Tuhoaako alhainen syntyvyys yhteiskuntaamme?

Suomessa syntyi heti sotien jälkeen 1940-1950 vuosikymmenillä parhaimpina vuosina noin satatuhatta lasta per vuosi. Uusia avioliittoja solmittiin sodan kauhujen lieventyessä. Heteka-ja kirkkovenekulttuuri kukoistivat ja monilapsisia perheitä syntyi ilman uskonnollista vakaumustakin maan täyttämiseksi lapsiperheillä. Perhekoon kasvu johti asutuksen, koulujen ja kaupallisten palveluiden sekä terveyskeskusten yleistymiseen maaseudulla ihmisten tarpeiden mukaan. Nykyisen kaltaista sosiaalietuusverkkoa ei vielä tuolloin ollut ja työ kuin työ otettiinkin yleensä vastaan elannon varmistamiseksi.

 

Viimeisten vuosikymmenten aikana yhteiskunnassamme elinolot ovat kohentuneet, mutta syntyvyyden puolittuminen sodan jälkeisistä parhaista vuosista vääristää jo väestön ikärakennetta. Elintason omavastuuta on siirretty yksittäiseltä kansalaiselta yhteiskunnan vastuuksi erilaisin sosiaalietuuksin ja tukitoimin.

 

Kantaväestön elinolojen kohentumisen seuraukset  ovat olleet yhteiskunnallisesti  merkittäviä. Uudet teknologiat, someyhteisöt  ja erilaiset harrastukset sekä mukavuudenhalu ovat nousseet perheiden perustamisen yläpuolelle vieden ajan perinteisiltä iltapuhteilta. Kirkkoveneiden kuvat ovat hävinneet katukuvasta ja yleisten vessojen seiniltä. Tilalle ovat tulleet nykyajan ”rembranttien” spreijaukset  erilaisine kirjainyhdistelmineen.

 

Koulut, terveyskeskukset, kaupat ja monet muut palvelut ovat hävinneet lähes kokonaan monista pienemmistä kunnista keskittämispolitiikan toimiessa veturina maaseudun alasajolle. Kaupunkikeskuksissa rakennuskulttuurin vallanneet  pienet yksiöt ja kaksiot eivät tue perheiden perustamisen tarpeita.

 

Yhteiskunnassamme näyttäisikin tapahtuvan merkittäviä muutoksia alhaisen kansallisen syntyvyyden seurauksena niin identiteettimme kuin huoltosuhteenkin osalta. Asiaa on pyritty korjaamaan ulkoistamalla syntyvyys ja työllisyyskin yhä enenevässä määrin maahanmuuttajien harteille. Tuhoaako alhainen kansallinen syntyvyys yhteiskuntaamme?  Se on akuutti kysymys, jota ei osata tai haluta ratkaista kansallisella perhepolitiikalla kansakuntamme eduksi.

Jari Pirinen
Sitoutumaton Oulu

Yrittäjä
Oulu

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu