Tulevaisuuden energiantuotanto

Fortum ja Helen alkavat selvittää SMR-voimalan (Small Modudal Reaktor) rakentamista. Jo on aikakin.

Tuuli-ja aurinkoenergian rinnalle tarvitaan säätövoimaa sekä päästötöntä kaukolämpöä. SMR-voimala on hyvä vaihtoehto fossiilisten polttoaineiden korvaajaksi. Ydinenergia voisi myös olla kokonaan kotimainen energiamuoto Suomen uraanivarantojen takia.

Päästöttömän energian kasvun esteenä ovat usein voimansiirtolinjojen riittämätön kapasiteetti. Pieni voimalaitos voidaan sijoittaa lähelle energian käyttäjiä, esimerkiksi raskaan teollisuuden tai kaupungin lähistölle. Näin minimoidaan uusien raskaiden voimansiirtolinjojen tarve.

Tällä hetkellä Espoon kaukolämpö tuotetaan fossiilisilla polttoaineilla kuten kivihiilellä. Energian tarve kasvaa tulevaisuudessa liikenteen sähköistymisen ja digipalveluiden kasvun seurauksena.

Espoon pitäisi kaavoittaa paikka SMR-voimalalle. Samalla voitaisiin selvittää kaupungin omistamien rakennusten katto- ja seinäpintojen vuokraamista aurinkosähkön tuotantoa varten.

Saatavilla olevien teknisten ratkaisujen lisäksi tarvitaan myös lainsäädäntöä uudenlaisten energiaratkaisujen toteuttamiseksi.

Toivon että seuraavalla hallituksella riittää intoa ja uskallusta viedä Suomea kohti omavaraisempaa ja puhtaampaa energiantuotantoa.

0
Jari Uusitalo
Liberaalipuolue Espoo
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Riippumatosta elämää tarkasteleva setämies

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu