Hoitajapula ja pakkolaki

Hoitajapula ja pakkolaki

Viimevuotisten korona-epidemioiden aikana ja hoitajaliittojen työtaisteluiden aikaisen hoidon turvaamiseksi on esitetty, ja myös otettu käyttöön poikkeuslakeja henkilökunnan riittävyyden takaamiseksi. HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi kuvasi hoitajalakon aiheuttavan sairaaloille Ukrainan sotaa muistuttavat olosuhteet.

Nyt heinäkuussa Suomi on lomalla. Jo ennakkoon tiedetty henkilöstöpula on osoittautunut pahimmaksi vuosikymmeniin. Kukaan ei puhu pakko-tai poikkeuslakien asettamisesta mitään. Ei edes peruspalveluministeri Linden saati Hus:in Mäkijärvi. Ainoana äänessä on Valviran ylijohtaja Markus Henriksson, joka vetoaa, etteivät suomalaiset joisi niin paljoa.

Tuo vetoomus tuntuu lähinnä koomiselta, kun muistelee peruspalveluministerin lakialoitteita hoidon turvaamiseksi. Onko siis niin, että lomakaudella suomalaisia ei kuole enempää, vaikka hoitoon ei heti pääse! Vai olisiko hoitajapula pitänyt ratkaista kieltolailla? Kielletään kaikenlainen ryypiskely ja humaltuneena toikkarointi.

Mielestäni asetelma asettaa terveydenhuollon johtavat virkamiehet peruspalveluministeriä myöten huonoon valoon. Uutta lainsäädäntöä ryhdytään luomaan, usein käytännössä vain rajoittamaan yksilön oikeuksia, kun se sopii jonkun virkamiehen, ministerin tai organisaation tarpeisiin. Todelliseen tarpeeseen niitä ei näemmä säädetä.

Tammikuussa 2022 järjestettiin Suomen ensimmäisen aluevaalit. Kaiken tarkoituksena oli ratkaista niinsanotun sote-sektorin ongelmat järjestämällä sote-alueiden palvelut uudelleen uusien hyvinvointialueiden sisällä. 1.1.2023 lähtien kukin alue ottaa järjestämisvastuun kontolleen.

Ja kas kummaa, aluevaltuustot eivät ehtineet toimia puoltakaan vuotta, kun jo kesän kynnyksellä alettiin huudella, etteivät raha riitä. Ensin perussuomalaisten Riikka Purran suulla ja sittemmin kuoroon ovat liittyneet niin RKP:n kuin kokoomuksen aluevaltuutetut: Espoon ykköspäättäjä avaa sote-uudistuksen pimeät puolet ja varoittaa lähestyvästä kriittisestä hetkestä – ”Jos lisärahaa myönnetään liian lepsusti, tulee moraalikato” | Paikalliset | Länsiväylä (lansivayla.fi) .Hoitaja

Terveydenhuollon henkilökuntaa ei ole riittävästi. Eikä kaiken pelastavia hyvinvointialueita saada rullaamaan, koska raha loppuu kesken. Mikä on lopputulos? Säätääkö eduskunta lain, joka määrää hyvinvointialueen potilaat pysymään terveinä?

Hieman happamana olen seurannut Fortumin Saksan seikkailua, ja miljardien valumista vakavaraiseen keskieurooppaan demaritaustaisen omistajaohjausministerin Tuppuraisen hymyn värähtämättä. Suoraa aasinsiltaa hoitajapulan, hyvinvointialueiden rahoituksen ja Fortumin välille ei saa. Verotulot ja pörssiyrityksen bisneksenteko kun ovat eri asioita.

Ainoa mikä suoraan yhdistää näitä asioita on SDP.

Riippukeinusta liberaali setämies ajattelee tulevan syksyn ja eduskuntavaalien tarjoavan mielenkiintoista seurattavaa politiikan harrastajille. Pitäisikö siis tilata jo ennakkoon kunnolla popkornia? Vai pilaako äänestäjien kalan muisti tulevan spektaakkelin? Ainakin olemme saaneet jo tottua niihin mitä eriskummallisimpiin todellisuuksiin, mitä päättäjämme meille ovat suoneet.

Jari Uusitalo

+2
Jari Uusitalo
Liberaalipuolue Espoo

Riippumatosta elämää tarkasteleva setämies

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu