Kotiäidin palkka pilottihankkeeksi ja tutkimustyön kohteeksi
Yhteiskunnassamme lasten ja nuorten henkinen pahoinvointi, tunne-elämän häiriöt, syrjäytyminen ja väkivaltaisuus lisääntyvät kiihtyvällä vauhdilla ja huostaanottojen määrä kasvaa samassa suhteessa. Keskustelua käydään mielenterveyshäiriöisten ja päihderiippuvaisten lasten ja nuorten hoitoon ja huostaanottoon liittyvien resurssien riitävyydestä ja uusien korkeammin koulutettujen varhaiskasvatusalan ammattilaisten määrän kasvattamisesta. Unohtuuko tässä keskustelussa kuitenkin juurisyiden perusteellinen ruotiminen eli otetaanko kaikki oleellinen keskusteluun mukaan.
Perheitä ei pidä perustaa heikoin perustein, vaan tahtotilana tulisi vanhempien osalta olla koko loppuelämän kestävä perheyhteisö. Jos ja kun perhe perustetaan ja lapsia syntyy, on vaikea ymmärtää miksi yhteiskunnassamme itsepintaisesti ajetaan pienokaisten vieroittamista pois kotoa lastentarhoihin ja päiväkoteihin yhä vain nuorempina, nykyään jo alle vuoden ikäisinä. Asiaa perustellaan lapsen tottumisella sosiaaliseen kanssakäymiseen vertaisryhmissä. Onko suhde vieraaseen ympäristöön ja ihmisiin tässä iässä tärkeämpi kuin suhde omaan turvalliseen kotiin ja äitiin sekä muihin perheenjäseniin? Kuinka monessa huostaanottojen tapauksessa taustalla on äidin omat kokemukset vastaavasta tilanteesta hänen varhaislapsuudesta.
Jo vuosikymmenten ajan on kiivaasti ajettu naisten oikeuksia astua työelämään ja osittain heidät on pakotettu siihen taloudellisin perustein heti lasten syntymän jälkeen, jotta mahdollisuus saada elanto ja aikanaan työeläkettä täyttyisi. Tämä lienee toinen ja ilmeinen syy lasten vierottamiseen kodista yhä varhaisemmassa iässä. Joissakin tapauksissa sekin voi johtaa perhekeskeisyyden rikkoutumiseen, avioeroihin, yksinhuoltajuuteen tai uusioperheen perustamiseen, pahimmassa tapauksessa ajautumiseen yhteiskunnan ulkopuolelle tai ennen aikaiseen poistumiseen joukostamme.
Olen jo muutaman vuoden ajan peräänkuulluttanut eläkettä kartuttavan kotiäidin palkan toteutumista niille äideille, jotka haluavat hoitaa alle kouluikäiset lapsensa kotona ja siirtää siten muuhun ansiotyöhön ryhtymistä siihen saakka, kunnes nuorimmainenkin lapsista saavuttaa omatoimisuuden iän. Kotiäitikin voi halutessaan ja tarpeen mukaan käydä lastensa kanssa päiväkerhoissa ja vastaavissa sekä ajan niin salliessa suorittaa etäopiskelua voimavarojensa mukaan.
Tällainen hanke tulisi pilotoida ja ottaa tutkimustyön kohteeksi, jotta saisimme selvyyden siihen, johtuuko lasten ja nuorten pahoinvointi ja mielialahäiriöt ja miltä osin liian varhaisesta vieraskosketuksesta kodin ulkopuoliseen ympäristöön ja ihmisiin. Olisiko kotiäidin palkasta mahdollisesti hyötyä suurimman kansallisen investoinnin eli syntyvyyden kasvuun saattamisen vauhdittajaksi. Asia on hyvin laaja ja monisäkeinen, mutta mielestäni tutkimisen arvoinen asia.
Kalapuikkoviiksinen äijä ehdottelee kotiäideistä. Oletko kuullut, että isäkin voi hoitaa omia lapsiaan vallan hyvin, ihan siinä missä äitikin?
Ilmoita asiaton viesti
Olen kuullut ja todennutkin asian. Lapsen suhde äitiin on kuitenkin mielestäni erilainen kuin lapsi ja isä suhde. Tarkoituksellisesti nostan asian esille vain naisten osalta, koska perheissä äidin rooli on saanut uusia piirteitä perinteiseen kotiäidin asemaan. Joissakin tapauksissa voisi perustelut koti-isän vastaavasta palkasta olla pätevämmällä pohjalla, mutta siksipä juuri näitä kokeiluja tulisi käynnistää jostakin tietystä näkökulmasta alkaen, että näemme vaihtoehtoisten toimien vaikutukset kimuranttiin tilanteeseen.
Ilmoita asiaton viesti
Luotan siihen, että useimmille lapsille päiväkoti on erittäin hyvä paikka kasvaa, jopa parempi kuin keskimääräinen koti.
Ilmoita asiaton viesti
Tarvitaanko sitten koteja olleenkaan, jos lapsille parasta on kasvaa kodin ulkopuolella? Et varmaankaan aivan tätä tarkoita. Joissakin tapauksissa, varsnkin jos vanhemmat ovat päihderiippuvaisia tai alkoholisoituneita tai muuten kykenemättömiä huolehtimaan kotona olevista lapsista, niin silloin päiväkoti voi olla ainoa pelastus lapselle. Eli jos kotihoidossa vaarana on lapsen joutuminen tulla huostaanotetuksi yhteiskunnan toimesta, niin tulisiko silloin lasten huostaanottojen sijaan ottaa vanhemmat tai riskitekijänä oleva vanhempi huostaan ja antaa lapsen olla kodissaan ”sijaisäitinä” ammattitaitoinen kodinhoitaja, joka huolehtii lapsen arjen turvasta siihen saakka, kunnes vanhemmat tai jompi kumpi heistä on saatu siihen kuntoon , että turvallinen kotihoito heidän toimestaan on mahdollista. Isoja kysymyksiä vailla vastausta, eikä vaan.
