Terveydenhuollossa rahastamiselle on tultava loppu
Päivittäin uutisoidaan hyvinvointialueiden riittämättömästä rahoituksesta, hoitohenkilöstön vajeesta ja erilaisista säästötoimista, joilla pyritään tilannetta korjaamaan sellaiseksi, mitä kansalaisten oikeustaju hyvältä terveydenhuollolta edellyttää. Viesti monilta valtakunnan ja aluevaltuustojen päättäjiltä kertoo, että tälle systeemille pitää antaa lisää aikaa ja rahaa, jotta palaset loksahtelevat paikoilleen. Ongelmien juurisyiksi luetellaan muun muassa ikääntyvien nopeasti lisääntyvä joukko, elinajan odotteen pidentyminen, hoitohenkilökunnan vähyys ja alanvaihto sekä tietojärjestelmien uudistaminen ja niiden yhteensovittamisen hitaus.
Tämä pitänee monilta osin paikkansa, mutta nostaako yksikään ek-puolue ongelmien taustatekijöiden joukkoon ns.laillisen korruption, eli nykyisen puoluetukijärjestelmän, jonka seurauksena ideologiset näkökannat puoluetoiminnassa vesittävät yhdenvertaisuudet terveyspalveluiden saatavuudessa? Samalla ne kasvattavat julkishallintoa ja ruokkivat ”ennenaikaista eutanasiaa” ja terveydellä rahastusta monin eri tavoin. Osa väestökannastamme ei kykyne omilla vaatimattomilla taloutensa resursseilla hankkimaan riittävän nopeasti tarvitsemiaan lääkkeitä ja hoitoa, joten heidän kohtalonsa on sairastua yhä vakavammin ja poistuminen keskuudestamme on siltä osin sinetöity. Osa taas käyttää vallitsevaa tilannetta hyväkseen hakeutumalla jatkuvan sosiaalituen piiriin ja sen myötä ennenaikaiselle eläkkeelle muun muassa masennukseen ja mielialahäiriöihin vedoten.
Oma lukunsa ovat etiikkansa hukanneet lääkärit, jotka surutta rahastavat kaikin käytettävissä olevin keinoin niin yhteiskuntaa kuin yksittäisiä asiakkaitakin. Samaan kategoriaan pitää liittää puolueita ja poliittisia päättäjiä ohjeistavat asiantuntijatahot, jotka korvausta vastaan toimivat puolueiden ideologioita myötäillen päättäjien taustatukena. Terveydenhuollossa hoitoa tarvitsevat ovatkin tipahtaneet suurelta osin jo aikaa sitten kyydistä ja markkinoita hallitsevat aivan muut tahot. Yksityisellä sektorilla toimivat terveydenhuollon ammattilaiset ovat myös saaneet koulutuksensa julkisin varoin. Kansalaisten on saatava samat hoidot ja terveyspalvelut samalla nimellisellä hinnalla molemmilta alalla toimivilta sektoreilta. Vain henkisesti ja fyysisesti terve kansakunta on kykenevä huolehtimaan kansalaistensa hyvinvoinnista ja turvallisuudesta, joten terveydellä rahastamiselle nykyisen käytännön perusteella on tultava loppu.
Tuon ensimmäisessä kappaleessa esittämäsi asiat ovat olleet tiedossa jo kymmeniä vuosia.
Ihme ettei sinne sotevirkailijoiden ja poliitikkojen laajaan sakkiin osunut yhtään laskutaitoista, jotka olisi osannut ottaa huomioon vääjäämättömät asiat kuten esim.
ikääntymisen vaikutukset.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos kommentistasi Heikki!
Olet aivan oikeassa, että ongelmat ovat olleet havaittavissa jo useamman vuosikymmenen ajan. Niitä on pyritty nyt ratkaisemaan tällä nykyisellä sote-mallilla, mutta ei tästä näytä tulevan tolkkua, siksipä asiaa kritisoinkin. Edelleenkään poliittiset päättäjät eivät kykene tekemään sellaisia ratkaisuja, joilla ensinnäkin kansallinen syntyvyys saadaan selkeään kasvuun, jolloin voisi ainakin kuvitella, että joukkoomme syntyisi ratkaisuhakuisia uusia kansalaisia, joilla on aidosti terve näkemys kansalaisten hyvinvoinnin tasapuolisuudesta.
Ilmoita asiaton viesti
Joo ja ikuinen elämä pitää taata kaikille.
Esim niille nuorille,jotka eivät enää halua kulkea kahdella jalalla vaan joku naamari kasvoillakontaten jotain eläintä matkien.
Kaipa heillekin kohta vaaditaan omat koulut.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos kommentistasi Jukka
Tällaisia esille tuomiasi ajatuksia ja seurauksia yhteiskuntaamme syntyy mielestäni osittain juuri nykyisen puoluetukijärjestelmän johdannaisena.
