö, työelämän alkeet, yhteiskunnan toimintamallit ja yrittäminen näille jatkumona edistymistaso huomioiden yläasteella ja ammattikouluissa sekä lukiossa. Tässä vaiheessa pitäisi jo pystyä ajattelemaan itsenäisesti ja suuntautua jatko-opinnoissa sellaiselle alalle, mikä aidosti kiinnosta ja johon on luontaisia taipumuksia. Koulutusta tulisi järkeistää ja kohdistaa aloille, joilla on työvoimavajetta, sillä opiskelusta ei saisi tulla kenelläkään ammatti eli ei ole yhteiskunnallisesti järkevää kouluttaa jo useita tutkinnon suorittaneita aina vain uuteen tutkintoon, koska silloin itselleen mielekkääseen koulutukseen eivät pääse ne, joilla itsenäinen ajattelukyky on ottanut odotettua enemmän aikaa.
Viime vuonna Suomi oli viidettä kertaa maailman onnelisin kansakunta. Yksi kriteeristä oli, että meillä on erittäin alhainen korruption taso. Sanoisin, että meillä on osattu piilottaa ja hyväksyttää kansalaislla korruptio erilaisiin toimialoihin sekä järjestökenttään monia muita yhteiskuntia paremmin. Näitä pitää vain nostaa esille.
Maamme kokonaisedun ajamiseen sekä yksilön parempaan huomiomiseen yhteiskunnan jäsenenä tarvitsemme juuri korjaustoimenpiteitä. Näitä on erittäin vaikea saada liikkeelle juuri poliittisen ideologian ja vallantavoittelun otteessa toimivien puolueiden hallitessa muun muassa puoluetuella äänestäjien mielialoja. Mutta, jos tätä vallitsevaa suuntausta ei yritetä korjata, niin meno jatkuu entisellään.
Ilmoita asiaton viesti