Ilmoita asiaton viesti
Aikuisen huostaanottoa eli vangitsemista varten on olemassa omat lakinsa ja kriteerinsä. Asunto irtaimistoineen kuuluu pääosin aikuiselle, ja hän tarvitsee sitä normaaliin elämiseensä, ehkä jopa työhönkin, johon hän saattaa olla täysin kykenevä vaikka olisi riski lapsen kehitykselle.
Normaalin työelämän rytmin mukainen päivähoito 40 tuntia viikossa on erittäin hyvä mauste useimpien lasten kotielämän ohelle. Sieltä lapsi saa elämäänsä jotain mitä kotona ei saa, ja toisaalta kotonakin kai saa jotain mitä päiväkodissa ei saa.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvin ajatuksia sinällään. Olen itse vanhanaikainen ja näen kotiäidin palkan olevan ouolison asia hoitaa. Lasten hankinta on myös taloudellinen päätös ja se vastuu kuuluu vanhemmille. Kun vain toinen on töissä niin toisella on täysi vapaus ansaita enemmän. Työtä voi vaihtaa myös tarvittaessa tai tehdä kahta työtä. Itse olin työssä, jonka palkka määräytyi tulosten mukaan. Palkan nosto kymmenillä prosenteilla ei ollut ongelma.
Kotona olevan vanhemman puuttuva palkka ei ole yhteiskunnan tehtävä järjestää. Yhteiskunta voisi toki yhden tienaajan perheelle antaa huomattavan verohelpotuksen tai poistaa tuloveron kokonaan siksi aikaa, kun lapset ovat pieniä.
Se mikä yhteiskunnan tulisi hoitaa on kotiinjäävän vanhemman eläketurva. Siihen voisi käyttää verovapaan puolison verojen osuutta.
On väärin, että naisten netto mediaanieläke on köyhyysrajalla nykyään, jos nainen on vuosia kotiäitinä ja työ on peruspalkkaista alle 2.800€ kuussa.
Ilmoita asiaton viesti
Jos televisiosarjoista voi päätellä naisten uutta roolia yhteiskunnissa, niin kyllä on huvittavaa katsoa kun naiset ovat niin rosvoa ja poliisia ettei oikein uskoisi. Ammuskelevat pyssyillä ja pystyvät yhtä fyysisiin suorituksiin kuin miehet. Tuon perusteella on menty liian pitkälle naisten tasa-arvossa vaiko yhdenvertaisuudessa, että voitaisiin hyvin palata entiseen siten, että ei-uranaisille maksettaisiin kotityöstä eläkettä kerryttävää palkkaa. Tosin ongelmaksi jää kun lapset ovat lähteneet kodista, että miten työllistyminen jatkuisi kaikkien kohdalla.
Ilmoita asiaton viesti
Kuka siis maksaisi palkkaa kotiäideille? Heistä tulisi siis valtava lisä muutenkin ylisuureen julkishallintomme palkkalistaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ei se kotiäidin eläkettä kartuttava palkka ole tietenkään ongelmaton ja siksi sitä pitäisi kokeilumielessä pilotoida ja tehdä tutkimukset sen vaikutuksista yhteiskuntaamme. Lasten ja nuorten pahoinvointi maksaa myös yhteiskunnallemme enemmän kuin arvaammekaan. Se mistä kotiäidin palkka koostuisi , tulisi myös selvittää eli sisältyisikö siihen lapsilisät, työmarkkinatuki, kotihoidonlisä ja osittain myös toimeentulotuki ja niin edelleen. Tavoite kuitenkin tulee olla selkeä eli terveempi yhteiskunta ja lisääntyvän väkiluvun johdosta vauraampi kansakunta.
Ilmoita asiaton viesti
Ainakin Itävallassa maksetaa kotiäideille jonkin ajan siitä, että ovat kotona hoitamassa pieniä lapsiaan. Tosin sitä en tiedä, että kertyykö tuosta eläkettä.
Ilmoita asiaton viesti
Olet Pentti asian ytimessä naisten roolin muuttumisen suhteen. Suorituspaineet ja menestyminen työn, harrastusten ja somettamisen ryydittämässä yhteiskunnassamme peittää alleen perinteisen kotiäidin roolin. Naisten oletetaan pystyvän yhä vaativimpiin suorituksiin aina uusissa tehtäväkentissä ja samalla elättämään sekä itsensä ja perheensä. Edellä mainituista syistä johtuen kansallinen syntyvyys hiipuu entisestään, koska kodin ulkopuolinen ansiotyö käy ylivoimaiseksi ja kotonaoloaika lasten parissa muuttaa luonnettaan.
Paluu muuhun työelämään tulisi mahdollistaa etäopintojen ja työvalmennuksen kautta kotiäiteyden palkan turvin lasten alkaessa olla omatoimisessa iässä eli siinä iässä, että he kykenevät selvitymään arkiaskareista ilman jatkuvaa opastusta ja valvontaa.
Ilmoita asiaton viesti