Ilmoita asiaton viesti
Voidaanko puhua poliittisista että ideologisista korruptioista joiden välissä seikkailee tietyt väestöryhmät_ yksilöt ?
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos kommentistasi Seppo
Mielestäni korruptio on osa poliittista ja ideologista toimintaa, joten suuri osa kansalaisista on tavallaan pelinappuloita tässä yhteydessä.
Ilmoita asiaton viesti
Oli järjestelyjen taustalla mitä oli, niin ratkaiseva-arvoisemman tuotannon on voitava sanoa poikkeavan optionaalisemmista, etenkin kun jälkimmäiset ovat ei-reaalia.
Kyse on hinnoittelusta, ja sen mahdollisuudesta. Tarkoittaa samalla apajia, sektorikohtaisesti.
Samalla jako tuotannossa tuo esiin kuilut, talouskuilutuksen jälkeen.
Vallan kohdalla kuilua ei sallita hankalana. Sen vuoksi diktatatuuriin ei suhtauduta positiivisesti.
Valta-asemien ja erojen rakentuminen tulisi huomioida paremmin.
Tällaista ei voi kompensoida, olemalla enemmän mukana, ja suuremmalla sitouttamisella ongelmapotentiaaliseen ja viimei ongelmaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos kommentistasi Juha
Analysoit asiaa mielenkiintoisesti ja oikealla tavalla.
Ilmoita asiaton viesti
Perusongelmaan törmää muissakin yhteyksissä:
https://yle.fi/a/74-20111992 (sähkönsiirto)
Asuminen on ollut mm tätä markkinapaikkaa, varsin perustavan tarpeen kautta.
Näiden kautta on helpompi ottaa yliote, ja saattaa yhä enemmän muualle.
Ilmoita asiaton viesti
Melkoista omatoimisuutta tai tarmokasta lähiomaista tarvitaan, että hoidot terveydenhoitosysteemissä alkavat pelata. Vain harvoilla on varaa käyttää yksityisiä palveluita.
Olen itse nyt vanhemmiten saanut kalliita leikkaushoitoja, joita yllättävän auliisti sairaanhoitoalue on tarjonnut liitännäispalveluineen. Olen niistä äärimmäisen kiitollinen. Vanhusten palveluasuminen on suuresti valunut suurten finanssiyhtiöiden käsiin rahantekoautomaatiksi, jota tuetaan etusivun kokoisilla mainoksilla. Onko sote-alueilla (veronmaksajilla) todella
varaa rahoittaa pörssiyhtiöitä, äskeittäin niitä rahoitettiin useilla miljoonilla, Kelatukia nostamalla yksityisten lääkäyrityksen palvelujen käyttäjille. Hinnat eivät koskaan laske pikemmin nousevat. Tilastot osoittavat ettei kaikilla ole varaa kuitenkaan yksityiskäynteihin. Tietysti hengenhädässä voidaan käyttää ehkä 57 euroa, joka mahdollisesti on säästynyt perheen lapsen tilillä toimeentulotuen olessa harkinnassa. (uutiset 18.9.24)
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos kommentistasi Pirkko
Tämä terveyden ylläpidon rahastus on juuri se ongelma, jonka seuraukset näkyvät kansalaisten eriarvoistumisena. Siihen olisi tultava loppu, mutta yksikään ek-puole ei ota asiaa todesta, vaan mennään saman kaavan mukaan ja toivotaan että asiat korjaantuisivat itsestään. Tämä on todella harmillista.
Ilmoita asiaton viesti
Olemme kurkkua myöten poliitikkojen valtapelin suossa eikä parannusta ole näköpiirissä.
Kaikkien sote-uudistuksen tavoitteiden saavuttaminen olisi helposti käden ulottuvilla, mutta tarvittavista ratkaisuista ei puolueissa haluta edes keskustella. Pelkistetyssä Sotessa saavutettaisiin miljardien vuotuiset säästöt ja myös kirjoittajan kaipaama yhdenvertaisuus sekä valinnanvapaus. Kun kaikki nämä asettuvat puolueiden ja niiden sidosryhmien etujen vaihtoehdoksi, alkaa olla ilmiselvää, ettei tästä mitään tule ellei soteen saada puolueista riippumatonta otetta. Muuten ollaan lopullisessa kaaoksessa, jossa lääkärit, yritykset ja puolueet kuppaavat sumeilematta kansalaisia terveydenhuollon kautta niin paljon kun imettävissä on.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos kommentistasi Kalevi
Olet täysin oikeassa. Yksikään ek-puole ei tätä asiaa osaltaan halua tunnustaa, joten näitä pitää vain aina nostaa esille kaikissa mahdollisissa yhteyksissä. Jokainen ihminen on samanarvoinen yhteiskunnan jäsen, joten kaikilla on oltava yhdenvertaiset terveydenhuollon palvelut sosiaalisesta ja ekonomisesta sekä asuinkunnastaan rippumatta.
Ilmoita asiaton viesti