Korjausliike asuu meissä kaikissa

Valtiontaloutta on luvattu kohentaa ja saattaa tasapainoon aina vaalien alla jo useamman vaalikauden ajan. Poukkoilu päämäärän saavuttamiseksi eri hallitusten välillä on ollut kuin humalaisen kulkijan kotimatka ravintolaillan jälkeen. Tiessä on riittänyt pituutta, mutta leveys on aina käynyt vähäiseksi. Edellinen hallitus jo pääsikin muutaman askeleen eteenpäin, mutta nykyisellä hallituskoalitiolla ei ole päästy alkua pidemmälle, vaan on käynyt päinvastoin. On menty kontroloimatta pitkäaikaisvaikutuksia valtiontalouteen mielistellen omaa äänestäjäkuntaa illanistujaisista lähtien. Kun siipiveikoiksi ilmestyivät koronapandemia ja naapurimaan tyranni sotatoimineen, niin vaikutukset tulevat tuntumaan jokaisen kansalaisemme arjessa pitempään kuin kauan. Asioiden laitto tärkeysjärjestykseen valtion kulurakenteen hillitsemisessä jäi muilta osin valitettavasti lähtökuoppiin eli tyystin tekemättä ja sitäkin selitetään  juuri näillä kahdella ennalta arvaamattomalla tapahtumalla.

 

Tällä vaalikaudella on panostettu muun muassa uuteen julkishallintoon, joka vie verovaroja tuottamattomalle sote-sektorin osalle. Tuskin sairastunut taudinkuvastaan riippumatta on toivonut sote-uudistukselta hallinnon kasvattamista. Pikemminkin nopeaa hoitoon pääsyä ja konkreettisia lääkinnällisiä ja kirurgisia toimia ja niitä operoivia tekijöitä sekä hoivaa heikentyneeseen fyysiseen tai psyykkiseen olotilaansa. Herääkin kysymys, että onko katsottu parhaaksi toimintamalliksi ikääntyneiden ja tuottamattomiksi katsottujen kansalaisten poistaminen muonavahvuudesta ennenaikaisesti, kuin saattaa toiminta sellaiseksi, jossa sotepalvelut hinnoitellaan ja kompensoidaan rahallisesti käyttäjälle samansuuruiseksi julkisen ja yksityisen toimijan kanssa ja niitä tarvitsevat voisivat valita kummanko palveluntuottajan palvelua käyttää.  Miten on nyt palo-ja pelastuspalvelujen saatavuuden laita, paraniko ne?  Eikö sielläkin tarvita nimenomaan enemmän lähivalmiutta ja tekijöitä, kuin selvännäkijöitä.

 

Pitää edelleen jatkuvasti kysyä myös, mitä on tehty oman kansallisen syntyvyyden kasvuun saattamiseksi ja oman työvoimareservin  saattamiseksi kansantalouttamme kohentavalle uralle? Jotenkin tilanne on mennyt sellaiseksi, että molempien kohdalla on nostettu kädet pystyyn ja ulkoistettu tehtävät ulkomaalaistaustaisille. Yhteiskuntaamme pitäisi kuitenkin pystyä kehittämään sisältäpäin, koska meillä kerrotaan olevan huippukoulutettuja asiantuntijoita lähes joka alalle. Mistä johtuu, että olemme silti jatkuvassa terveys-ja talouskriisissä? Syömmekö esimerkiksi tietämättämme jotakin sellaista ruoan lisäainetta, joka vaikuttaa ihmisten mielialoihin ja käyttäytymiseen, vai mikä vie ajattelun- ja toiminnankyvyn yhä useammalta nyt jo ylisukupolvisesti? Löytyykö selventävää tutkimusta tai halukkuutta tutkia tällaisia asioita monien muiden tutkimusta vaativien alojen oheen?

 

Puoluepolitiikka on täynnä arvovalintoja, joilla käydään kauppaa nykyisten eduskuntapuolueiden  kesken ideologisessa ja rahallisessa hyötymistarkoituksessa. Nykyinen puoluetukijärjestelmä  on osittain laillistettua korruptiota, joka ei soimaa yhdenkään eduskuntapuolueen omaatuntoa. Vaalikausittain  reilun 140 miljoonan euron puoluetuella ostetaan äänet samoille puolueille niin vaalikojuilla kuin medioissakin kaikissa yleisissä vaaleissa ja niiden toimikausien aikana. Kaikki veronmaksajat osallistuvat kuitenkin puoluetuen maksamiseen. Puoluetukijärjestelmää pitää kohtuullistaa ja uudistaa  sellaiseksi, että kaikki puoluerekisterissä olevat puolueet  saavat saman suuruisen summan toimintasa rahoittamiseksi. Puoluetukea pitää supistaa jatkossa  100 miljoona euroa vaalikaudessa. Yhteiskuntamme ei kehity ja uudistu oikeudenmukaisempaan suuntaan, mikäli korruptoitunut eriarvoistaminen poliittisten toimijoiden kesken annetaan jatkua nykyisellä mallilla. Korjausliike asuu meissä kaikissa, joten ei ole häpeä kenellekään pyrkiä muuttamaan urautuneita ja vinoutuneita yhteiskunnallisia käytänteitä moraaliltaan terveempään ja hyväksyttävämpään suuntaan.

 

 

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu